Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


SHF 2023: PREDSTAVLJENA KNJIGA "STATUS DRUGOG U ISLAMU", AUTORA MR. ASMIRA SALIHOVIĆA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 17. May 2023. 16:05:18
SARAJEVO, 17. MAJ 2023. (MINA) - U Hotelu Hills Sarajevo počele su aktivnosti u okviru trećeg po redu Sarajevo Halal Faira (SHF), međunarodni sajam halal industrije koji će predstaviti bogat program uz učešće vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti halal industrije, biznisa i akademske zajednice.

Organizatori Sarajevo Halal Fair-a su Bosna Bank International (BBI) i Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u BiH, a pokrovitelj je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.


Zvanično otvaranje Sajma je sutra, a danas je je organizirana promocija knjige "Status Drugog u islamu", autora mr. Asmira Salihovića, koji je kazao da je posebno radostan što se prva promocija njegove knjige održava u okviru ovako značajnog događaja.

- Knjiga govori o odnosu prema drugima, nemuslimanima, Jevrejima i kršćanima, kroz konstitutivne izvore islama, Kur’an i sunnet. Knjiga je poziv da drugog razumijemo i upoznajemo, te da uspostavljamo saradnju. Dokaz za to smo pronašli u 219 kur’anskih ajeta i 89 hadisa Poslanika, a.s. Rezultati knjige nam pokazuju da islam priznaje drugog, ne iz taktičkih, nego iz religijskih razloga. Na kraju, svi smo drugi, samo je Allah prvi, - naglasio je Salihović.


O navedenom djelu osim autora govorili su dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, muftija dr. Aziz Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i prof. dr. Zuhdija Hasanović, profesor na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu.
- Efendija Asmir živi ovu knjigu. Ko je čita, on vidi Asmira i to najbolje znaju oni koji ga poznaju i njegov stil života. Riječ je o jednom od najuspješnijih imama u Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini. U ovoj knjizi on je naglasio određene kur'anske poruke. U trećem poglavlju on ističe one najvažnije, pa izdvaja poruku dostojanstva, jer Kur'an poziva da čovjek čuva dostojanstvo i svoje i tuđe. Druga poruka jeste sloboda, zatim dobročinstvo, jer se na više mjesta u Kur'anu poziva da se vjeruje i čine dobra djela, zatim autor ističe pravdu te različitost i imperativ da jedni druge upoznajemo i poštujemo, - kazao je glavni imam Velić.

Profesora Hasanović je ovom prilikom ukazao na važnost da se u multietničkom društvu kakvo je u Bosni i Herecgovini govori o poštivanju drugoga.


- Svako nametanje stavova i ideja doživjet će neuspjeh. Žalosno je da neko sa strane dolazi i govori nam kako trebamo zajedno živjeti, a mi stoljećima ovdje živimo zajedno. Naravno, to poštovanje drugih ne smije dovesti u poziciju da nipodaštavamo naše vrijednosti. Kada Allah govori o različitosti ljudi, On kaže da se međusobno upoznajemo, ne da se pravimo kao da nema razlika, ne da te razlike shvatamo kao mahanu, već da ono što je zajedničko unapređujemo, a ono što je različito poštujemo, - kazao je profesor Hasanović.

Istakao je i važnost da se u Bosni govori o odnosu prema drugome i poštivanju ljudskih prava i zbog toga što se na ovim prostorima vjera i vjerske vrijednosti na najgrublji način zloupotrebljavaju, te su ovakve knjige potrebne, jer trebaju "nas vraćati univerzalnim vrijednostima".

Muftija Hasanović je i recenzent ove knjige, te je ukazao da je ovo djelo posebno značajno jer ukazuje na značaj međureligijskog dijaloga, međusobnog uvažavanja i upoznavanja.

- To se stavlja u prioritete današnjice, jer su nerazumijevanje drugog i drugačijeg danas najčešći povod sukoba i netrpeljivosti. Otuda je vrlo važno ovu knjigu razumjeti da mir nije sve, ali da bez mira sve je ništa. Njegov pokušaj da u tom pravcu, na znanstven, metodološki utemeljen način pokaže nužnost međusobnog razumijevanja, veliki je doprinos, - navodi Hasanović.


Muftija je ocijenio da se u knjizi govori na najkvalitetniji način o tome kako se treba odnositi prema drugima, ali i kako predstavljati svoje vrijednosti.

- Postoje razne vrste predrasuda i kod nas i kod drugih, jer se u nekim krugovima jačanje međureligijskog odnosa smatra s jedne strane evangelizacijom muslimana, a s druge prevođenjem kršćana u islam. Ova knjiga pokazuje kako se može komunicirati. Drago mi je da je ova knjiga došla od našeg imama i jedne znanstvene institucije i ovo je doprinos znanosti uopće. Autor je pokazao kako da se ide ka međureligijskom dijalogu i prema dugome bez straha, - kazao je muftija Hasanović.

Za danas je također planirana i promocija knjige "Kratki ramazanski vodič o prehrani", a sutrašnjem službenom otvorenju Sajama prisustvovat će i Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.VRHOstali prilozi:
» VJERNA SLIKA ZAVIČAJA
Braho Adrović | 10. September 2023 02:48
» SA ILIDŽE POTEKLA NOVA PJESMA SEVDALIJSKA
Eset Muračević | 05. August 2023 00:49
» KNJIGA O STRADANJU SREBRENIČANA
Bošnjaci.Net | 26. July 2023 16:47
» MJESEC PLAVI ZA BUDNE LJUBIČICE
Bošnjaci.Net | 24. July 2023 14:24
» OKRUGLI STO NA TEMU - STOP DISKRIMINACIJI
Božidar Proročić | 20. July 2023 15:28
» NAJAVA 23. DANA BOROVNICE PLAV 15-31. JUL 2023.
Božidar Proročić | 09. July 2023 14:42
» LJUBAV JE MOĆ
Eset Muračević | 05. July 2023 14:02
» ODRŽANA PROMOCIJA BIHORSKOG MEMENTA
Božidar Proročić | 27. June 2023 17:26
» DRAMSKO-MUZIČKA PROMOCIJA KNJIGA “HADŽIBEG“
Bošnjaci.Net | 29. May 2023 12:56
» SINOĆ ODRŽANA PROMOCIJA LIRSKE HEDIJE U PLAVU
Božidar Proročić | 13. May 2023 14:16
» ODRŽANA PROMOCIJA "LIRSKE HEDIJE" U PETNJICI I ROŽAJAMA
Božidar Proročić | 12. May 2023 21:24
Ostali prilozi istog autora:
» GRADAČAC: SUTRA DOVA ZA DOMOVINU
24. August 2023 16:20
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif