Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


BOŠNJACI MOJI, JE LI ABJURACIJA NAŠA SUDBINA?
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 05. February 2023. 13:02:31
Kulin ban je 8. aprila 1203. na Bilinom polju morao potpisati izjavu o abjuraciji - odreknuću od svoje vjere. Od tada, t.j., od Kulina bana pa do naših dana Dobri Bošnjani su pod stalnim pritiskom abjuracije - odreknuća od svoje vjere, nacije, jezika, kulture, zemlje, države i od svojih hrabrih i poštenih ljudi.

Nedaleko od Bilinog polja 29. oktobra, 1979. govor Husein ef. Đoze u selu Poreč kod Bugojna ocijenjen je kao govor mržnje. „Takve pokušaje treba u korijenu spriječiti, ako je potrebno i oštrim mjerama“ (Tito). Bugojanski imam Mustafa ef. Nurikić je u ime Ilmijje osudio Đozin govor da bi kasnije priznao: - To mi je život spržilo. Pa, to i jeste cilj onih koji od nas traže abjuraciju - da nas sviju sprže - i one koje neko od nas osuđuje, ali i one koji pristanu da nekoga od nas osude u ime Islamske zajednice.

Nisu li gotovo svi bjelosvjetski promatrači u vrijeme srpske agresije i opsade Sarajevo, koja je trajala 1425 dana, tražili da se odreknemo Alije pa će sve biti Okey? Jesu! Vjerovao sam da je to iskušenje, nakon punopravnih haških presuda o srpskom genocid nad našim narodom iz nas.

No, nije trebalo dugo čekati. Nakon govora 2003. god. na jednoj dženazi muftije goraždanskog Hamed ef. Efendića očekivalo se, po običaju, da taj govor navodne „mržnje“ osudimo. Umjesto toga, mi smo tražili da se Milorad Jelisavac, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS izvine muftiji i muslimanima na Drini zbog uznemiravanja.

Opet smo na iskušenju u vezi hutbe galavnog imama Hafiza Amira ef. Mahića!

Hoćemo li položiti ispit?

Hoćemo, ako Bog da.

Evo kako. Poučeni prijašnjim iskustvima, očekujem da Islamska zajednica povuče osudu hutbe glavnog imama Hafiza Amira ef. Mahića u Kozarcu, osudu koju je Međureligijsko vijeće izdalo na temelju medijskih izvještaja.

Nije velika šteta kada se Islamska zajednica na temelju medijskih izvještaja bez prethodnog razgovora, ogradi i osudi (Razim Čolić i Mustafa Prljaća) govor bivšeg reisu-l-ulemu u Čečeniji i Kini, ali jest velika šteta kad se Islamska zajednica ogradi od svog imama u Kozarcu i osudi njegovu hutbu na temelju medijskih izvještaja bez prethodne ozbiljne i odgovorne provjere o čemu se zapravo radi? I zašto je hatib Hafiz Mahić rekao to što je rekao. Nije srpska ocjena te hutbe mjerodavna. Zar nam riječi imama Mustafe Nurikića iz Bugojna nisu opomena?


Pogledajte kako je Policijska uprava Prijedor, Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina prometno uputila poziv glavnom imamu Hafizu Amiru ef. Mahiću, koji je preživio srpski logor, da u utorak, 07.02. 2023. god., dođe na ispitivanje u svojstvu osumnjičenog, zbog osnova sumnje da je izvršio KD „Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje“ iz člana 359 stav 1. KZ RS. Ovaj poziv je potpisalo ovlašteno lice.

Priča o liku i djelu Rastka Nemanjića, „Sv. Save“ je stalna tema među srpskim historičarima i intelektualcima, koji imaju identično mišljenje, koje je imam Hafiz Mahić izrekao na hutbi.

A što se tiče Srpske pravoslavne crkve, o njoj najbolje svjedoči sud u Parizu, koji je 1995. god. potvrdio da je SPC odgovorna za zločine genocida i etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini. To je prvi i jedini slučaj u Europi, a vjerojatno i u svijetu, da je za jednu crkvenu instituciju službeno, u sudskom postupku praktično potvrđeno sudioništvo u najtežim djelima protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva.

Otvori link OVDJE.

Privođenje glavnog imama Hafiza Amira ef. Mahića na saslušanje u Policijsku upravu Prijedora nije ni političko ni pravno pitanje, već je to egzistencionalno pitanje Bošnjaka u manjem bosanskom entitetu Eres. Ako policija u Eresu može tako postupati prema jednom čestitom i uglednom imamu u Kozarcu, šta onda mogu očekivati Bošnjaci, od čijih očeva i rođaka su pronađene, a od nekih se još uvijek traže, kosti u Tomašici i drugim masovnim grobnicama? Ne mogu ništa očekivati osim strah i neizvjesnost dok svakodnevno slušaju kršenje zakona o zabrani negacije genocida i dok gledaju ratne zločince kako slobodno hodaju Prijedorom, ali to ni policija ni javni tužitelj u Eresu ne primjećuju, već prate šta imam u Kozarcu govori.


TOMAŠICA - JEDNA OD NAJVEĆIH MASOVNIH GROBNICA U KOJOJ SU SRPSKE VLASTI SKRIVALI OSTATKE BOŠNJAČKIH ŽRTAVA GENOCIDA U PRIJEDORU

U izvještaju State Department od 2001. god. o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini se jasno kaže: „Iako je u julu prošle godine bivši visoki predstavnik u BiH izmijenio Krivični zakon kako bi se sankcioniralo poricanje genocida, veličanje ratnih zločina i izazivanje rasne, vjerske ili etničke mržnje i nasilja, State Department naglašava da do novembra nijedna osoba nije optužena niti procesuirana za ova djela“. Naravno, kako tada tako i sada.

„Tokom godine član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i visoki funkcioneri njegove političke stranke – Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), te drugi zvaničnici i lideri Republike Srpske nastavili su negirati da su srpske snage počinile genocid u Srebrenici 1995., usprkos nalazima više domaćih i međunarodnih sudova“, ističe se u izvještaju.

Otvori link OVDJE.

Sve to je trebalo imati na umu prije ograđivanja i osude hutbe imama Hafiza Mahića u Kozarcu od bilo koga, a posebno od Islamske zajednice. Nije kasno da se greška ispravi tako što će se javno i nedvosmisleno stati iza glavnog imama Hafiza Amira ef. Mahića u Kozarcu. To naročito važi za imame u Krajini, koji su u najtežim vremenima uvijek pokazivali mudrost, ali mnogo više hrabrost da brane svoju čast i slobodu. Jer je privođenje imama Hafiza Mahića na saslušanje pred srpsku vlast, koja krši zabranu negiranja genocida, samo početak srpske harange na imame i hatibe ne samo u Krajini već u cijeloj Bosni, kojima treba uliti strah u kosti da ne smiju govoriti ono što cijeli svijet zna i govori, a to je da su srpske vojne i političke vlasti počinile genocid nad Bošnjacima, za što se ni srpska politika ni srpska crkva nije nikad ispričala. Inspiraciju za to su imali u svetosavlju kroz Srpsku pravoslavnu crkvu.
Pratili smo i mi šta je govorila članica i predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović u Nort Port na Floridi, gdje je posjetila Srpski festival. Rekla je - “Hvala svim onima koji su se borili za slobodu…“

SRPSKI ZLOČINCI OSUĐENI ZA GENOCID NAD BOŠNJACIMA

Podsjećamo da je rezultat te srpske borba za „slobodu“ sljedeći:

„Vijeće je zaključilo da je Karadžić počinio te zločine putem učešća u četiri UZP-a: u sveobuhvatnom UZP-u koji je uključivao zajednički plan s ciljem da se bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo, i to činjenjem zločina u opštinama širom BiH; u UZP-u da se pokrene i provede kampanja snajperskog djelovanja i granatiranja civilnog stanovništva Sarajeva, čiji je cilj bio širenje terora među civilnim stanovništvom; u UZP-u sa zajedničkim ciljem da se pripadnici UN-a uzmu za taoce kako bi se NATO prisilio da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba; i u UZP-u eliminisanja bosanskih Muslimana iz Srebrenice u julu 1995. godine“.

Otvori link OVDJE.

„Vijeće je utvrdilo da je Mladić počinio zločine svojim učešćem i doprinosom u četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP), odnosno sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu, udruženom zločinačkom poduhvatu vezanom za Sarajevo, udruženom zločinačkom poduhvatu vezanom za Srebrenicu i udruženom zločinačkom poduhvatu vezanom za uzimanje talaca“.

Otvori link OVDJE.

Allahu Svemogući, pouči nas znamo ono što ne znamo i da pamtimo ono što ne smijemo zaboraviti! Amin!

Allahu Svemogući, osnaži da se u iskušenjima ne ponizimo! Amin!

Allahu Milostivi, omili nam istinu, pravdu, mir i pomirenje! Amin!

VRHOstali prilozi:
» MARROVA NAJAVA OSVAJANJA PALESTINE IZ 1879. GODINE
Dr. Sead Alić | 15. June 2024 17:46
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
» ŠTA ĆE NAMA NJIHOVE AKADEMIJE NAUKA
Šemso Agović | 06. June 2024 19:04
» IZBORI U EU I UN REZOLUCIJA ZA SREBRENICU
Murat Tahirović | 06. June 2024 18:19
» PLAČI ROĐENA MOJA DOMOVINO, BOSNO I HERCEGOVINO!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 06. June 2024 17:26
» MOSTOVI KULTURE - DANI BOŠNJAKA U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 03. June 2024 16:16
» SAMO PRIHVATANJE ISTINE DONOSI POMIRENJE
Akademik dr. Ferid Muhić | 01. June 2024 20:32
» NIJE ISLAM MOJA BABOVINA
Sead Zubanović | 31. May 2024 20:58
» BOSNU NEĆEMO DATI NI PO KOJU CIJENU!
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30. May 2024 19:08
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ SEDAMDESET DRUGI ROĐENDAN
05. February 2024 14:32
» APEL SAVJESTI
29. January 2024 20:45
» GAZA - HRONIKA DANA 100
14. January 2024 15:40
» OSTAVITE SREBRENICU NA MIRU
26. November 2023 16:06
» GLAS ZA BOSANSKU NEUTRALNOST
25. November 2023 12:44
» NEKA SVE VAŠE SVAĐE PRESTANU
20. November 2023 01:34
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif