Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Poziv na kontinuirano obilježavanje 11. jula - Dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i Bosni i Hercegovini
11. JULA - DAN GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA SPUSTITI DRŽAVNE ZASTAVE NA POLA JARBOLA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 27. June 2023. 19:06:25
Pozivamo sva bosanskohercegovačka i bošnjačka udruženja, zajednice, patriotske organizacije, kao i sve naše prijatelje širom svijeta, borce za ljudska prava, istinu i pravdu, na institucionalno, koordinirano i kontinuirano obilježavanje Dana genocida nad Bošnjacima Srebrenice, od sada i ubuduće godine, „Pamtimo velikosrpski genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Bosni“!

11. juli je dan kada se sjećamo žrtava genocida u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini. Zato, podsjećamo i opominjemo SAD, Kanadu, države Europe, Australiju i sveukupnu međunarodnu zajednicu, da je genocid nad Bošnjacima počinjen planski i sistematski, posebno naglašavamo u zaštićenoj UN zoni i pred očima cijele javnosti. Nakon odvajanja muškaraca od svojih porodica i to svih starosnih dobi, od dječaka do staraca, a nakon toga tako brutalnog ubijenja, velikosrpska genocidna politika je nagrađena Dejtonskim mirovnim sporazumom kreiranjem entiteta “rs”, koji po važećoj “jus cogens” normi međunarodnog prava nema i ne bi smio imati legalitet, jer je proizvod genocida.

11. juli je dan kada Bošnjaci daju do znanja SAD, Kanadi, državama Europe, Australiji i sveukupnoj međunarodnoj zajednici, da Bošnjaci - žrtve genocida - građani Bosne i Hercegovine, koji su žrtve agresije i udruženog zločinačkog poduhvata od strane susjednih država (Srbije, Crne Gore i Htvatske), isključivo su za koncept građanske države od koga neće odustati sve do njegove realizacije. Također ukidanja entiteta, ističemo manji entitet “rs” koji jeste produkt genocida, a tako su i presudili najviši internacionalni sudovi u Haagu čiji su osnivači Ujedinjene nacije.

11. juli je opomena svim onima koji negiraju historijske, sudske i naučne činjenice o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad Bošnjacima, veličaju presuđene ratne zločince i zločine. Ističemo da negatori genocida i ratnih zločina moraju biti procesuirani i adekvatno kažnjeni.

Treba biti jasno, preživjele žrtve genocida neće nikada oprostiti i zaboraviti genocid. Ali također će insistirati i podsticati na iskreno pokajanje i izvinjenje državnog vrha Srbije, srpskih predstavnika u Bosni i Hercegovini, naravno i Srpska pravoslavna crkva čiji su sveštenici činili osovinu zla nad svojim komšijama.

Zbog presuda Muđunarodnog suda pravde da su vojska i policija paradržavne tvorevine Rs-a počinili genocid, kao i da je Haški tribunal presudio kompletan politički i vojni vrh Srba u BiH, time je nelogično da ideologija i zločinci budu osuđeni a da nesmetano postoji tvorevina nastala na genocidu. Zato ćemo nastojati na ukidanju produkta genocida tj. entiteta “rs”.

Svjesni činjenice da Dan genocida nad Bošnjacima, 11. juli, neće biti obilježen na nivou države Bosne i Hercegovine, niti u pojedinim diplomatskim predstavništvima zbog opstrukcije antibosanske koalicije i velikonacionalističkih projekata, pozivamo sve istinske prijatelje istine, pravde i kulture pamćenja i sjećanja, njihove organizacije i zajednice da organizovano i dostojanstveno preuzmu ingerenciju države i komemorativnim činom spuštanja državne zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja uz intonaciju državne himne odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Pozivamo bosanskohercegovačka udruženja da ovim povodom stupe u kontakt sa gradskim vijećima, skupštinama gradova u kojima su registrovani, zatraže dozvolu za spuštanje zastave Bosne i Hercegovine i zemlje domaćina na pola kopljana jarbolima ispred institucija grada, objekata gradske skupštine ili drugim prominentnim lokacijama.

Inicijatori:
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK)
Bošnjačko bratstvo preživjelih genocida /
Bosniak Brotherhood of Genocide Survivors (BBGS)
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA)
HO „Bošnjaci Frankfurta i dijaspore“

VRHOstali prilozi:
» PISMO IZRAELSKE MAJKE: MOJA KĆERKA SE OSJEĆALA KAO KRALJICA U GAZI
Anadolu Agency (AA) | 28. November 2023 15:31
» UPOZORENJE BOŠNJACIMA O PREVARA U VEZI IDEJE O TZV. "BOŠNJAČKOM NARODNOM VIJEĆU"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. November 2023 15:43
» HELEZ DANAS KAO SVJEDOK U TUŽILAŠTVU BIH: IMAM PUNO INFORMACIJA
Anadolu Agency (AA) | 27. November 2023 14:11
» BURLINGTON: TRI PALESTINSKA STUDENTA UBIJENA U VERMONTU
Vijesti.ba | 26. November 2023 20:10
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif