Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Udruženje žrtava i svjedoka genocida objavili broušuru sa dokazima
SRBIJA I HRVATSKA U MEĐUNARODNOM ORUŽANOM SUKOBU U BOSNI I HERCEGOVINI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. September 2022. 15:09:52
Udruženje žrtava i svjedoka genocida nastavlja sa objavljivanjem brošura koje se odnose na naslijeđe Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a s tim u vezi na progon ratnih zločinaca u BiH i regionu, zastoja, opstrukcija i blokada u realizaciji državne tzv. Revidirane strategije.
Pomenuto udruženje objavljuje brošuru pod nazivom:

SRBIJA I HRVATSKA U MEĐUNARODNOM ORUŽANOM SUKOBU
U BOSNI I HERCEGOVINI


Također, imajući u vidu stalne velikodržavne nasrtaje Srbije i Hrvatske na državu Bosnu i Hercegovinu, imamo pravo i obavezu da podsjećamo domaću i međunarodnu javnost šta je utvrdio MKSJ, sud osnovan od strane Vijeća sigurnosti UN-a, odnosno kako su Srbija i Hrvatska bile umiješane u međunarodni konflikt i bile svojevrsni napadači na državnost i teritorijalni integritet Republike Bosne i Hercegovine, te da mladim generacijama pružimo priliku i šansu da i se na ovaj način upoznaju i saznaju o sadržajima presuda MKSJ.

Presude MKSJ imaju međunarodnu validnost, dio su pravnog naslijeđa savremenog čovječanstva i sastavni dio legislative UN i kao takve su stalni izvor prava, istine i međunarodnog poretka. Pozivamo i međunarodne predstavnike koje se bave političkim riješenjima u i oko BiH da se, ne samo podsjete, šta je jedan sud koji je osnovan jednoglasno od VS UN-a zaključio u vezi sa “sukobom” u Republici Bosni i Hercegovini, nego da u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i drugim međunarodnim mehanizmima koji ih obavezuju, koriste zaključke ovog suda koji je osnovan zbog svjetske prijetnje miru, kako je navelo VS UN u svojoj rezoluciji osnivajući MKSJ. Za potrebe ovih brošura smo dokazivanje i dokazanost međunarodnog konflikta u BiH shodno Članu 2 Statuta MKSJ nazvali – AGRESIJA.

Brošura se sastoji iz dva zasebna dijela.
Jedan dio se odnosi na pravosnažno utvrđene činjenice o ulozi SRJ/Srbije, a drugi o pravosnažnim činjenicama o ulozi Republike Hrvatske.

Ovo je po prvi put da se javnosti posebno i sveobuhvatno prezentiraju pravosnažne činjenice o međunarodnom oržanom sukobu u Bosni i Hercegovini koje su se utvrdile isključivo po Članu 2 Statuta MKSJ.

U javnosti se često postavlja pitanje da li je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju(MKSJ) iz Den Haga, imajući u vidu da se radi o privremenom UN sudu nadležnom da isključivo utvrđuje individualnu krivičnu odgovornost, bio nadležan da utvrđuje karakter rata na području bivše Jugoslavije.

MKSJ je utvrdio karakter sukoba, shodno Članu 2 Statuta i vrlo jasno svojim pravosnažnim presudama utvrdio da se u BiH radilo o međunarodnom sukobu/konfliktu u kojem su žrtve imale međunarodnu zaštitu i da su SRJ/Srbija i Hrvatska bile umiješane u rat u BiH samostalno, direktno i indirektno koristeći svoje agente u BiH.

Primjenom Ženevskih konvencija koje se odnose na sukobe međunarodnog karaktera shodno Članu 2 Statuta, MKSJ je u veoma složenim i zahtjevnim postupcima utvrđivao učešće SRJ/Srbije i Hrvatske u ratu u BiH i ova brošura ima namjeru da javnosti pokaže na koji način i kako je MKSJ utvrdio međunarodni konflikt u BiH i kako je raskrinkao višestruke političke obmane od strane SRJ/Srbije i Hrvatske da prikriju svoju involviranost u ratu u BiH.

Imajući u vidu da su sudije MKSJ veoma detaljno, skoro s filigranskom preciznošću detektirali uslove međunarodnog konflikta u BiH, od definiranja velikodržavnih planova, do stanja okupacije teritorije R BiH, direktne i indirektne involviranosti SRJ/Srbije i Hrvatske u BiH preko svojih vojno-policijsko-obavještajnih struktura, detektiranja i definiranja njihovih agenata u Bosni i Hercegovini i njhovih paradržavnih struktura - Rs i “hr hb” kao i posljedice takvih nedržavnih djelovanja SRJ/Srbije i Hrvatske, poražavajuće je da u Bosni i Hercegovini ne postoje ovakve presude, iako Državni sud i Tužilaštvo BiH rade skoro 20 godina.Ova brošura, kao i ranije brošure: “NAPREDAK ILI OPSTRUKCIJE U PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA” i “SARAJEVO 30 GODINA BEZ OPTUŽNICE”, trebaju dati dodatnu podršku svim nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, na čelu sa VSTV-om, međunarodnim organizacijama, da se konačno otklone opstrukcije i blokade u radu tzv. Revidirane strategije Bosne i Hercegovine.

Značaj presuda o agresiji su istaknule sudije MKSJ u prvom postupku protiv Dušana Tadića, u kojem se uopće utvrđivao međunarodni konflikt, odnosno agresija SRJ/Srbije. Žalbeno vijeće MKSJ je navelo: ”Doista, kvalifikacija sukoba kao unutrašnjeg ili međunarodnog povlači izuzetno važne pravne posljedice. Ako se sukob na kraju okvalificira kao međunarodni, slijedi, između ostalog, da se strana država može u određenim okolnostima smatrati odgovornom za kršenja međunarodnog prava…...”
Proces dokazivanja međunarodnog konflikta u kojoj je učestvovala SRJ/Srbija u BiH dokazivao se u 3 /tri/ suđenja pred MKSJ; “Prijedor” (IT-94-1) Dušan Tadić, “Čelebići” (IT-96-21) Zejnil Delalić i dr., i “Krajina” (IT-99-36) Radoslav Brđanin. U sva tri slučaja pravosnažno je dokazan međunarodni konflikt ili agresija SRJ/Srbije.

MKSJ u Den Hagu je u 5 /pet/ suđenja, Zlatko Aleksovski (IT-95-14/1),Tihomir Blaškić (IT-95-14), Dario Kordić , Mario Čerkez (IT-95-14/2), Mladen Naletilić, Vinko Martinović (IT-98-34), Jadranko Prlić i dr. (IT-04-74), utvrdio međunarodni karakter sukoba, odnosno da je Hrvatska bila agresor na RBiH.

MKSJ je od osnivanja 1993. do 2017., kada je završio svoj rad utvrdio da je na RBiH izvršena dvostruka agresija. Brošure su izvrsno štivo da se svi podsjetimo,a pojedinci i nauče koje su države i kako bile umiješane u rat u Bosni i Hercegovini i zašto je MKSJ označio Srbiju i Hrvatsku i njihove agente kao svojevrsne agresore na Bosnu i Hercegovinu. Upravo danas oni koji su u međunarodnom sukobu atakovali na Bosnu i Hercegovinu su danas “najugroženiji” u i van BiH i upravo i zbog toga što nisu uspjeli podijeliti i uništiti BiH. Presude MKSJ, ali i u BiH, opominju sve one koji i danas atakuju na suverenitet BiH, da se kršenje međunarodnog prava kažnjava bez obzira na samouvjerenost i bahatost planera ratova i zločina da mogu uništiti ili podijeliti BiH, piše u saopćenju koje je potpisao Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Brošuru Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini također možete pronaći na web stranici udruženja, tortura.ba kao i facebook-u.

VRHOstali prilozi:
» VELIKOSRPSKO HUŠKANJE NARODA NA BALVANIJADU
B.net | 09. September 2023 16:41
» IN MEMORIAM FERID MURATOVIĆ - KNJIŽEVNIK (1973-2023)
Božidar Proročić | 01. September 2023 13:51
» OSTAVITE „SVOG“ BOGA – I IMAĆETE SVE!
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. August 2023 16:06
» ESEJI NAŠE STVARNOSTI - OSVRT NA KNJIGU PROF. DR ESADA KUČEVIČA
Božidar Proročić | 06. August 2023 20:11
» BOSANSKI SPECIJALITETI U DALEKOJ ARIZONI
Eset Muračević | 03. August 2023 14:06
» WAR (4)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. July 2023 18:48
Ostali prilozi istog autora:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
28. September 2023 16:43
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif