Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. September 2023. 16:09:06
Pismo Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} platformi Prime Video povodom odluke da dozvoli prikazivanje filma pod nazivom "Srpska: Borba za slobodu."

U ime istraživača genocida i žrtava i preživjelih bosanskog genocida u Sjedinjenim američkim državama i Kanadi, Međunarodni stručni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada izažava najdublju zabrinutost i razočarenje u vezi s odlukom Prime Video da dozvoli prikazivanje filma pod nazivom "Srpska: Borba za slobodu."

Film, navodno označen kao dokumentarni, u stvari je revizionistički propagandni film koji negira genocid i etničko čišćenje nesrba tokom agresije u Bosni i Hercegovini 1992-1995. Mnogobrojne organizacije i lideri širom svijeta osudili su film, a projekcije filma su otkazane na više mjesta širom Evrope. Preko 35.000 pojedinaca je već potpisalo peticiju Institute iz Kanade protestujući protiv projekcija. Mi vas pozivamo da odmah preduzmete akciju i otkažete projekcije na vašoj platformi.

Između 1992. i 1995. godine, snage bosanskih Srba, u ime entiteta Republike srpske (Rs), počinile su najveću kampanju genocida i etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svjetskog rata. Preko 100.000 pojedinaca je ubijeno, a bezbroj drugih je silovano, osakaćeno ili držano zarobljeno u koncentracionim logorima smrti kakve Evropa nije vidjela od Holokausta. Samo u jednom incidentu, preko 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca pobijeno je u Srebrenici i oko nje, što je široko priznato kao jedan od najgorih genocida u modernoj historiji. Štaviše, milioni pojedinaca bili su primorani da napuste svoje domove kao izbjeglice zbog namjernih akata etničkog čišćenja koje su počinile srpske snage. Nema spora da je Rs osnovana na ultranacionalističkim ambicijama i etničkom čišćenju nesrba. Međunarodni sud pravde i Međunarodni tribunal u Hagu osudili su brojne lidere bosanskih Srba za ratne zločine. Lideri Rs do danas negiraju ratne zločine i genocid u Srebrenici, uprkos konsenzusu međunarodne zajednice o ovom pitanju, kao i presudama međunarodnih sudova i raznim nezavisnim izvještajima.

Želimo da naglasimo da naša zabrinutost nije zasnovana na želji da se suzbije sloboda izražavanja i azličite perspektive u stvaranju filmova. Čvrsto vjerujemo u važnost otvorenog dijaloga i sloboda govora; međutim, postoji jasna granica između promoviranja različitih gledišta i podržavanje sadržaja koji je ukorijenjen u mržnji, poricanju genocida ili holokausta, koji je istorijski neutemeljen i potencijalno, opasno štetan.

Film “Srpska: Borba za slobodu” je izuzetno problematičan iz nekoliko razloga:

Poricanje genocida: Film navodno negira dobro dokumentovani bosanski genocid, koji je rezultirao gubitkom stotina hiljada nevinih života i ogromnom patnjom. Takvo poricanje ne samo da ne poštuje sjećanje na žrtve, već i ometa proces pomirenja u regionu, Evropi i svijetu.

Opravdanje ratnih zločina: Prikazujući Srbe kao žrtve i opravdavajući počinjene ratne zločine tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, film perpetuira lažni narativ koji prijeti da potkopa međunarodne napore da se pojedinci smatraju odgovornim za svoje postupke tokom sukoba i za mir i pomirenje u regionu.

Revizija istorije: Film manipuliše i revidira istorijske, sudske i naučne činjenice kako bi podržao anticivilizacijski narativ, potencijalno obmanjujući gledaoce i doprinoseći iskrivljenom razumijevanju agresije u Republici Bosni i Hercegovini.

Snažno apelujemo na Prime Video da preispita svoju odluku da prikazuje ovaj film na svojoj platformi, jer je to protiv principa odgovornog filmskog sadržaja. Prikazivanje takvog sadržaja bez odgovarajućeg konteksta ili odricanje od odgovornosti može imati izuzetno štetne posljedice, uključujući daljnju polarizaciju, prodržavanje lažnih informacija i propagandu mržnje.

U vremenu kada svijet stremi istini, pomirenju i pravdi, neophodno je da mediji platforme kao što je Prime Video ozbiljno shvaćaju svoju odgovornost i izbjegavaju promoviranje sadržaja koji bi mogao doprinijeti podjelama i istorijskom revizionizmu.

Također tražimo da preispitate vaša pravila i smjernice za odobravanje sadržaja i na osnovu njih uklonite film 'Srpska: Borba za slobodu' sa vaše platforme.

Hvala vam na pažnji po ovom pitanju. Nadamo se da će Prime Video i dalje biti platforma koji vrednuje etičke izbore sadržaja i promoviše smisleni diskurs.

Relativizmu genocida nije mjesto na filmskim platformama, dr. Emir Ramić, direktor Instituts za istraživanje genocida Kanada.

VRHOstali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif