Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ŠEMSOVIĆ: DECENIJA USPJEŠNE IMPLEMENTACIJE NASTAVE NA BOSANSKOM JEZIKU U SANDŽAKU
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 01. September 2023. 15:09:59
U školama u Republici Srbiji danas je počela nova školska godina. Prvi septembar bio je povod rukovodstvu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) da obilježe i sumiraju rezultate desetogodišnje implementacije nastave na maternjem jeziku Bošnjaka u osnovnim i srednjim školama u gradu Novom Pazaru i ostalim opštinama regije Sandžak, javlja Anadolu.

Potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sead Šemsović čestitao je početak nove školske godine. Povodom decenije sprovođenja nastave na bosanskom jeziku u školama u Sandžaku zahvalio se svima koji su učestvovali u tom procesu i dali bilo kakav doprinos.

Kazao je da je ovo blagdan i sretan dan za Bošnjake u Srbiji. Šemsović je ocijenio da se interesovanje za nastavu na bosanskom jeziku svake godine povećava, te da je sve više roditelja zainteresovano da djecu upiše na nastavu na maternjem jeziku.

“U sistem obrazovanja Republike Srbije bosanski jezik je vraćen 2004/2005. godine kroz izborni predmet bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture. Od 2013/2014. školske godine Bošnjačko nacionalno vijeće ušlo je u proces primjene kompletne nastave na bosanskom jeziku. Mi smo od tada za svega četiri školske godine uspjeli potpuno zaokružiti obrazovanje na bosanskom jeziku. Potom smo realizovali, sve do danas, određene projekte koji su podrazumjevali pospješivanje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku. Uspješno je relizovana mala matura, ove godine po sedmi put imamo realizaciju male mature na bosanskom jeziku za onu djecu koja su osnovnu školu završila na svom maternjem jeziku. Realizovana su i dva pilot projekta državne mature na bosanskom jeziku. To je državni projekat koji podrazumjeva maturu nakon završene srednje škole, a na bosanskom će se ona polagati kada proces bude okončan i kada krene da se mala matura odvija i na srpskom jeziku“, izjavio je Šemsović.

BNV, navedeno je, radio je svim svojim kapacitetima na pripremi i prevođenju udžbenika koji se koriste u nastavi na bosanskom jeziku.

”Posebno se radilo na udžbenicima za predmete od nacionalnog interesa, tu su predmeti historija, likovna i muzička kultura, gdje su određeni dodaci za ove predmete uspješno sprovedeni i kreirani. Uspjeli smo za ovih deset godina da oko 250 udžbenika priredimo ili prevedemo i uvrstimo u nastavu, a kroz institucije i organe BNV-a zadužene za implementaciju nastave na bosanskom jeziku. Važan segment obrazovanja na bosanskom jeziku su i takmičenja. U kontinuitetu imamo takmičenja iz bosanskog jezika na školskom, opštinskom, regionalnom i republičkom nivou. Važno je bilo sprovoditi i stalno dodatno edukovanje nastavnog kadra, bitno je njihovo profesionalno unapređenje i lično usavršavanje. Sa ostalim partnerima, nevladinim organizacijama, realizovali smo niz projekata u cilju promocije i unapređenja nastave na bosanskom jeziku“, rekao je potpredsednik BNV-a.

Uprkos brojnim uspjesima i naporima BNV-a, nastava na bosanskom jeziku nije implementirana u svim sredinama gdje žive Bošnjaci.

”Gdje god je povećan broj učenika u nastavi na bosanskom jeziku važnu ulogu imale su uprave škola, direktor, pedagog i psiholog. Isto tako, tamo gdje se nastava nije implementirala, gdje nije formirano niti jedno odjeljenje učenika, postoje određenje opstrukcije i osporavanja upravo od strane uprave škola, direktora, pedagoga i psihologa. Sve to iz njima znanih i nekih ličnih razloga. Mnoštvo je pozitivnih primjera u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. To su svjetli primjeri implementacije nastave na bosanskom jeziku. Tu je odlična saradnja sa upravama škola, i djeca ostvaruju odlične rezultate. Daleko je teža situacija u Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju. Mi samo u Brodarevu koje je u prijepoljskoj opštini imamo formirano jedno odjeljenje u nastavi na bosanskom jeziku. BNV će preduzeti sve mjere do ostvarenja prava Bošnjaka u tim sredinama“, istakao je Šemsović.

Zaključeno je da će BNV i u narednom periodu raditi na promociji nastave na bosanskom jeziku sve dok proces upisivanja bošnjačke djece na nastavu na bosankom jeziku ne počne da se sprovodi po automatizmu, a ne kao do sada kada se roditelji opredjeljuju da li će dete nastavu pohađati na bosanskom ili srpskom jeziku.

Foto: Aleksandar Nićiforović/Anadolu

VRHOstali prilozi:
» U SARAJEVU PREMINUO PROF. DR. ISMET DIZDAREVIĆ
Bošnjaci.Net | 09. December 2023 03:40
» U SARAJEVU PROMOCIJA ROMANA "MJESEC JE OTKRIO TAJNU"
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 17:03
» EU JE PONIZILA CHRISTIANA SCHMIDTA
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 14:30
» IZRAELSKI RATNI ZLOČINI NE BI TREBALI OSTATI BEZ ODGOVORA
Anadolu Agency (AA) | 05. December 2023 14:08
» BRAZILSKI PREDSJEDNIK U BERLINU: CIVILI PLAĆAJU CIJENU RATA U GAZI
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2023 21:51
Ostali prilozi istog autora:
» OSTAJEM U GAZI DO POSLJEDNJEG DAHA
02. December 2023 15:16
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif