Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


MANIFESTACIJA „SELAM, JA RESULALLAH“ OD 22. SEPTEMBRA DO 16. OKTOBRA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 22. September 2023. 14:09:39
SARAJEVO, 22. SEPTEMBAR 2023. (MINA) - Ovogodišnja, 19. po redu manifestacija Dani o Allahovom poslaniku „Selam, ja Resulallah“, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, trajat će od 22. septembra do 16. oktobra 2023. godine, saopćeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u haremu Baščaršijske džamije u Sarajevu.

O ciljevima i očekivanjima od ovog tradicionalnog projekta govorili su dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam MIZ Sarajevo, i mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama i koordinator projekta.
„U Bosni i Hercegovini se s posebnim poštivanjem dočekuje mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik. Iz tog dubokog poštivanja prema Muhammedu, a.s., stoljećima se u našoj domovini u mjesecu rebiul-evvelu uče mevludi i organiziraju brojne aktivnosti, koje su vremenom postale i naši prepoznatljivi vjerski običaji. Stoga, MIZ Sarajevo organizira manifestaciju u kojoj se kroz različite aktivnosti i sadržaje prisjećamo života i poruka posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.“, kazao je glavni imam.

On je dodao da je jedan od najistaknutijih običaja bosanskih muslimana koji je proistekao iz čiste ljubavi i poštivanja - mevlud.

„Brojni naši pjesnici pisali su pjesme o životu i značaju Muhammeda, a.s., pa i cjelokupan život posljednjeg Božijeg poslanika, od rođenja do smrti, opjevali su u stihovima. U tom pogledu u narednih 20 dana u svim općinama našeg Medžlisa i brojnim većim džamijama učit ćemo mevlude. Organizirat ćemo i predavanja, tribine, okrugle stolove, promocije, izložbe, programe za mlade, i tako dalje“, naveo je on.


Kako je naglasio u obraćanju medijima, poruka manifestacije ove godine je milost, a moto kur’anski ajet “A tebe smo kao milost svjetovima poslali!”

„Jedna od osnovnih poruka Kur’ana jeste milost. Također, jedno od najistaknutijih Božijih imena jeste Er-Rahman - Milostivi. Iz te neizmjerne Božije milosti stvoreni su svi postojeći svjetovi, a čovječanstvo je dobilo posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda, a.s., i časni Kur'an. U tom pogledu obaveza vjernika jeste prepoznavanje Božije milosti, pronalazak te milosti u sebi, te dijeljenje iste s drugima. Tada je i naša vjera i naš život zapravo čista milost“, istaknuo je on.

Naglasio je da će u danima koji su pred nama podsjećati vjernike na zajedništvo, na međusobno pomaganje, da neumorno čine dobro, da se u dobru natječu, da na zlo dobrim uzvraćaju, da se sa svakim na lijep način ophode, da naređuju dobro, da se neznalica klone.

„Kroz ovu manifestaciju želimo poslati poruku da je vjera i osmijeh, i uklanjanje smetnje na putu, i lijep govor, i stid, i ljubav, i sadaka. Sve je to i put i sunnet posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.,“ kazao je glavni sarajevski imam Abdulgafar-ef. Velić.

Govoreći o raznolikosti ovogodišnjeg sadržaja, mr. Šljivo je predstavio programski tok manifestacije.

„Pripremljeno je 28 različita programska sadržaja koji će biti realizovani u 25 dana, a u programu učestvuje preko 300 osoba iz BiH i Turske. U toku manifestacije će biti angažovano 50 osoba MIZ Sarajevo i značajan broj volontera na tehničkoj podršci. Želimo da skoro čitav mjesec obilježimo raznovrsnim sadržajima kako bi u gradu postakli mevludsku atmosferu“, naveo je Šljivo.

Programe koje su pripremili namjenjeni su svim uzrastima - dječiji program, program za učenike srednjih škola, program za mlade, edukativni program široj publici, sadržaj za ljubitelje umjetnosti, te programi kojim će na tradicionalni način obilježiti 12. rebiul-evvel.

„Imat ćemo ciklus od četiri predavanja u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, pripremili smo jedan okrugli sto, te tribinu. Imamo dvije promocije knjiga. Za ljubitelje umjetnosti pripremili smo izložbu pod nazivom 'Rahmet'“, najavio je on.

Centralna mevludska svečanost bit će održana 27. septembra u Gazi Husrev-begovoj džamiji poslije podne-namaza.

Koncert ilahija i kasida bit će održan 15. oktobra sa početkom u 20.00 sati u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Ciljevi projekta su predstavljanje života Božijeg Poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremnom dobu, promocija islamske umjetnosti sa posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, odgovarajućim programima i aktivnostima buditi najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Njegovom Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih te doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, sa naglaskom na lijepu riječ.

VRHOstali prilozi:
» SABAHSKI NAMAZ U MESDŽIDU NA ČENGIĆ VILI
Haris Hojkurić | 08. November 2023 18:10
» POSVJEDOČILI SMO ODGOVORNOST ZA SVOJU SUDBINU
MINA | 02. November 2023 13:19
Ostali prilozi istog autora:
» VJEŠTAČKO PROIZVOĐENJE DILEMA
27. November 2023 16:01
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif