Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Večer posvećena rah. Isnamu Taljiću u organizaciji “Behar Publishing” i Bošnjačkog instituta Fondacija "Adil Zulfikarpašić"
DODIJELJENE NAGRADE "ISNAM TALJIĆ" ZA 2022. GODINU
Procitaj komentar

Autor: Preporod.info
Objavljeno: 04. December 2022. 03:12:33
Organizacioni odbor za dodjelu literarnih nagrada “Isnam Taljić” iz SAD i Bošnjački institut Fondacija Adil Zulfikarpašić 3. decembra su upriličili program "Večer Isnama Taljića". Ovom prilikom su dodijeljene i nagrade za literarni konkurs o temi “Bošnjaci, svjedočimo da jesmo”.Podsjećamo, riječ je o konkursu kojeg je nevladina organizacija Bošnjaka iz Sjeverne Amerike organizovana od strane “Behar Publishinga” raspisala u maju 2022. godine, zajedno sa Islamskim kulturnim centrom “Behar”, Grand Rapids Michigan, Islamskom zajednicom Bošnjaka u Sjevernoj Karolini, te Islamskim centrom Belmont u New Yorku.

Fehim Kriještorac: Važno je da ovi pisci zabilježe svaki detalj naše historije


- Proživljeni bol je tematski vidljiv u djelima ovih autora, oni to pokušavaju preživjeti kroz pisanu riječ. Neke su priče čak prožete humorom, ali kroz njih probija taj bol kojeg treba ponovo proživjeti putem pisane riječi, što je jedan od načina da postanemo bolje društvo. Jako nam je važno da ovi pisci zabilježe svaki detalj naše historije, pa da kažemo sebi, našoj djeci i prijateljima u zemljama gdje živimo, na svim tim jezicima, šta se događalo Bošnjacima, - kazao je Fehim Kriještorac, umjetnički direktor "Behar Publishinga" i član organizacionog odbora za dodjelu ove nagrade.

Prisutnima se obratila i Elida Taljić, supruga Isnama Taljića, te se osvrnula na neke njegove saradnje koje, kako je istakla, svjedoče sadržajnosti bošnjačke kulture.

Elida Taljić: Mnogo je imena istaknutih Bošnjaka sa kojima je Isnam sarađivao

- Za života Taljićevog, on je više puta sudjelovao na programima u ovoj sali; što kao autor, što kao promotor ili lektor. Mnogo je imena istaknutih Bošnjaka sa kojima je on sarađivao. Prebirući po njegovim knjigama dok sam pripremala ovaj govor, pobrojala sam tačno 60 imena koji su među koricama tih knjiga; od onih kojima je slao svoje rukopise, do onih koji su pisali recenzije ili sudjelovali u vizuelnoj pripremi njegovih knjiga. Ima onih koji su pomagali, a nisu željeli da im se imena pominju ili onih koji su pomagali na druge načine, a nisu iz svijeta kulture. To je broj od oko 200 pojedinaca, a to su i ljudi o čijem doprinosu kulturi Bošnjaka treba govoriti, - istakla je gospođa Taljić.

Na ovaj, drugi po redu Konkurs za nagradu nazvanu po Isnamu Taljiću je pristiglo 69 radova na bosanskom jeziku i dva rada na engleskom jeziku.

Članice stručnog žirija Fahira Fejzić Čengić i Šefka Begović Ličina su u svom osvrtu ocijenile kako ovi tekstovi, pored preživljenog i opisanog bola nigdje ne pozivaju na neki oblik osvete, nego literarno svjedoče onome što se događalo u različitim historijskim momentima iz perspektive jednog ili više pojedinaca.

Prvu nagradu je osvojio rad “Bošnjaci svjedočimo da jesmo” autorice Vernese Manov, iz Bugojna.

Prvonagrađena Vernesa Manov

Autorica Manov, po zanimanju profesorica bosanskog jezika i književnosti, je za Media centar IZ u Bosni i Hercegovini govorila o motivima i idejama vodiljama prilikom pisanja njenog teksta.

- Smatrala sam da na konkurs trebam poslati tekst koji govori o ovom vremenu. Nisam historičar, niti profesor društvenih nauka, ali jesam književnica. Stoga je moj cilj bio ispričati priču sa vrlo jasnim, donekle i tačnim podacima o preživljenom koristeći različite književne vrste i rodove. Prošlost se dogodila, pa iz nje trebamo crpiti neke podatke. Ali smo dužni za buduće generacije ostaviti fakte i o vremenu od 1992. do 2022. godine, - kazala je Vernesa Manov.

Prema riječima žirija, njen rad je pisan pripovjedačkom formom esejske izvrsnosti u kojoj se podastire i kazano i mišljeno o Bosni i Bošnjacima.

Drugu nagradu su dobile Emina Đelilović Kevrić i Enes Topalović, a treću Smaila Balić Rahmanović i Sadik Idrizi Aljabak.

Nagrada za rad na engleskom jeziku pripala je Anidi Mehičević, dok je za najbolju pjesmu nagrađena Muamera Mulić.

Pored pomenutih pohvaljeno je još deset autora, a planirano je da njihovi radovi budu otkupljeni. To su Edin Balta, Velid Bajramović, Muhamed Halilović, Edina Kapo Balta, Samira Hodžić Kajtezović, Amela Avdić Unkić, Kemal Ljevaković, Haris Avdukić, Denisa Međedović i Elvedin Subašić, novinar IIN "Preporod".

Od ove godine se dodjeljuje nagrada u još jednoj kategoriji, nazvanoj "Beharov zeman", za njegovanje govorne tradicje Bošnjaka na cijeloj teritoriji govornog bosanskog jezika. Njena dobitnica je Senadi Đešević koja je, prema ocjeni žirija, autorica izvanredno lijepih i važnih priča iz Sandžaka.

Autori tekstova za konkurs dolaze iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, Sandžaka i Kosova, Švedske, Njemačke, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država.

(Tekst i foto: Preporod.infoA)

VRHOstali prilozi:
» SYDNEYSKIH 8372 CVIJETOVA
Fahir Zečević | 14. July 2024 19:01
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif