Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


SVJETSKA UNIJA MUSLIMANSKIH UČENJAKA POZIVA NA UPOTREBU PROAKTIVNIH SREDSTAVA PROTIV ISLAMOFOBIJE
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 30. July 2023. 13:07:05
Generalni sekretar Svjetske unije muslimanskih učenjaka Ali Muhiddin Al-Qaradaghi rekao je da treba mobilizirati efikasna proaktivna sredstva u borbi protiv islamofobije na Zapadu i spriječiti ponavljanje vrijeđanja islamskih vrijednosti.

Al-Qaradaghi je za agenciju Anadolu govorio o ponovljenim napadima na islamske svete vrijednosti u zapadnim zemljama.

Ističući da su mržnja prema islamu i islamofobija na Zapadu u porastu, Al-Qaradaghi je kazao da Zapad “stvara haos“ kako bi oslabio muslimane i umiješao se u njihove poslove.

Porast islamofobije

“Islamofobija je planirana dugo vremena, a tome svjedoče mnoge institucije i političke ličnosti širom svijeta, baš kao što su organizacije poput Al Kaide i ISIS-a povezane sa međunarodnim i regionalnim obavještajnim službama“, istakao je Al-Qaradaghi.

Naglašavajući ulogu ovih obavještajnih službi u povećanju mržnje prema islamu i narušavanju imidža islama, Al-Qaradaghi je rekao da te službe pokušavaju preobratiti toleranciju u vjeri nakon što su uspjele iskriviti sliku islama rukama samih muslimana.

Al-Qaradaghi je rekao da, pored krajnje desnice u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, mnogi ljudi na Zapadu podstiču strah od islama, a ne traže rešenje problema.

“Nakon Danske su počeli sa karikaturama koje vrijeđaju Allahovog Poslanika u Francuskoj. Zatim su nastavili da pale primjerke Kur'ana mnogo puta. Kao što su počeli iskrivljavati sliku o islamu sa organizacijama poput ISIS-a, sada su počeli iskrivljavati islam od strane naroda arapskih zemalja, kao na primjeru Iračanina Silwana Momike“, naglasio je Al-Qaradaghi.

Smatra da Zapad želi stvoriti destruktivni haos i naziva ga “kreativnim haosom“ i za cilj postavlja slabljenje muslimana.

Islamskom svijetu treba plan zaštite svetinja

Ističući da su se, uprkos široko rasprostranjenoj osudi, ponovili zločini nad islamskim svetištima, Al-Qaradaghi je to pripisao nedostatku plana islamskog svijeta.

Generalni sekretar Svjetske unije muslimanskih učenjaka je dalje rekao da je neophodno izraditi plan zaštite islamskih svetih mjesta svim raspoloživim sredstvima, posebno kroz blage metode kao što su usmjeravanje, obrazovanje, medijsko djelovanje i istraživanje.

Dodao je da Organizacija islamske saradnje (OIC) treba da razvije strategiju za sprjčavanje napada na sveta mjesta muslimana ako to već islamske zemlje ne počnu same raditi.

“Svjetska unija muslimanskih učenjaka je organizovala razne seminare u ovoj oblasti. Osim osuda, sada moramo imati i praksu. Imamo i međunarodnu platformu na kojoj razgovaramo o potrebnim koracima“, rekao je Al-Qaradaghi.

Proaktivni alati

Ističući da su naučna istraživanja i dobro planiranje potrebni da bi proaktivni alati za sprečavanje novih napada na islamske svetinje bili efikasni, Al-Qaradaghi je poručio da muslimani žele iskoristiti bojkot kao prijetnju pojedincima i da obeshrabre napadače.

“Da bi bojkot bio korektan i efikasan, moramo dobro istražiti i biti pošteni u njegovoj implementaciji. Prije nego što započnemo bojkot, trebali bismo održati sastanke sa Ujedinjenim nacijama, kao i sa zapadnim zemljama, kako bismo izrazili svoje brige, zabrinutosti i zahtjeve“, pojasnio je Al-Qaradaghi.

Podsjetio je da su mnoge islamske zemlje zauzele oštar stav protiv paljenja primjeraka Kur'ana u Evropi, prijeteći bojkotom, te da su uputile protestne note ambasadorima država koje su dozvolile takve napade.

“Postoje zemlje koje su pribjegle praktičnim akcijama protiv napada na Kur'an. Nadamo se da će OIC biti domaćin konferencije koja će implementirati proaktivne alate za sprečavanje zločina nad našim svetinjama“, kazao je Al-Qaradaghi.

Pomoć zemljotresom pogođenim regijama

Podsjećajući na humanitarnu pomoć koja je upućena narodu pogođenom razornim zemljotresima na jugu Turkiye i sjeveru Sirije u februaru ove godine, Al-Qaradaghi je istakao da je pokazana solidarnost i saosjećanje u muslimanskom svijetu.

Dodao je da je i Svjetska unija muslimanskih učenjaka bila uključena u humanitarne aktivnosti i posjete potresom razorenim gradovima.

Rekao je da ta organizacija planira i izgradnju kompleksa za edukaciju žrtava zemljotresa u turskom Kahramanmarasu, za šta su već izdvojili milion dolara, od potrebnih deset koliko će koštati izgradnja planiranog kompleksa.

“Obrazovni kompleks će također uključivati ​​džamiju, sirotište, kurs Kur'ana i smještaj za nastavnike. Kasnije će se moći pretvoriti u univerzitet“, zaključio je čelnik Svjetske unije muslimanskih učenjaka Al-Qaradaghi. (Muhammed Yusuf)

VRHOstali prilozi:
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif