Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ZBOG FORTE I HURTIĆA IZGUBLJENE DVIJE POZICIJE BOŠNJAKA U VIJEĆU MINISTARA BIH
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 10. January 2023. 15:01:13
Nakon što su poznata imena kandidata za ministre u Vijeću ministara BiH koje je predložila trojka (SDP BiH, NIP, Naša stranka), preostalo je da se delegiraju i kandidati za zamjenike ministara. SDP BiH je za ministra odbrane predložio Zukana Heleza, NIP za šefa diplomatije Elmedina Konakovića, a Naša stranka za resor prometa i komunikacija Edina Fortu.

Stranke oko SDP-a dobile su i tri zamjeničke pozicije i to u Ministarstvu pravde koje će voditi kadar HDZ-a, u Ministarstvu finansija i trezora kojim će rukovoditi SNSD-ov Zoran Tegeltija i u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice na čijem čelu će biti Bošnjak iz kvote SNSD-a. Izvjesno je da će to biti Sevlid Hurtić iz Pokreta za državu koji je ranije već izabran za ministra u Vladi RS.

Zbog takvog kadrovskog rješenja, od tri zamjeničke pozicije stranke petorke SDP, NIP, Naša stranka, Za nove generacije, BHI Fuad Kasumović koje su parlamentarne i koliko ih je ostalo nakon izlaska NES-a i Stranke za BiH iz pregovora o državnoj vlasti imaju dvije pozicije iz reda Bošnjaka i jednu iz reda nebošnjaka jer je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bošnjak.

Kako je u subotu kazao državni zastupnik Zlatko Miletić na Face TV kritikujući pregovore unutar osmorke, jedna zamjenička pozicija je ponuđena Damiru Marjanoviću, zastupniku u Skupštini KS i delegatu u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH. No, pokret Za nove generacije je odbio tu ponudu.

Miletić je strankama koje su okupljene oko SDP-a poručio da će on isključivo glasati prema svojoj savjesti i da dobro vode računa kakve kadrove će predložiti. Posebno je istakao da ne može podržati one sa pravosnažnim presudama, ili koji su optuženi ili pod istragom.

Iz NIP-a i Naše stranke potvrdili su da još uvijek nema dogovora koja stranka će delegirati po jednog zamjenika i na koju poziciju, ali da se to očekuje u narednih dan ili dva kako bi se imena za ministre i zamjenike mogla proslijediti mandatarki Borjani Krišto, a ona dalje na provjere u CIK i u SIPA-u.

Imena iz kvote HDZ-a i SNSD-a za ministre i zamjenike prošle sedmice su dostavljena CIK-u, izuzev kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif