Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Prešli su rubikon
VEZANJE ZASTAVA: „OSMORKA“ - SDP I HDZ
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 29. November 2022. 17:11:15

KAKO ŽIVJETI U ZANIMLJIVOM VREMENU
SA „OSMORKOM“ NA ČELU SA SOCIJALČISTIČKOM DEMOKRATSKOM PARTIJOM (SDP), KOJA VEŽE ZASTAVU SA HRVATSKOM DEMOKRATSKOM ZAJEDNICOM (HDZ) POPUT STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE (SDA)?Kaže se da je ova kletva: „Da Bog da živjeli u zanimljivim vremenima i našli ono što tražite“, kineskog porijekla mada je Englezi najviše rabe dok je u kineskoj kulturi zapravo i nema.

Bilo kako bilo, ove kletve ima u Bosni, koja je oduvijek živjela i živi u „zanimljivim vremenima.“ Život u Bosni nije nikad bio dosadan, već je oduvijek bio dramatičan.

Najčešće bez jasne ekspozicije, gdje bi trebalo da znamo o početnoj situaciji i događajima čiji će razvoj dovesti do konflikta, bosanska životna drama se odvija uglavnom u beskonačnom i neizvjesnom bosanskom zapletu.

U tom bosanskom zapletu razvijaju se (ne)nagovještene komplicirane radnje, tako da je sukob između bosanskog junaka i ne-junaka neminovan. Ne mogu se odmah prepoznati svijetle i tamne crte karaktera ni junaka ni ne-junaka, karakterne crte koje ih usmjeravaju ka borbi za dobro ili zlo.

Ne može se odmah prepoznati ni to da li su uzroci sukoba inspirirani izvana ili iznutra, kojima se bosanski junak suprotstavlja svojom borbom protiv ne-bosanskog junaka.

No, jedno je jasno, a to je da bosanskim gledateljima, kao ni mnogim akterima na sceni vječitog bosanskog (političkog) kazališta, nije ništa jasno, već im je sve onako između jest i nije, između dobro je i nije dobro, između znam i ne znam, između brine me i baš me briga… eto ih tamo…

Dakle, u bosanskoj drami života nema ni kulminacije, ni peripetije ni raspleta, ni sretnog ili nesretnog kraja. Sve je onako – ni poraz ni pobjeda, ni naprijed ni nazad, ni dolje ni gore, ni junak ni izdajnik, a sve može biti i jedno i drugo … trećeg nema…

Od svih dosadašnjih kletvi u vezi sa „zanimljivim vremenima“, čini mi se da je sadašnje vrijeme u Bosni najzanimljivije jer su Bosanci „našli ono što su tražili“, našli su osam političkih lica na čelu sa jednim licem SDP-ea da ih uveže ili poveže u mrežu sa HDZ-eom, koji je dosada vezao zastavu sa SDA-om.

Bilo je to nezamislivo komunističkom SDP-eu da sveže zastavu sa ustaškim HDZ-eom dok je to radila bosanska „nacionalistička“ SDA. SDP se na to ibretio i zaklinjao da to nikad neće uraditi.

Ali, u bosanskoj drami zanimljivog života mogući su i ne-najavljeni zapleti sa neizvjesnim raspletom i krajem.

Sinoć sam gledao da vidim u Vijećnici na prijemu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine taj novi „osmorkin“ HDZ-e, koji se, mislio sam, vjerojatno promijenio na bolje nakon što je odvezao svoju zastavu sa SDA-om i svečano je svezao sa SDP-om, ali ne viđoh ga. A viđao sam HDZ-e na ovakvim prijemima dok je vezao zastavu sa SDA-am.

Ne znam šta se u međuvremenu dogodilo, ali znam da je u vrijeme „svezanih“ zastava između HDZ-a i SDA-a, međunarodni sud pravde u Haagu osudio hrvatsku agresiju na bosansku državu, a lokalnu vojnu pobunu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) označio je i osudio kao „udruženi zločinački poduhvat“ (UZP). Time je i pravno i moralno osuđena i ukinuta takozvana tvorevina Hrvatska Republika Herceg-Bosna (HRHB).

To je bio opipljiv rezultat „svezanih“ zastava između SDA-a i HDZ-e.

Živimo, dakle, u sjeni kletve „dabogda živjeli u zanimljivim vremenima“ svezanih zastava HDZ-a i SDP-a.

Zanimljivo je zato što nam, kao gledateljima bosanske političke drame, nije predočena ni ekspozicija, nije nam jasan ni zaplet, ne naziremo ni kulminaciju, ne vidimo ni rasplet, već nam se u glavi mota crni scenarij uskrsnuća Herceg-Bosne uz blagoslov nedoraslih bosanskih junaka da se nose sa nebosanskim junacima.

Bez cinizma, dosada sam držao SDP-e Bosne i Hercegovine kao garant ili crvenu liniju protiv hrvatskog šovinističkog paternalizma i srpskom nacionalističkog hegemonizma ako bi SDA-a eventualno popustila, ali odsada nisam siguran u tu crvenu liniju SDP-ea jer nije isključeno da će „Osmorka“ na čelu sa SDP-o, koji je najodgovorniji, preći Rubikon.

Ta sigurnost garanta zaštite bosanskog građanskog integriteta od strane SDP-a je sada jako narušen i time postao neizvjesna jer SDP-e bez SDA-a, ma šta neko mislio, nije u stanju oduprijeti se najezdi hrvatskog paternalizma i srpskog hegemonizma.

Sitni SDP-eovi sateliti nisu od velike pomoći SDP-u, koji je, bez sumnje, u presudnim trenucima bosanske borbe za nezavisnost i slobodu odigrao presudnu ulogu u patriotskoj suradnji sa SDA-aom.

Nemam namjeru nagovarati ni SDP-e ni SDA-a šta treba da rade, ali imam potrebu da, povodom današnjeg Dana državnosti Republike Bosanske, kažem da je nemoralno, neprincipijelno i bosanski nepatriotski negirati i podcjenjivati povijesnu ulogu SDA-a u osiguranju povijesne nezavisnosti i međunarodne priznatosti bosanske države te zaboravljati ulogu SDA-a u organiziranju moralnog, pravnog i vojnog otpora agresorima na Bosnu te genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu nad Bošnjacima da bi se udovoljilo (appease) antibosanskim prohtjevima i zahtjevima HDZ-ea.

O tome kakav će biti rezultat vezanja zastava između HDZ-a i SDP-a nakon što su ih HDZ-e i SDA-a razvezale, sudit će povijest, koja nema milosti ni prema kome.

Dotada, dragi moji, uživajte u bosanskom „zanimljivom vremenu“ i tražite ono što želite.

Nadam se da znate šta želite!

Tako vam Svevišnji Allah pomogao! Amin!

VRHOstali prilozi:
» AVLIJE ZEMLJE BOSNE
Suad Karamustafić | 30. January 2023 12:35
» O OVOME GUS(L)ARI HISTORIJE NE GUSLAJU
Mehmed Meša Delić | 29. January 2023 23:46
» SENAD PEĆANIN OSJEĆA DA IMA IZVJESNE ZASLUGE ZA PALESTINIZACIJU BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. January 2023 12:59
» OSMORKIN TROPRSTAŠ
Elmedina Muftić | 26. January 2023 01:21
» UZ 20 GODINA BOŠNJACI.NET: PORUKA BOŠNJACIMA
Prof. dr. Adamir Jerković | 25. January 2023 06:50
» SRETAN TI ROĐENDAN, BOŠNJAČE MOJ MILI
Mr. Milan Jovičić | 25. January 2023 06:30
» BOŠNJAK BOŠNJACIMA
Said Šteta | 25. January 2023 05:39
» UZ DVADESET GODINA WEB MAGAZINA BOŠNJACI. NET
Mehmed Meša Delić | 25. January 2023 05:03
» JUBILEJ – 20 GODINA RADA BOŠNJACI.NET
Esad Krcić | 25. January 2023 03:48
» POVIJEST KOJA SE PONAVLJA U VIDU NACISTIČKIH APETITA PREMA BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. January 2023 18:59
» MNOGI BOŠNJACI JOŠ NISU „PREPOZNALI“ MEŠU
Sead Zubanović | 24. January 2023 12:55
» HAJMO SE MI PREBROJITI ZA SVAKI SLUČAJ
Muhamed Mahmutović | 24. January 2023 12:46
» NISU NI HISTORIČARI ŠTO SU NEKAD BILI
Mehmed Meša Delić | 22. January 2023 15:26
» KUR'AN ČASNI JE UPUTA I SPAS ZA ČOVJEČANSTVO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. January 2023 15:01
» RUŠENJE SUVERENITETA DRŽAVE BIH
Zijad Bećirević | 21. January 2023 13:52
» PRODAJU LI NIKŠIĆ & COMP. BOŠNJAČKE NJIVE I HAŠLAME
Muhamed Mahmutović | 21. January 2023 12:26
» SABORNA CRKVA SV. TROJICE U MOSTARU PONOVO NA METI PLJAČKAŠA
Mr. Milan Jovičić | 20. January 2023 20:17
» OD GAZIJE DO NOVINARA
Said Šteta | 19. January 2023 14:14
Ostali prilozi istog autora:
» MOJA POSJETA KINI - SMISAO I CILJ
12. January 2023 13:27
» CHRISTIAN SCHMIDT
13. December 2022 14:18
» POVIJEST (NI)JE UČITELJICA ŽIVOTA
23. November 2022 20:05
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif