Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


MI IMAMO SAMO JEDNU BOSNU I HERCEGOVINU, I TO GRAĐANSKU, NIKOME JE NE DAMO!
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac
Objavljeno: 11. September 2023. 03:09:06
Evo ih, guslari i orguljaši, „blizanci rasturači“ nacionalisti, kriminalci i neprijatelji naše nam jedine domovine Bosne i Hercegovine, iz Laktaša i mostarskih Bara.

Ustaško četnički tandem, sljedbenici i kliconoše ubojite i razaračke fašističke ideologije u nastavku iz Blajburga i Ravne gore.

Svakodnevno nam govore: „Nema Bosne, već je na vidiku genocidna državica Republika srpska i zločinačka tvorevina Herceg Bosna“.

Da, oni to nama govore: „Nema Bosne“ jadne li im i čemerne majke koje su ih okopilile i kao nedonošće bacili u zagrljaj psihopatama i genocidnim ubojicama, da ih odgajaju na njihovom povampirenom rušilačkom, ubojitom i osvajačkom putu.

Dok su im mnogi njihovi mentori i nacionalistički veliko srpskohrvatski ideolozi, izbjegli Hag i sud pravde, odlepršali su u nebesa Bogu u njihove odaje pakla, poput Slobodana i Franje, dotle su ipak ratni zločinci i psihopate Radovan i Ratko, našli mjesta u kazamatima.


Nažalost, ostali su nam njihovi nacionalistički recidivi u vlasti, odnekle sa nebesa se spustili, sa nastavkom realizacije ideološkog scenarija iz Karađorđeva i memoranduma SANU i HANU, u aktivnostima njihovog guslara i orguljaša, kao i brojnih kadrova SNSD-a i HDZ-a.

Njihove „darodaljke“ i pratilje u nakaradnoj nacionalističkoj ideologiji, u organima vlasti, u predsjedništvu Željka Cvijanović i kao premijerka Vijeća ministara, pravnica iz zemljoradničke Livanjske zadruge, Borjana Krišto, duboko su se instalirale u njihove stražnjice, kako foteljašima dugogodišnjim Miloradu i Draganu, ne bi se razvijali hemeroidi.


Dok ih SPC sa patrihajrom Porfirijem i njegovim sveštens5tvo intezivno podržava, kao što su blagosiljale i njihove ubojice i bojovnike odlazeći na ratišta, sada ih i dalje u postdejtonskom periodu i dalje podržavaju u njihovim suludim i nakaradnim namjerama. Istina je, da ih uzoriti Papa Franjo u kontinuitetu ignoriše;

Zato su se, despot i diktator Milorad, kao i njegov „rušilački blizanac“ orguljaš Dragan okrenuli i nekim državnicima, nacionalističkih stremljenja, poput Vladimira Putina, Aleksandra Vučića, Zorana Milanovića, Orbana i dr. Kako bi dobili i njihovu naklonost i podršku za sopstvene secesijske nakane i podrivačke poduhvate, za nestabilnost naše gomovine BiH.


Postavljamo i ozbiljno pitanje; „KAKO STATI U KRAJ NACIONALISTIMA I RUŠIOCIMA SISTEMA, MILORADU DODIKU I DRAGANU ČOVIĆU“?

Sa zadovoljstvom i citiram inserte iz nedavno objavljene kolumne na portalu „WordPress“ uvaženog Zijada Bećirevića „Kako braniti i odbraniti državu Bosnu i Hercegovinu napadnutu sa svih strana, iz vana i iznutra? Agresori iz 90-tih jači su i odlučniji da ostvare ono što nisu uspjeli tokom agresije 1992-1995.g. U Grudama i Mostaru se slavi 30-godišnjica od nastanka Herceg-Bosne, a policija Rs zvecka oružem na entitetskim linijama, koje markiraju kao granične. Međunarodna zajednica umjesto da razvlasti i ukine Rs, uspostavljenu na genocidu, razbije iluziju o trećem entitetu, podržava procese destabilizacije države, a glumi dušebrižnika.

Kako braniti državu kad su sve državne institucije i organi u rukama neprijatelja države, OHR i Međunarodni predstavnik im asistiraju, strani mentori mute, a korumpirano pravosuđe šuti…Umjesto građanske demokratije produbljuje se etnički koncept, kakav na postoji ni u jednoj državi EU. Ustavni poredak BiH se ruši na dnevnoj bazi bez osude i posljedica. Po ocjeni mnogih politička i siguronosna situacija u BiH je sada najteža od uspostave Dejtonskog mira.

I ko da se složi, otvoreni neprijatelji države, Dodik i Čović, koji već 20 godina intenzivno rade na njenoj razgradnji i na tom planu imaju sve veće rezultate? I sve se to odvija uz prećutnu šutnju, odobravanje pa čak podršku najuticajnijih aktera Međunarodne zajednice.

Nakon obeshrabrujuće izjave američkog ambasadora, koja je zaprepastila sviju u BiH koji imaju još makar malo vjere u MZ-u i pravosudni sistem, nije trebalo dugo čekati na glas podaničke izdajničke Trojke plasiranu kroz izjavu Nermina Nikšića, u kojoj navodi: “Nažalost, iskustvo nas uči da sama presuda kod nas u Bosni i Hercegovini ne znači da će automatski biti provedena”. Umjesto da kao vodeći lider socijaldemokratije građane ohrabri i mobiliše, on ih destimuliše i ubija u pojam. Važno mu je samo da oporavda podaništvo.

Od kada su po dogovoru Srbije i Hrvatske Dodik i Čović uspostavili poslovno partnerstvo, postalo je izvjesno da se uz saglasnost MZ-e pokušava BiH rastočiti i u prvoj fazi konfederalno podijeliti, a u drugoj potuno razdvojiti i pripojiti ugovornim stranama iz Karađorđeva. Time bi Evropa udovoljila pohlepi bh susjeda i na dogledno vrijeme riješila problem poznat pod pojmom “dva miliona muslimana”, o kojem se u zatvorenim krugovima žustro raspravlja, a premijer Mađarske Orban ga je samo otvorio. Dodik i Čović su im prikladan operativan alat za tu rabotu.

Neshvatljivo je da Trojka koja sa srpskim i hrvatskim separatistima participira u vlasti, a sebe predstavlja kao građansku opciju, ne vidi ili neće da vidi da Dodik i Čović ubrzanim koracima idu ka osamostalenju i dijelove bh teritorija na kojem dominiraju već vide kao dio Srbije i Hrvatske. Zašto bi se zalagali za EU i euroatlanske integracije, kad će ostvarenjrem svojih ciljeva automatski postati dio njih.

Republika srpska se već godinama predstavlja kao država, a zadnjih godina njeni naredni koraci se i ne kriju. Dodik je uz podršku MZ-e, uključujući SAD, srušio sve prepreke osamostalenju. Ostao je samo Ustavni sud, a i on je pred kapitulacijom. Ako izbace strane sudije i zamijene ih sa stranačkim, (a za to već imaju podršku Trojke), imat će ga u šaci.

Dragan Čović je na sastanku HNS-a jasno najavaio “preustroj Bosne i Hercegovine”, samo se odgovorni s bošnjačke strane i dalje prave da to nisu čuli ili da to nije on mislio ozbiljno.

Proslava 30.godišnjiice od nastanka fantomske Herceg Bosne je to još jednom potvrdila i jasno pokazje kuda to vodi. Zastave Herceg-Bosne su ponovo slavodobitno zalepršale na paradi u Grudama i Mostaru…, a zločinci Ratko Mladić i Dario Kordić se slave kao heroji i idoli.

Amerika je dužna pomoći državi BiH da nadvlada sve nacionalizme, ukine entitete, ojača centralnu državnu vlast, tročlano Predsjedništvo zamjeni jednim predsjednikom i oslobodi pravosuđe od sistemske korupcije. Diplomatska mreža u svijetu se mora istrgnuti iz etničkih nacioanlističkih ruku, podvesti pod jednu ruku i staviti u funkciju državne vanjske politike. Sa vanjskom politikom kakvu sada ima BiH ne može dostojno predstaviti državu, ni dokle doprijeti, niti napraviti pomake.
Po svaku cijenu se moraju spriječiti promjene Ustavnog suda BiH po zamisli Beograda i Dodika i promjene Izbornog zakona po zamisli Zagreba i Čovića.

Dodik i Čović upravljani iz Beograd i Zagreba neće i ne mogu stati. Ako stanu oduvaće ih vjetar na smeće historije. Zato moraju biti zasustavljeni i onemogućeni.“ /završen citat/

VRHOstali prilozi:
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
Ostali prilozi istog autora:
» OJ, SAFETE – SAJO, SARAJLIJO!
22. January 2024 17:43
» ISTINA JE BOLNA
14. January 2024 15:28
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif