Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Večer posvećena rah. Isnamu Taljiću u organizaciji “Behar Publishing” i Bošnjačkog instituta Fondacija "Adil Zulfikarpašić"
DODIJELJENE NAGRADE "ISNAM TALJIĆ" ZA 2022. GODINU
Procitaj komentar

Autor: Preporod.info
Objavljeno: 04. December 2022. 03:12:33
Organizacioni odbor za dodjelu literarnih nagrada “Isnam Taljić” iz SAD i Bošnjački institut Fondacija Adil Zulfikarpašić 3. decembra su upriličili program "Večer Isnama Taljića". Ovom prilikom su dodijeljene i nagrade za literarni konkurs o temi “Bošnjaci, svjedočimo da jesmo”.Podsjećamo, riječ je o konkursu kojeg je nevladina organizacija Bošnjaka iz Sjeverne Amerike organizovana od strane “Behar Publishinga” raspisala u maju 2022. godine, zajedno sa Islamskim kulturnim centrom “Behar”, Grand Rapids Michigan, Islamskom zajednicom Bošnjaka u Sjevernoj Karolini, te Islamskim centrom Belmont u New Yorku.

Fehim Kriještorac: Važno je da ovi pisci zabilježe svaki detalj naše historije


- Proživljeni bol je tematski vidljiv u djelima ovih autora, oni to pokušavaju preživjeti kroz pisanu riječ. Neke su priče čak prožete humorom, ali kroz njih probija taj bol kojeg treba ponovo proživjeti putem pisane riječi, što je jedan od načina da postanemo bolje društvo. Jako nam je važno da ovi pisci zabilježe svaki detalj naše historije, pa da kažemo sebi, našoj djeci i prijateljima u zemljama gdje živimo, na svim tim jezicima, šta se događalo Bošnjacima, - kazao je Fehim Kriještorac, umjetnički direktor "Behar Publishinga" i član organizacionog odbora za dodjelu ove nagrade.

Prisutnima se obratila i Elida Taljić, supruga Isnama Taljića, te se osvrnula na neke njegove saradnje koje, kako je istakla, svjedoče sadržajnosti bošnjačke kulture.

Elida Taljić: Mnogo je imena istaknutih Bošnjaka sa kojima je Isnam sarađivao

- Za života Taljićevog, on je više puta sudjelovao na programima u ovoj sali; što kao autor, što kao promotor ili lektor. Mnogo je imena istaknutih Bošnjaka sa kojima je on sarađivao. Prebirući po njegovim knjigama dok sam pripremala ovaj govor, pobrojala sam tačno 60 imena koji su među koricama tih knjiga; od onih kojima je slao svoje rukopise, do onih koji su pisali recenzije ili sudjelovali u vizuelnoj pripremi njegovih knjiga. Ima onih koji su pomagali, a nisu željeli da im se imena pominju ili onih koji su pomagali na druge načine, a nisu iz svijeta kulture. To je broj od oko 200 pojedinaca, a to su i ljudi o čijem doprinosu kulturi Bošnjaka treba govoriti, - istakla je gospođa Taljić.

Na ovaj, drugi po redu Konkurs za nagradu nazvanu po Isnamu Taljiću je pristiglo 69 radova na bosanskom jeziku i dva rada na engleskom jeziku.

Članice stručnog žirija Fahira Fejzić Čengić i Šefka Begović Ličina su u svom osvrtu ocijenile kako ovi tekstovi, pored preživljenog i opisanog bola nigdje ne pozivaju na neki oblik osvete, nego literarno svjedoče onome što se događalo u različitim historijskim momentima iz perspektive jednog ili više pojedinaca.

Prvu nagradu je osvojio rad “Bošnjaci svjedočimo da jesmo” autorice Vernese Manov, iz Bugojna.

Prvonagrađena Vernesa Manov

Autorica Manov, po zanimanju profesorica bosanskog jezika i književnosti, je za Media centar IZ u Bosni i Hercegovini govorila o motivima i idejama vodiljama prilikom pisanja njenog teksta.

- Smatrala sam da na konkurs trebam poslati tekst koji govori o ovom vremenu. Nisam historičar, niti profesor društvenih nauka, ali jesam književnica. Stoga je moj cilj bio ispričati priču sa vrlo jasnim, donekle i tačnim podacima o preživljenom koristeći različite književne vrste i rodove. Prošlost se dogodila, pa iz nje trebamo crpiti neke podatke. Ali smo dužni za buduće generacije ostaviti fakte i o vremenu od 1992. do 2022. godine, - kazala je Vernesa Manov.

Prema riječima žirija, njen rad je pisan pripovjedačkom formom esejske izvrsnosti u kojoj se podastire i kazano i mišljeno o Bosni i Bošnjacima.

Drugu nagradu su dobile Emina Đelilović Kevrić i Enes Topalović, a treću Smaila Balić Rahmanović i Sadik Idrizi Aljabak.

Nagrada za rad na engleskom jeziku pripala je Anidi Mehičević, dok je za najbolju pjesmu nagrađena Muamera Mulić.

Pored pomenutih pohvaljeno je još deset autora, a planirano je da njihovi radovi budu otkupljeni. To su Edin Balta, Velid Bajramović, Muhamed Halilović, Edina Kapo Balta, Samira Hodžić Kajtezović, Amela Avdić Unkić, Kemal Ljevaković, Haris Avdukić, Denisa Međedović i Elvedin Subašić, novinar IIN "Preporod".

Od ove godine se dodjeljuje nagrada u još jednoj kategoriji, nazvanoj "Beharov zeman", za njegovanje govorne tradicje Bošnjaka na cijeloj teritoriji govornog bosanskog jezika. Njena dobitnica je Senadi Đešević koja je, prema ocjeni žirija, autorica izvanredno lijepih i važnih priča iz Sandžaka.

Autori tekstova za konkurs dolaze iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, Sandžaka i Kosova, Švedske, Njemačke, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država.

(Tekst i foto: Preporod.infoA)

VRHOstali prilozi:
» VREMENSKA RAZDOBLJA BOSANSKE EGZISTENCIJALNOSTI
Fikret Hafizović | 12. January 2023 13:58
» ALBANY: ODRŽANO 19. DRUŽENJE BOŠNJAKA - 3. MEDŽLISA, IZBSA
Senad Ahmetović | 31. December 2022 17:18
» FAIZ SOFTIĆ KNJIŽEVNOST I HUMANOST GRADE LJEPŠE SVJETOVE
Božidar Proročić | 29. December 2022 14:58
» IN MEMORIAM - ŠABAN TORLO
Samir Hadzalić | 25. December 2022 23:20
» BRANKO-BANJA KALUĐEROVIĆ - HUMANOST ČINI ČOVJEKA ISPUNJENIM
Božidar Proročić | 25. December 2022 00:24
» SJEĆANJE NA DELIJU KURPEJOVIĆA - ŽIVOT POSVEĆEN LJUDIMA
Božidar Proročić | 21. December 2022 19:03
» EMIR DACIĆ - POSVEĆENOST MENJEBROJNIM NARODIMA
Božidar Proročić | 20. December 2022 17:22
» PREPORAĐANJE SPLITA
Said Šteta | 19. December 2022 12:44
» REMZIJA HAJDARPAŠIĆ UVJEK VJERAN RODNOM KRAJU
Božidar Proročić | 17. December 2022 12:21
» ERNAD-ERO MUHOVIĆ VIZIONAR NOVOG VREMENA
Božidar Proročić | 16. December 2022 12:45
» HAMDIJA RASTODER - PUT OD ZAVIČAJA DO LUKSEMBURGA
Božidar Proročić | 14. December 2022 13:19
» AMILA PAČARIZ - OBRAZOVANJEM DO USPJEHA U ŽIVOTU
Božidar Proročić | 12. December 2022 22:49
» XII DANI BOŠNJAČKE KULTURE U LUKSEMBURGU (I)
Božidar Proročić | 11. December 2022 23:12
Ostali prilozi istog autora:
» NA AHIRET PRESELIO HASAN ČENGIĆ
07. November 2021 11:11
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif