Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


INTERNACIONALNI UNIVERZITET U GORAŽDU: DOBILA DIPLOMU DOKTORA STOMATOLOGIJE IAKO FAKULTET NIJE IMAO UPISANIH STUDENATA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 28. April 2023. 21:04:47
“S.Ž. rođena 1. 1. 1987. u Novom Sadu, država Republika Srbija, završila je 12.10.2022. integrirani studij I i II ciklusa studija visokog obrazovanja u trajanju od 12 semestara/šest godina, na Fakultetu zdravstvenih nauka, smjer Stomatologija, sa ostvarenih 360 ECTS bodova, te joj se na osnovu toga dodjeljuje diploma o stečenoj akademskoj tituli i stručnom zvanju Doktor Stomatologije”, navedeno je u diplomi Internacionalnog Univerzitea u Goraždu.

Na diplomi piše da je izdata 10. januara ove godine iako Univerzitet u Goraždu, zvanično, nema niti jednog diplomiranog doktora Stomatologije. Prema saznanjima Žurnala, ovaj Univerzitet prethodnih godina nije imao ni upisanih studenata Stomatologije. Na diplomi su kao potpisnici navedeni dekan prof.dr. Sejad Mačkić i v.d. rektor Šefket Krcić.

Osim ove diplome u posjedu Žurnala je još jedna diploma doktora stomatologije na ime S.M iz Sarajeva.

S obzirom da nisu odgovarali na naše upite i pozive, Žurnal je posjetio Internacionalni univerzitet u Goraždu, ali osim v.d. rektora Šefketa Krcića niko nije bio raspoložen za zvanični razgovor.

“To nije moj potpis”, reći će Krcić navodeći da on „uz potpis uvijek stavlja i svoj faksimil“. Ipak, ni na ispravnim diplomama, koje smo dobili na uvid, uz rektorovo ime i potpis se ne nalazi njegov lični pečat, niti je to uobičajeno i za jednu diplomu bilo kojeg fakulteta.

Izvori Žurnala otkrivaju da Univerzitet prethodnih godina nije ni imao upisanih studenata Stomatologije, a iz uprave fakulteta su nezvanično rekli da se nastava na ovom Odsjeku tek sad odvija.

U redu je prodati nekoliko diploma, ali ne i sto

O poslovanju Univerziteta, te spornim diplomama za doktora stomatologije niko od naših sagovornika nije želio zvanično govoriti iako su svi bili ili jesu još uvijek uposlenici Univerziteta u Goraždu. Ipak, nezvanično su rado prebacivali krivicu jedni na druge. Neki od njih čak su tvrdili da im je bilo „u redu izdati jednu ili nekoliko takvih diploma, ali ne i sto njih“.

Sadašnja Uprava Internacionalnog Univerziteta Goražde tvrdi da im bivši uposlenici, generalni sekretar Melvedin Jašarević i rektor Hajriz Bećirović , “podmeću” priču o prodaji diploma kako bi skrenuli pažnju sa pokušaja otimanja fakulteta od osnivača. Ove tvrdnje pravdaju zaključkom Općinskog suda u Goraždu u kojem se traži njihovo izjašnjenje na okolnosti zahtjeva da se umjesto dosadašnjih osnivača Emira Duranovića i Elme Brutus u sudski registar kao osnivač upiše firma European education, research and development iz Zenice.

Sa Univerziteta navode da je izmjene osnivača u sudskom registru, bez znanja osnivača, zatražio Bećirović i to nakon što je podnio zahtjev za razrješenje, a formalno je i dalje obnašao tu funkciju.

“Ni budala ne može povjerovati u prenos i prodaju tuđeg vlasništva”, kaže Bećirović navodeći da su to “čiste laži”.

“Pa vidjet ćemo ko je falsifikovao moje potpise dok sam ja bio u bolnici i kako ja mogu prodavati univerzitet. Ko može nečije vlasništvo prenijeti na drugog, čiste gluposti i drugo diplome ko je potpisivao to je lako provjerljivo”, tvrdi Bećirević.

Osnivači firme European education, research and development iz Zenica su Giuliana Maria Vittoria Messina i Dario Messina iz Italije. Direktorica ove firme je Kaja Imširović. Uprava Univerziteta u Goraždu tvrdi da su sa ovom firmom imali ugovor o saradnji i da su preko njih dovodili italijanske studente, ali da su tu saradnju prekinuli u vrijeme pandemije.

Direktorica ove firme Kaja Imširović za Žurnal kaže da je tačno da se putem sudova žele regulisati međusobni odnosi proistekli iz obaveza i sporazuma između dva pravna subjekta.

„ S obzirom na to da se postupci još vode pred sudovima ne bismo željeli da na bilo koji način osim pravnim sredstvima utičemo na procese do njihovog okončanja“, kazala je Imširović.

Na optužbe iz Uprave Univerziteta da u pozadini priče o lažnim diplomama stoji upravo neovlašteno preuzimanje fakulteta, Imširović tvrdi da „oni nisu upoznati sa podmetanjem priče o prodaji diploma“ i shodno tome na navedeno nemaju komentar.

Optužbe o podmetanju prodaje diploma sa Univerziteta odbacuje i bivši generalni sekretar Melvedin Jašarević.

“To je laž. Kao generalni sekretar nisam upravljao studentskom službom, niti sam vodio prijave i matične knjige, niti sam imao ikakvog dodira sa tom dokumentacijom. Moj opis posla je bio da pravim ugovore o radu, da pripremam ugovore o studiranju i da vodim zapisnike sa sjednica Senata i drugih organa upravljanja na Univerzitetu, nastavnih vijeća i slično“, kaže Jašarević navodeći da je dobio prijetnje od porodice Brutus i da je to prijavio policiji.

Šta je OSA otkrila?

Izvori Žurnala navode da je Senat Univerziteta upozoren na ove diplome, ali i na još neke nepravilnosti poput one da nemaju dovoljan broj nastavnika na obaveznim nastavnim predmetima. Prijave su upućene Ministarstvu obrazovanja Bosansko-podrinjskog kantona, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Goražde, Agenciji za razvog visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH, a o svemu su upoznati i nadležni policijski i pravosudni organi.

Iz Ministarstva obrazovanja BPK nisu odgovorili na pitanja Žurnala da li je vršen inspekcijski nadzor na ovom Univerzitetu, te ukoliko jeste šta su tom prilikom otkrili. Međutim, izvori Žurnala otkrivaju da sa određenim informacijama u vezi poslovanja Univerziteta raspolaže i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), koja ih je pod oznakom „strogo povjerljivo“ uputila Tužilaštvu BPK.

Ove informacije tužilac Kantonalnog tužilaštva BPK Mirsad Bilajac nije želio komentarisati. Istovremeno, u Kantonalnom tužilaštvu BPK potvrdili su da su u proteklom periodu imali pet prijava o poslovanju Univerziteta u Goraždu, ali da su istrage obustavljene. (zurnal.info)

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif