Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KOMŠIĆ POVODOM DANA NEZAVISNOSTI: MI NIKADA NEĆEMO ODUSTATI OD BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 01. March 2023. 15:03:13
Brojne delegacije položile su cvijeće i vijence na Spomen-obilježju Vječna vatra, u Sarajevu, povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Cvijeće na spomen obilježju položili su, između ostalih, i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović i ostali predstavnici svih nivoa vlasti.

Komšić je u obraćanju novinarima istakao da je u svakoj državi Dan nezavisnosti jedan od najbitnijih datuma.

"Dan nezavisnosti je važan, prije svega, zato što nam govori da imamo nezavisnu državu. Naravno, važan je zbog svega što je uslijedilo nakon toga, mislim prije svega na agresiju na Bosnu i Hercegovinu od stane susjeda, mislim na sve one zločine, uključujući i genocid koji je počinjen u Bosni i Hercegovini", kazao je Komšić.

Poručio je da je sada na mladim generacijama da dalje grade državu Bosnu i Hercegovinu.

"Ova generacija kojoj ja pripadam, učinili smo ono što je bilo normalno, branili smo svoju zemlju. Na ovim mlađim generacijama je sad da ovu zemlju grade i naprave je boljom nego što je danas. Ali ja sam siguran da će ova zemlja u jednom historijskom trenutku, ne znam da li ću ja to dočekati, ali siguran sam da će biti bolja nego što je to danas", rekao je Komšić.

Istakao je da su mnogi Hrvati i Srbi također na referendumu glasali za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

"Kada govorimo o Danu nezavisnosti i referendumu, niko ljude ne dijeli etnički. Ja znam mnoge prijatelje koji su stali u tu kategoriju, i Srba i Hrvata, koji su podržali nezavisnost Bosne i Hercegovine. Drugo je što i politika i javni život, pogotovo svi oni koji se ne mogu pomoriti s tim da je Bosna i Hercegovina nezavisna država i nastoje iskriviti tu činjenicu i pokušavaju to predstaviti kao gotovo jednoetničko izjašnjavanje, a svi znamo da to nije bilo tako", kazao je Komšić.

Naglasio je da se i danas nastavlja bitka za državu Bosnu i Hercegovinu.

"Danas je to istovremeno i bitka za normalnost, da živimo normalno, da bude normalna i uređena država koja funkcioniše po svojim propisima, na način da se slažemo oko svega onoga što smo rekli da prihvatamo bilo kada govorimo o Dejtonskom mirovnom sporazumu ili o usvojenim zakonima. I dalje traje politički pritisak na Bosnu i Hercegovinu, ne bi li mi digli ruke od Bosne i Hercegovine, a to je uzaludno očekivati. Mi nikad nećemo odustati od Bosne i Hercegovine, šta god i kako god", rekao je Komšić.

Obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje himne. Svečanosti su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti i građani.

Na današnji dan proglašena je nezavisnost BiH nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum - 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Samir Jordamović - Anadolija: Članovi Predsjedništva BiH Komšić i Bećirović na spomen-obilježju Vječna vatra

VRHOstali prilozi:
» I U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA
Eset Muračević | 31. May 2023 20:03
Ostali prilozi istog autora:
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif