Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Odgovor na napade
FILM JE NASTAVAK GENOCIDNOG RELATIVIZMA I HISTORIJSKOG REVIZIONIZMA NA ČEMU BORIS MALAGURSKI GRADI KARIJERU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 16. March 2023. 12:03:16
Odgovor autoru filma „Republika srpska: Borba za slobodu“ Borisu Malagurskom na njegove napade na Institut za istraživanje genocida Kanada i direktora Emira Ramića u emisiji Uranak koju vodi Jovana Joksimović na srbijanskoj televiziji K1.

- Vaš pokušaj ponižavanja rada Instituta za istraživanje genocida Kanada i njegovog direktora su nas samo ojačali u borbi za istinu, za pravdu i borbu protiv revezionista historijskih, sudskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu i za borbu protiv veličanja presuđenih ratnih zločinaca.

Više desetina hiljada građana i građanki širom svijeta iz više od 70 država izrazili su duboku uznemirenost zbog prikazivanja relativističkog filma o genocidu u Bosni i Hercegovini bivšeg voditelja Russia Today i kanadsko srpskog autora Borisa Malagurskog.

Potpisnici peticije za zaustavljanje prikazivanja navedenog filma smatraju da se radi o propagiranju govora mržnje protiv građana Bosne i Hercegovine, posebno žrtava genocida.

Film ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid za koje su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdili da su ih počinile srpske snage (1992-1995), uključujući genocid u Srebrenici, tretira kao "borbu protiv ropstva" i "borbe za slobodu”.

Prema presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju entitet Republika srpska kao politički subjekt osnovan je na zvjerstvima, ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je takođe zaključio da su pripadnici srpskih snaga silovanje koristili kao ratno oružje u cilju širenja terora.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je utvrdio da su koncentracioni logori smrti Omarska, Keraterm i Tmopolje i mnogi drugi bioli poprište "orgije paklenog progona”.


Poruka Borisu Malagurskom, motiv naše kontinuirane borbe za istinu i pravdu nije mržnja protiv drugog i drugačijeg, nego oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture pamćenja, a u ime bolje budućnosti Bosne i Hercegovine. Jer oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture pamćenja je ljudsko i Božije pravo koje traži kaznu zločincima, a dobrim ljudima trasiranje puta kao boljem, sretnijem, humanijem životu. Ne može se sa smetlišta historije iskopati progres, ako istina i pravda izgube, ako mržnja pobjedi ljubav, ako nada izgubi od beznađa

To je genocidno osnivanje entiteta Republike srpske koju Boris Malagurski u svom filmu prikazuje kao "borbu za slobodu”.

Ovaj film je nastavak genocidnog relativizma i historijskog revizionizma na kojima je Boris Malagurski izgradio svoju karijeru. Boris Malagurski je 2017. godine opisao centralnu godišnju komemoraciju genocida u Srebrenici kao "festival" tokom svoje TV emisije na Sputnjikovoj srpskoj mreži. Danas on nastoji širiti istu relativističku propagandu u Evropi, Kanadi, Sjedinjenim Državama.

Boris treba znati da je IGK gordi i ponosni čuvari istine, pravde, kulture sjećanja, pa samim tim i države BiH. Jer pitanje očuvanja bosanskohercegovačke države jeste pitanje očuvanja istine, pravde, kulture sjećanja, ali i identiteta Evrope i svijeta. Oni koji pokušavaju na svaki način razoriti i narušiti istinu, pravdu, kulturu sjećanja, koji veličaju optužene ratne zločince, revidiraju historijske, sudske i naučne činjenice o genocidu, koji negiraju državu BiH radi uzaludan posao. BiH ima svoje utemeljenje u stotinama godina svoje velike i časne historije.

Na kontinuiranu dehumanizaciju žrtava genocida i ponižavanje istine, pravde, nepoštovanje presuda međunarodnih i nacionalnih sudova, nepoštovanje međunarodne pravde, nepoštovanje rezolucija Ujedinjenih Nacija, rezolucija i deklaracija o genocidu u Srebrenici parlamenata više od 50 država i na kraju na sramno ponižavanje države Bosne i Hercegovine od strane autora filma, mi nećemo odgovoriti šutnjom i pasivnošću. Sa istinom, pravdom, presudama međunarodnih i nacionalnih sudova ne može se pogađati i trgovati. One se moraju samo realizovati. To mora biti jasno autoru filma i njegovim pristalicama.

I na kraju poruka Borisu Malagurskom, motiv naše kontinuirane borbe za istinu i pravdu nije mržnja protiv drugog i drugačijeg, nego oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture pamćenja, a u ime bolje budućnosti Bosne i Hercegovine. Jer oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture pamćenja je ljudsko i Božije pravo koje traži kaznu zločincima, a dobrim ljudima trasiranje puta kao boljem, sretnijem, humanijem životu. Ne može se sa smetlišta historije iskopati progres, ako istina i pravda izgube, ako mržnja pobjedi ljubav, ako nada izgubi od beznađa, piše u reakciji Instituta za istraživanje genocida Kanada.

VRHOstali prilozi:
» I U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA
Eset Muračević | 31. May 2023 20:03
Ostali prilozi istog autora:
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif