Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


ZAMJENIK REISUL-ULEME: MEKTEB JE NAJVAŽNIJI SEGMENT VJERSKOG PODUČAVANJA NAŠE DJECE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 14. September 2022. 21:09:44
SARAJEVO, 14. SEPTEMBAR 2022. (MINA) - Mekteb je najvažniji segment vjerskog podučavanja naše djece, a naši najmlađi, generacije koje dolaze iza nas, obavezuju nas da se stalno vraćamo mektebu i promišljamo o njegovom značaju i ulozi - poručio je danas zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Ljevaković.

Obraćajući se na savjetovanju s muftijama, glavnim imamima i rukovodiocima službi za vjerske poslove i obrazovanje mešihata i muftijstava, o temi "Mekteb i mektepska pouka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u 2022/23. godini", dr. Ljevaković je naglasio kako pouka u mektebu nije samo potreba pojedinca, određene grupe ili Zajednice, već opći društveni interes.

„Tradicija mektepske pouke u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj i šire, traje stoljećima uz različite modele odgajanja i obrazovanja gdje su se polaznicima mekteba prenosile najvažnije vjerske i druge odgojne, obrazovne i životne vrijednosti. Stoga, razgovarati o mektebu na naučnom nivou, govoriti o mektebu kroz medijsku infrastrukturu Islamske zajednice i na drugi način, koristiti svaku priliku za podršku i promociju mekteba je obaveza svih nas, obaveza muallima i drugih u strukturi Islamske zajednice. Naravno, nije obaveza samo govoriti, već činiti konkretne stvari, poduzimati konkretne poteze. To mekteb zaslužuje i to se od nas očekuje“, istaknuo je dr. Ljevaković.

Kako je kazao, mekteb zauzima posebno mjesto i ima nezamjenjivu ulogu u odgojno-obrazovnom sistemu Islamske zajednice.

„Odgojno-obrazovni proces općenito, prema tome i u mektebu, nije statičan već vrlo dinamičan. Forma mekteba kao odgojno-obrazovne ustanove, kao i njegova uloga u sistemu obrazovanja u različitim vremenima nije bila ista. Međutim, činjenica da mekteb i danas postoji, dovoljno govori o njegovoj vitalnosti i važnosti u vjersko-prosvjetnom životu muslimana ovih prostora i šire. Stoga, postavljanje pitanja kako unaprijediti mekteb i mektepsku pouku i traženje odgovora kroz iznalaženje novih modela i novih mogućnosti, jeste obaveza svih aktera odgojno-obrazovnog procesa u mektebu“, kazao je Ljevaković.

Ocijenio je da u organizaciji i realizaciji mektepske pouke najznačajniju ulogu imaju glavni imami i muallimi/muallime.

„Naravno, čitav niz je drugih okolnosti koje prate mektepsku pouku, ali mi se trebamo potruditi da uradimo ono što je do nas. Neka tema mekteba bude stalno zastupljena. Također, neposredan obilazak mekteba je jako važna aktivnost u pogledu interesovanja, ukazivanja pažnje i vođenja brige o mektebu. To se naravno reflektuje i na polaznike mekteba i njihove roditelje. Stoga ovoj aktivnosti treba posvetiti značajnu pažnju. Podržite i ohrabrite naše muallime, oni su neposredni realizatori i podnose najveći teret. Vidite šta ima treba, šta se može pomoći. Ohrabrite mutevelije i džematske odbore da više ulažu u mekteb i pruže značajniju podršku mektebu, polaznicima i muallimu“, poručio je Ljevaković učesnicima savjetovanja.

Polaznicima vjerske pouke i učenicima zamjenik reisul-uleme je uputio čestitku povodom nove mektepske i školske 2022/2023. godine.

Mektepska nastava, koja se odvija u više od 2.000 mekteba u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, počela je 10. septembra.

VRHOstali prilozi:
» OSOBINE UČAČA RUKJE
Dr. Safet Kuduzović | 19. September 2022 21:37
» JEVM-I AŠURA – DAN SJEĆANJA NA SPAS OD FARAONA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. August 2022 16:50
» ODRŽANA ŠEHIDSKA DOVA U ŽEPI
MINA | 27. July 2022 14:05
Ostali prilozi istog autora:
» ITALIJA: FORMIRANJE DŽEMATA U MILANU
04. September 2022 13:24
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif