Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Reakcija i demant na neistine o položaju i životu Hrvata u Zenici
U ZENICI, U SAMOM SRCU BOSNE, SVI ŽIVE ZAJEDNO, NEKA TO ZNAJU "EUROPEJCI" RTV "HERCEG BOSNA"
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 19. September 2023. 15:09:22
Reakcija i demant Udruženja veterana BH rata i odbrane bosanske časti „Bosanska čast“ Zenica na prilog RTV Herceg Bosne o navodnim zločinima pripadnika Armije Bosne i Hercegovine nad Hrvatima u Zenici objavljen 18.09.2023.godine te teškom položaju Hrvata u Zenici danas

U ponedjeljak, 18.09.2023.godine, na RTV "Herceg Bosne" objavljen je prilog koji u velikom dijelu svog trajanja govori o proganjanju i ubijanju Hrvata Grada Zenice u periodu aprila 1993. godine, pa na dalje, i to od strane pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, te u nastavku, reporterka tendeciozno i nizom neistina naglašava današnji loš položaj i život, pripadnika hrvatskog naroda u Zenici, ali i tešku poziciju udruženja HVO-a koja participiraju u Gradu Zenica.

Prilika je da na ovaj način uputimo demant na prilog, kako bi se isti objavio, i to kako slijedi:

Nije trebalo proći mnogo vremena pa da, nama poznati, centri moći preko svojih satelita u dijelu naklonjenih medija ponovo puste u opticaj, već provjerenu, propagandnu tezu prema kojoj su u nedavnom ratu u Bosni i Hercegovini svi bili isti. Jedna od takvih propagandnih teza, i gle čuda ne slučajno, puštena 18.09. 2023.godine, putem priloga na RTV Herceg Bosne, a prenesena još u nekim pisanim medijima, prema kojoj su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine od 15.aprila 1993. godine pa nadalje intezivno protjerivali Hrvate i izvršili niz zločina na području Zenice. Zato su, danas, u Gradu Zenici, što se neupućenima prilogom inputira, ostali stari iznemogli Hrvati, paćenici.

I kako je to već i očekivano, za ovakve prilike, prilog je nabijen rustikalnim širokobriježanskim naučnim pristupom, gdje je naglašena golgota ovo malo srednjobosanskih „Europljana“ jer su oni u tom periodu u Srednjoj Bosni branili svoja ognjišta od pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, sadili cvijeće i baštovanili, a današnji položaj je takav da ne znaju da li da žive ili naprasno umru. Za ovakav pristup novinarstvu, za koji vjerujemo, nikad nije kasno, možda ste i dobili nekoliko lajkova glavnog urednika, a fonetika i dijafragmalno disanje koje ste vispreno demonstrirali tokom priloga prelazi okvire poznatog.

E vidite, naši dragi „europski“ prijatelji sa RTV "Herceg Bosne", taj vam propagandni, sada već rustikalni pristup i modus operandi više ne daje rezultate.

Oni koji poznaju Zenicu i Zeničane, i u samom prilogu, u unutrašnjosti prelijepe crkve u centru Zenice, koja je tokom rata čuvana od strane Armije Bosne i Hercegovine, a poslije rata predstavlja jedno od najljepših zdanja, na misi, mogu prepoznati ugledne Hrvate Zenice koji su obnašali najviše funkcije u ovom gradu i tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, a i poslije. U ovom gradu nakon što se misa završi naša Marija ide na kafu, znate kod koga?

Kod Sejde! U ovom prelijepom gradu u samom srcu Bosne žive zajedno svi, zajedno i danas posjećuju svoje komšije, slave praznike i sjede zajedno. U ove divne dane pred početak jeseni zajedno pripremaju tracionalne delicije za zimu. Takvu priliku nemaju mnogi u ostatku „europske“ nam lijepe države Bosne i Hercegovine. Za vas koji novinarski dolazite iz malih mjesta nedostupan je takav model ponašanja. Ali nemojte ostati razočarani, uz vas smo na putu vašeg budućeg prosvijetljenja.

Umjesto klasičnog demanta na smišljeni,datumski projiciran pokušaj laži, pitamo vas:
Znate li šta se desilo u Bosni i Hercegovini 1992-1995? Desila se agresija na državu Bosnu i Hercegovinu!
Sjećate li se marta 1991.godine i sastanka u Karađorđevu? Glavni uvodničari u pokušaj podjele ove prelijepe države bili su Tuđman i Milošević!
Znate šta se desilo tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu?
Pripadnici HVO-a su izvršili pokolj, silovanja, ubijanja i torture u Stupnom Dolu kod Vareša!
Tu su popaljene kuće! Cijelo selo!
Pripadnici HVO-a su u ranim jutarnjim satima 16.aprila 1993.godine, samo 16 kilometara od Zenica, ubijali nedužne civile, palili djecu od dva mjeseca u selu Ahmići! Znate li kako su to radili: ulijetali u malim grupama u kuće te civile i djecu ubijali na kućnim pragovima! Potom su mrtvi zapaljeni bacačima plamena!
Pripadnici HVO-a su formirali logore i zatvarali civile u Žepču!
Granate sa položaja HVO-a su 19.aprila 1993.godine ubijale civile u centru Zenice!
A znate šta se nakon godina poslije desilo?
Međunarodni sud u Hagu presudio je šestorki za udruženi zločinački poduhvat!
Slučajno ste gledali posljednji dostupan video presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića?
Znate li šta je u tom videu, u jednom momentu, rekao: „Sve bih isto ponovio“!
Ponovo bi ubijao, silovao i palio!

U jednom momentu tokom emitiranog priloga navodite i da je bilo bolje da su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine išli da brane istoćnu Bosnu nego da progranjaju Hrvate u Zenici.

Ovakvom užasnom konstrukcijom, koja razumnom čovjeku ledi krv u žilama, pokušava da se stavi pečat odgovornosti na časnu Armiju Bosne i Hercegovine zbog zločina počinjenih u istoćnoj Bosni. Ovo je frenetičan pokušaj iskrivljivanja stvarnih činjenica i nametanja osjećaja odgovornosti. Ipak, neće vam pomoći jer temeljito radimo na tome da generacijama koje dolaze prenesemo istinu. Vama dragi naši ostaje samo gutljaj gnušanja.

U prilogu protežirate i marginalizaciju i zapostavljanje udruga HVO-a u Zenici, i to na način kritike Grada Zenica i Gradonačelnika jer ne finansiraju aktivnosti udruga HVO-a.

Gradonačelnik i Grad Zenica ne finansira niti jedno udruženje/udrugu proistekle iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, bez obzira je li to udruga ili udruženje,sem finansiranja projektnih aktivnosti. Da vam prevedemo: dostavite kvalitetan projekat i biće vam odobrena finanijska sredstva.

Mi smo dostavili takav projekat. Znate koji? Gradimo najviši jarbol i najveću zastavu države Bosne i Hercegovine na cijelom Balkanu! Visina jarbola je 72 metra, a zastava države Bosne i Hercegovine površine 800 kvadratnih metara (kao polovina nogometnog stadiona), a koja će biti vidljiva iz cijele Srednje Bosne! Slažete se da je projekat kolosalan?

Dakle,dragi naši prijatelji,u Zenici,afirmisanom europski orjentisanom gradu,žive podjednako svi, uživaju sve ljepote ovog,četvrtog po veličini, grada u lijepoj nam državi Bosni i Hercegovini. U njemu su, drage naše komšije, Hrvati uvaženi, zaposleni u javnim ustanovama i preduzećima, dijelimo zajedno i radosti i tugu sa pripadnicima svih drugih naroda, religija i opredjeljenosti i ponosimo se našom baršunastom raznolikošću.

I da, na kraju, ostajemo mi, časni ponosni pripadnici Armije Bosne i Hercegovine da uvijek budemo tu kada treba u borbi za modernu, europsku, suverenu državu Bosnu i Hercegovinu, piše u reakciji Udruženja veterana BH rata i odbrane bosanske časti „BOSANSKA ČAST“ Zenica.

VRHOstali prilozi:
» DANSKI DRAGULJ - S PRKOSOM I PONOSOM BOSANSKIM
Ferhat Korajac | 02. December 2023 15:04
» HARMONIJA BOJA, JEDINSTVO KULTURA-DAN ALBANSKE ZASTAVE U DUHU EVROPSKIH VRIJEDNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. November 2023 20:19
» SANADIN VOLODER - NOVINARSKI PUT KROZ KULTURNU GEOGRAFIJU ZAPADNOG BALKANA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 27. November 2023 18:37
» NISAM JA BOLAN ODAVDE
Said Šteta | 22. November 2023 14:15
» GORDANA GANIĆ - IZMEĐU MIKROFONA I PERA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. November 2023 15:35
» MOJ UMMETE - NE OČAJAVAJ, ALLAHOVA JE ODUVIJEK I ZAUVIJEK BILA PRVA I ZADNJA - RIJEČ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. November 2023 15:22
» OSVRT NA ROMAN BALŠE BRKOVIĆA-AURORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 02. November 2023 13:22
» PRIKUPLJANE SREDSTAVA ZA IZGRADNJU “VIA FERRATA” U GREBAJAMA
Ruždija Radončić | 22. October 2023 17:36
» KONKURS ZA DODJELU STIPENDIJA ZA AKADEMSKU 2023/24 GODINU
Bošnjaci.Net | 12. October 2023 14:18
» ATVIJA KEROVIĆ - DIREKTOR "ALMANAHA" I BORAC ZA BOŠNJAČKI KULTURNI IDENTITET
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. October 2023 14:46
» VJERNICI SU SAMO BRAĆA
MINA | 06. October 2023 14:12
» DRUGA VEČE XLVI PLAVSKIH KNJIŽEVNIH SUSRETA I XXI LIKOVNE KOLONIJE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. October 2023 00:10
Ostali prilozi istog autora:
» EU JE PONIZILA CHRISTIANA SCHMIDTA
05. December 2023 14:30
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif