Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


UMIHANIĆ POZVAO LJEKARE I AKADEMSKU ZAJEDNICU RS-A DA SE OČITUJU O SLUČAJU EKSHUMACIJE U BRČKOM
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 24. September 2023. 14:09:56
Profesor Medicinskog fakulteta u Tuzli i član Boarda Udruženja otorinolaringologa Balkana Šekib Umihanić uputio je otvoreno pismo Komori doktora medicine Republike srpske, kolegama i cijeloj akademskoj zajednici tog bosanskohercegovačkog entiteta da se očituju u vezi sa slučajem pronalaska posmrtnih ostataka u dvorištu kuće ljekara u Brčkom i indicija da se radi o žrtvi nestaloj u Srebrenici u julu 1995. godine, javljaAnadolu.

Umihanić je podsjetio da je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine saopštio 20. septembra 2023. godine da se u dvorištu porodične kuće dr. Nebojše Mraovića, u naselju Srpska Varoš, u Brčko distriktu BiH, ekshumirani posmrtni ostaci neidentifikovane osobe. Rečeno je da postoje indicije da se radi o muškarcu bošnjačke nacionalnosti, sa područja Srebrenice, koji je nestao u julu 1995. godine.

“Kosti žrtava genocida, koji su počinile tzv. Vojska Rs i dijelovi MUP-a Rs, još uvijek su svuda rasute. U proteklih 28 godina sistem ih je iz primarnih grobnica prebacivao u sekundarne i tercijarne, kako bi sakrio dokaze, a istražitelji još uvijek nisu uspjeli prikupiti sve skeletne ostatke ubijenih, po šumama i njivama, širom sjeveroistočne Bosne. Nažalost, još uvijek nisu pronađene ni sve masovne grobnice, koje su pravili Vojska Rs i MUP Rs“, naveo je Umihanić.

Istakao je kako ne postoje riječi kojima bi se objasnio čin ortopeda Mraovića, koji je, kako je naveo Umihanić, neovlašteno dijelove ljudskog tijela donio iz Srebrenice još 1997. godine iako je znao da nisu završene sudsko-medicinske istrage o smrti, te da zakon jasno predviđa ko i na koji način se može baviti istraživanjem, pogotovo ljudskih skeleta.

“Dr. Mraović je nakon istraživanja, svjestan vlastitoga čina, kosti zakopao ispod fontane u svome dvorištu, vjerujući da ih nikada niko neće naći. Na ovaj način dr. Mraović je počinio niz krivičnih djela, sudjelujući direktno u skrivanju dokaza o smrti i ometajući istragu o smrti civila ubijenih tokom genocida. Također, dr. Mraović je narušio ljekarski kodeks časti, bacivši sjenu na rad svih ljekara u Bosni i Hercegovini“, naveo je Umihanić.

On je pozvao akademsku zajednicu Republike srpske da se odredi spram ovoga slučaja.

“Pozivam Predsjednika Suda časti u Komori doktora medicine Republike srpske, kolegu prof. dr. Sinišu Maksimovića, da informiše javnost, šta je Komora poduzela u konkretnom slučaju neetičkog ponašanja kolege dr. Mraovića. Ukoliko izostane reakcija Komore, bit će to opasna poruka javnosti, stručnoj javnosti, ali i porodicama žrtava. Lično sam uvjeren da će kolege u Komori doktora medicine RS, zauzeti čvrst i jasan civilizacijski stav i osuditi ovakve prakse“, poručio je Umihanić.

Pozvao je i ostale kolege iz Rs-a koji su koristili posmrtne ostatke žrtava proteklog rata, da prijave mjesto gdje su ih sakrili, kako bi se proces ekshumacija i identifikacija nestalih, okončao dostojanstveno.

“Časni ljekarski poziv od nas svih zahtijeva da ovaj svijet učinimo mjestom boljeg življenja i da budemo pomoć, podrška i svjetlo čovječanstvu. Slučaj dr. Mraovića je sve suprotno od toga“, zaključio je Umihanić.

Foto: Institut za nestale osobe BiH

VRHOstali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif