Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


OTVORENA KONFERENCIJA "TRIDESET GODINA ISLAMSKE VJERONAUKE U ODGOJNO-OBRAZOVNOM SISTEMU BIH: ISKUSTVA, IZAZOVI I PERSPEKTIVE"
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 18. November 2022. 14:11:33
SARAJEVO, 17. NOVEMBAR 2022. (MINA) – Dvodnevna konferencija s međunarodnim učešćem "Trideset godina Islamske vjeronauke u odgojno-obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine: iskustva, izazovi i perspektive" otvorena je danas na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Konferenciju organiziraju FIN i Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja tridesetogodišnjice postojanja Islamske vjeronauke u odgojno-obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine (1992-2022) i osnivanja Studijskog programa islamske vjeronauke i religijske pedagogije na Fakultetu islamskih nauka.

„Smatramo da je vjeronauka općenito, a posebno Islamska vjeronauka, jedan od najznačajnijih projekata religijskih zajednica. Vraćanjem vjeronauke u obrazovni sistem ne samo da je omogućeno promoviranje religijskih vrijednosti, nego je to značajan poduhvat u procesu odgajanja cjelokupne ličnosti, odnosno dobrog čovjeka“, izjavio je ovom prilikom dekan FIN-a prof. dr. Zuhdija Hasanović.

Konferencija ima za cilj sagledati i istražiti ulogu i značaj vjerskog obrazovanja u javnom odgojno-obrazovnom sistemu s obzirom na njen pozitivni moralno-odgojni i obrazovni potencijal. Kroz pregled iskustava vjeronaučnog obrazovanja u odgojno-obrazovnom sistemu BiH, te u regionu i Evropi, bit će analizirani uloga, značaj, ciljevi, položaj, status, ishodi, uticaji i perspektive islamskog obrazovanja unutar školskog sistema. Konferencija ima za cilj i kritički promisliti o izazovima koji stoje pred vjeronaukom u kontekstu tumačenja i poučavanja vjere između religijske tradicije i modernosti u javnom prostoru, vrijednosti i kulture obilježja mladih u susretu s vjeronaukom, te izazova u kontekstu realizacije vjeronaučne nastave.

„Što se tiče rezultata koji su polučeni, oni su visoko u vrhu. Tri decenije su iza nas, jako pozitivna iskustva. Vidimo napretke kako u vjeroučiteljskom kadru, tako i nastavnim planovima i programima, kao i udžbenicima koji se koriste. Naravno, potrebno je praviti nove iskorake, što ćemo mi svakako i uraditi“, kazao je prof. dr. Nezir Halilović, rukovodilac Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice.


Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović kazala je kako je jubilej od 30 godina značajan.
„On je prilika da pr
opitamo općenito kuda obrazovanje ide. Mi smo se, kao zemlja koja stremi Evropskoj uniji obavezali i na prihvatanje određenih principa, a među tim principima je svakako izgradnja društva znanja, humanosti i vrijednosti. Takva pitanja moramo postavljati stalno, ne samo povodom jubileja i ne samo na konferencijama nauke, nego na svim drugim predmetima koji se izučavaju u našim školama“, naglasila je ministrica Hota-Muminović.

Konferencija je okupila domaće i međunarodne znanstvenike, istraživače, edukatore, stručnjake, nastavnike vjeronauke i druge sudionike.

Lamija Vatreš-Mehmedić nastavnica je Islamske vjeronauke u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS, a na konferenciji će govoriti o temi „Iskustva Islamske vjeronauke na području entiteta RS“.
„U osnovnim i srednjim školama predajem od prve godine kada je Islamska vjeronauka i uvedena u odgojno-obrazovni sistem entiteta RS. Vjeronauka je prisutna od 2001. godine, odnosno od povratka bošnjačkog stanovništva na njihova prijeratna ognjišta. Auditorij će kroz moju temu imati priliku da se detaljnije informira o svemu tome“, izjavila je ona.

Konferencija će biti završena sutra, usvajanjem zaključaka i preporuka za buduće djelovanje u ovoj oblasti.

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif