Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Analiza ● Crna Gora 2022: Temeljni ugovor – temelj unutrašnje stabilnosti
ZBOG MILA ĐUKANOVIĆA CRNA GORA NE MOŽE RAČUNATI NA PUNOPRAVNO ČLANSTVO U EU
Procitaj komentar

Autor: IFIMES
Objavljeno: 16. August 2022. 07:08:06
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)[1] iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i po svijetu. IFIMES analizira situaciju u Crnoj Gori nakon 100 dana od formiranja nove vlade u toj državi i potpisivanja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC). Iz analize „Crna Gora 2022: Temeljni ugovor – temelj unutrašnje stabilnosti“ objavljujemo najvažnije i najzanimljivije dijelove.

Aktualna Vlada Crne Gore formirana je 28.aprila 2022.godine i čine je političke stranke i koalicije: Koalicija „Crno na bijelo“, Socijalistička narodna partija (SNP), Socijaldemokratska partija (SDP), Bošnjačka stranka (BS), albanska koalicija i Hrvatska građanska inicijativa (HGI). To je ujedno i prva manjinska vlada u historiji te zemlje, koju je podržala Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Predsjednik Vlade Crne Gore postao je Dritan Abazović, čelnik Građanskog pokreta URA i lider koalicije „Crno na Bijelo“. Nova vlada počiva na dva glavna stupa - vladavini prava i ekonomskom razvoju, koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u EU, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija djece i mladih. Premijer Abazović je rekao, da su svi članovi vlade dužni baviti se budućnošću Crne Gore, a ne njezinim daljim zarobljavanjem u prošlosti.

Odnosi sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) odnosno reguliranje odnosa sa njom dovodili su u prošlosti do toga, da su političke stranke gubile izbore i/ili podršku. Đukanovićev DPS zamjera premijeru Abazoviću, da pitanje odnosa sa SPC nije najvažnije pitanje u ovom trenutku već bi se trebalo fokusirati na evropske integracije, dok je premijer Abazović odgovorio, da je ono otvoreno još prije 10 godina i da bez njegovog rješavanja nema ni dvotrećinske podrške u parlamentu za deblokadu pravosuđa, što je ključni uvjet EU za ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore.

Nema članstva u EU sa Đukanovićem i njegovim političkim nasljeđem

Bez političkog odlaska Mila Đukanovića Crna Gora ne može računati na članstvo u EU. Stalne podvale, da ako na vlast dođu opozicione odnosno prosrpske stranke, da će se Crna Gora povući iz NATO-a, što je osnovna teza Đukanovića i njegovih političkih satelita, doživjela je fijasko. Teza o izlasku Crne Gore iz NATO-a ukoliko Đukanović i njegov DPS nisu na vlasti pokazala se u posljednje dvije godine običnom podvalom. Ustav Crne Gore je vrlo jasan, ali i međunarodno preuzete obaveze članstva u NATO-u.

Osnova djelovanja režima Mila Đukanovića je, da svi oni koji kritiziraju jedan od najkorumpiranijih režima u Evropi (samo je režim Milorada Dodika korumpiraniji) bivaju proglašeni zagovornicima velikosrpske politike i interesa, a upravo je Đukanović bio najbliži saradnik Slobodana Miloševića kada je velikosrpska politika bila u usponu početkom 90-tih godina prošlog vijeka.

Velika su očekivanja građana od nove vlade. Ispunjeni su svi politički prioriteti u prvih 100 dana vlade. Napravljeni su značajni iskoraci u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, poboljšanju zdravstva, nediskriminacije na području socijalne pravde i pripremi za turističku sezonu, koja je ove godine dobro počela. Opstrukcije u djelovanju vlade dolaze od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji se nalazi na vrhu političko-kriminalne hobotnice i kadrova DPS-a, koji su kapilarno involvirani u sve dijelove državnih institucija. Vlada ima ograničene uvjete za rad zbog stalnih podmetanja i opstrukcija od pripadnika bivšeg režima i predsjednika Đukanovića. Crna Gora nalazi se pred korjenitim promjenama, a prije svega pred uspostavljanjem snažnih i profesionalnih državnih institucija, a ne dosadašnje vladavine pojedinaca sa slabim ili njima podređenim institucijama što je bila karakteristika vladavine Demokratske partije socijalista. Aktualna Vlada Crne Gore raščišćava prostor da bi brže pristupila EU.Analitičari smatraju, da Crna Gora ne može računati na punopravno članstvo u EU sve dok je na njenom čelu predsjednik Milo Đukanović i sve dok se Demokratska partija socijalista ne reformira i ne izabere novo rukovodstvo, koje će biti oslobođeno hipoteke kriminala, korupcije i počinjenih ratnih zločina.

Luka Bar – transmisija kriminala

Borba protiv kriminala i korupcije je u fokusu aktualne vlade. Luka Bar detektirana je u brojnim međunarodnim izvještajima kao lokacija preko koje se odvijaju različiti oblici međunarodnog kriminala.

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC) je u svom izvještaju zapisala: „Izaslanici balkanskog kartela putovali su u zemlje Latinske Amerike kako bi sarađivali s lokalnim mafijaškim grupama, pregovarali o cijenama i dogovarali isporuke kokaina. Od 2003. proizvodnja kokaina se više nego udvostručila, stvarajući milijarde evra novca od droge za evropske kriminalne mreže. Državljani Balkana i njihove kolege u latinoameričkim kriminalnim organizacijama godinama rade zajedno u transkontinentalnoj trgovini kokainom. Čistoća kokaina zaplijenjenog u Evropi porasla je na 90% u posljednjoj deceniji. Navodno, pošiljke droge su krijumčarene uglavnom skrivajući ih u teretnim kontejnerima za banane, iako trgovci postaju sve sofisticiraniji i mijenjaju svoje načine transporta kokaina. Droge se uglavnom šalju u glavne luke zapadne Evrope, uključujući Španiju i Belgiju, kao i u jugoistočnu Evropu, a zatim se redistribuiraju u druge zemlje potrošača u Evropi"[2].

GI-TOC je u jednom svom drugom izvještaju zapisao: „Ovaj izvještaj otkriva da postoji i pomorska balkanska ruta koja dovozi drogu u jugoistočnu Evropu kroz ključne komercijalne morske luke: kokain iz Latinske Amerike i heroin preko Turske i Bliskog istoka. Ostala roba koja se krijumčari ovom rutom uključuje oružje, otpad, krivotvorenu robu i cigarete. Osim toga, pruža uvid u šverc duž Dunava. Studija slučaja, koje obuhvataju devet komercijalnih luka u regionu, centralni su element ovog izvještaja. Mapa ispod prikazuje luke (u Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Rumuniji i Sloveniji) koje čine osnovu analize u ovoj studiji. Ove luke su odabrane da pruže pregled različitih tipova luka (na osnovu veličine, vlasništva, lokacije i historije zaplijene) i da se procjeni njihova ranjivost na organizirani kriminal.[3]“

Izvor: GI-TOC, link: globalinitiative.net .

Analitičari smatraju, da započeta beskompromisna borba protiv organiziranog kriminala, koji se između ostaloga odvija preko Luke Bar, predstavlja odlično polazište za nastavak te borbe u drugim segmentima crnogorskog društva. Pri tome je važno konsolidirati vlasništvo Luke Bar, a najoptimalnija varijanta je, da država Crna Gora postane 100% vlasnik Luke Bar umjesto dosadašnjeg rascjepkanog vlasništva u kojem učestvuju pojedini vrlo sumnjivi privatni suvlasnici sa teškim bremenom porijekla imovine, kriminala i korupcije.

Temeljni sporazum sa SPC – temelj unutrašnje stabilnosti

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović potpisao je 3.avgusta 2022.godine sa Patrijarhom Srpskim Porfirijem Temeljni ugovor[4] između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

„Zato što mi kao Crkva, u bilo kojoj državi da se nalazimo i u njoj imamo crkvenu jurisdikciju, podrazumijeva se da hoćemo da poštujemo Ustav i zakone svake države. Zato mislim da je važno da i vi, poštujući Ustav i zakone Crne Gore, a i mi, nismo htjeli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vjere, niti smo imali ambicije da postignemo više od bilo koje drugo vjerske zajednice. Logično je i normalno da nam nije bilo drago da prihvatimo bilo šta što je manje od toga. Što važi za našu Crkvu i za sve vjernike i zajednice u Crnoj Gori, mi se trudimo da gdje god da se nalazimo kao crkva, ako postoje problemi kada su u pitanju druge vjerske zajednice po ovim pitanjima, da uvijek uz rame i rame borimo se za prava te vjerske zajednice, da budu u istoj mjeri ispoštovana i primijenjena kao i prava koja mi očekujemo za sebe“, rekao je Patrijarh Srpski Porfirije nakon potpisivanja Temeljnog ugovora[5].Šest sati nakon potpisivanja Temeljnog ugovora, Skupštini Crne Gore podnijet je zahtjev za glasanje o nepovjerenju Vladi Dritana Abazovića o kojem će se glasati 19.avgusta 2022.godine.

Zahtjev za uskraćivanje povjerenja vladi su podnijeli Demokratska partija socijalista (DPS), Liberalna Partija (LP), Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska unija Albanaca (DUA) koje su do sada podržavale Vladu ili imali direktno učešće u njoj i opozicione Socijaldemokrate (SD).

Inicijatori za izglasavanje pada Vlade Crne Gore imaju zajedno 36 poslanika, od ukupno 81 u crnogorskom parlamentu, odnosno pet manje od natpolovične većine.

Analitičari smatraju, da je od ključne važnosti bilo potpisivanje Temeljnog ugovora države Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) kao najbrojnijom vjerskom zajednicom i kanonski priznatom pravoslavnom crkvom, jer je nereguliranje odnosa sa SPC proizvodilo stalne unutarnje napetosti i nestabilnost te predstavljalo je plodno tlo za političke manipulacije i konfrontacije unutar Crne Gore stvarajući poprilično zagađen društveni ambijent već jednu deceniju. Zbog toga potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC predstavlja temelj unutrašnje stabilnosti Crne Gore. Svako odgađanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC produbilo bi i produžilo unutarnje tenzije u Crnoj Gori, jer su već poodavno potpisani takvi ugovori sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama. Premijer Abazović najavio je reguliranje formalnih odnosa između države Crne Gore i kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Milo Đukanović proizlazi iz iste političke matrice kao Milorad Dodik (SNSD), koji odbija dati suglasnost za potpis sporazuma između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH, jer stvaranje unutarnjih tenzija i konfrontacija različitih aktera društvene scene je temelj njihovog političkog bitisanja i u konačnici i političkog opstanka.

Đukanović uveo Rusiju i Kinu na velika vrata u Crnu Goru

Crna Gora iako je punopravna članica NATO-a u svome sigurnosno-obavještajnom-odbrambenom sistemu još uvijek ima snažno infiltrirane (pro)ruske kadrove. Ruse je u Crnu Goru na velika vrata doveo upravo Đukanović. Crna Gora je ekonomski vezana za Rusiju, jer je 20% kompanija u ruskom[6] vlasništvu (i 20% kompanija u vlasništvu državljana Srbije), dok Kina ima kontrolu nad javnim financijama preko plasiranog kredita za auto-put, jer kontrolira ključnu državnu investiciju auto-put Bar-Boljare[7] i može u svakom trenutku da ugrozi javne financije Crne Gore. Kina, prema ugovoru, ako dug ne bude uredno vraćan, ima pravo namiriti se na drugi način imovinom u vlasništvu Crne Gore. Crna Gora u teškom je financijskom položaju, jer je prošle godine izgubila gotovo sav turistički prihod (pad BDP-a bio je 15%, jedan od najvećih u Europi). Izgradnja auto-puta povećala je sada javni dug[8] na 83% BDP-a u 2021.godini, padom BDP-a zbog pandemije Covid-19. Tadašnja Vlada Crne Gore ušla je u ovaj projekat usprkos oštrim upozorenjima Brisela i Washingtona.

Analitičari smatraju, da ne postoji država članica NATO-a, koja je tako ranjiva i zavisna od Rusije i Kine kao što je to Crna Gora i zbog toga je važno provjeriti sigurnosne certifikate NATO-a počevši od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića do nižih zvaničnika.

Analitičari smatraju, da Crna Gora mora izrađivati snažne državne institucije, jer je praksa pokazala, da su države bez institucija uglavnom u rukama političko-mafijaških struktura i tako postaju lagan plijen za ruski i kineski utjecaj. Crna Gora je školski primjer takve države.

SAD osjetljive na vjerska prava i slobode

SAD su vrlo osjetljive na pitanje vjerskih prava i sloboda, jer su tu zemlju izgradili upravo oni koji su ugnjetavani, proganjani i diskriminirani zbog vjerskih uvjerenja. Milo Đukanović napravio je stratešku grešku kada je pogrešno procijenio, kakva će biti američka reakcija na doneseni Zakon o slobodi vjeroispovijesti u kojem je Srpska pravoslavna crkva dovedena u diskriminatoran položaj. SAD nisu nikada izrazile protivljenje masovnim litijima pravoslavnih vjernika i ostalih građana, koji su se usprotivili kršenju vjerskih prava i sloboda od strane režima Mila Đukanovića. Čak štaviše izražavana je jasna podrška američke administracije ostvarivanju vjerskih prava i sloboda u Crnoj Gori. O važnosti vjerskih prava i sloboda govori i činjenica, da je ove godine američki predsjednik Joseph Biden proglasio je 16.januar - Danom vjerskih sloboda.[9]

“Od najranijih dana naše nacije, hrabri ljudi iz svih dijelova svijeta dolazili su u Sjedinjene Države u potrazi za vjerskom slobodom, riskirajući sve kako bi pobjegli od ugnjetavanja, progona i diskriminacije zbog svojih uvjerenja. Naši osnivači su načelo vjerske slobode ugradili u Prvi amandman na naš Ustav, postavljajući ga kao kamen temeljac onoga što smo mi kao nacija. Danas, Amerika ostaje vjerski raznolika nacija - zemlja jedinstveno ojačana rutinskom i izvanrednom mješavinom vjera i sistema vjerovanja. Na Dan vjerske slobode, ponovo se obvezujemo zaštiti i unapređenju ovog vitalnog aspekta našeg američkog karaktera - i zaštiti slobode ljudi svih vjera i nijedne, kako u našoj naciji tako i širom svijeta“, rekao je američki predsjednik Biden.

Đukanovićev privatni rat protiv ambasadora Božovića

Režim Mila Đukanovića protjerao je ambasadora Republike Srbije Vladimira Božovića nakon parlamentarnih izbora 2020.godine zbog navodnog miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore. U regiji Zapadnog Balkana prisutni su različiti oblici uplitanja raznih država, institucija i pojedinačnih aktera i nepravedno je optužiti i prebaciti svu odgovornost na ambasadora Božovića pored toliko drugih, koji se neposredno miješaju u unutrašnja pitanja Crne Gore i država regiona. Protjerivanje ambasadora Božovića je nepotrebna mjera, koja se u praksi rijetko primjenjuje posebno ne između prijateljskih i susjednih država, jer faktički znači neku vrstu predratnog stanja kada se očekuje, da jedna država objavi rat drugoj državi ili da trajno naruši odnose između dvije države.

Analitičari smatraju, da je nova Vlada Crne Gore relaksirala i unaprijedila odnose sa Srbijom i drugim susjedima i da Vlada Crne Gore treba da donese odluku o poništenju diplomatske note, na osnovu koje je protjeran ambasador Božović i da mu se omogući povratak u Crnu Goru i time barem djelomično ispravi nanesena nepravda i prouzrokovana šteta. Đukanović vodi privatni rat protiv ambasadora Božovića što je nezabilježeno u diplomatskoj praksi i nanosi štetu državi Crnoj Gori i međudržavnim odnosima Crne Gore i Srbije. Uvijek kada dođe do pozitivnih pomaka u međudržavnim odnosima Đukanović kreće u kampanju protiv Srbije i ambasadora Božovića. Produciranje i očuvanje tenzija su konstanta Đukanovićeve politike. To je istinski test za aktualnu vladu, da pokaže da vodi politiku diskontinuiteta u odnosu na režim Mila Đukanovića i da potvrdi da nije njegova ekspozitura. To bi istovremeno simbolički značilo da je Crna Gora okončala tranziciju režima Mila Đukanovića.

Ponovni pokušaj protjerivanja ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića od strane Đukanovića može se usporediti sa potezima iračkog diktatora Saddama Husseina, koji je svojim državljanima u periodu od 1990.do 2002.godine uveo vize za povratak u svoju zemlju, Irak. Slično se dešava od strane Đukanovića sa ambasadorom Božovićem, koji je rođen u Crnoj Gori i čiji roditelji žive u Crnoj Gori.

Demokratske promjene nepovratan i nezaustavljiv proces

Aktualna Vlada Crne Gore poslala je jasne poruke regionu i Zapadu da se radi o dosada naj proevropskijoj vladi, koja je multietnička i koja želi da okonča put Crne Gore punopravnim članstvom u EU. Crna Gora je unaprijedila regionalnu saradnju i ima dosada najjaču poziciju u regionalnim i međunarodnim odnosima. Premijer Abazović se u proteklih 100 dana sreo čak sa devet premijera i nekoliko predsjednika.

Priče o tzv. velikosrpskom i velikoalbanskom projektu ogolio je donedavni predsjednik Albanije, Ilir Meta, koji je u vezi tzv. velikosrpskog i velikoalbanskog projekta rekao: „Velika Srbija nije uspjela, a velika Albanija nije moguća“. Crna Gora bira između dva puta - hoće li da bude talac nekoliko kriminalaca ili uspješna građanska i evropska priča o uspjehu.

Analitičari smatraju, da su demokratske promjene u Crnoj Gori nezaustavljiv i nepovratan proces. Aktualna Vlada treba da ojača svoj demokratski kapacitet sa političkim snagama, koje su bile pobjednice parlamentarnih izbora 2020.godine i zauvijek onemogući povratak Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast u Crnoj Gori. Zbog toga je od izuzetne važnosti nastaviti započete reforme i biti oprezan, da Crna Gora ne bude žrtva konfrontacije radikalnog crnogorskog nacionalizma i pravoslavnog klerikalizma. Važno je što prije izvršiti prijeko potrebna imenovanja u Sudskom savjetu, Ustavnom sudu i vrhovnog državnog tužioca što je ključni uvjet EU za ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore. Potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC je samo povod za podnošenje zahtjeva za uskraćivanje povjerenja aktualnoj Vladi Crne Gore, stvarni razlozi se skrivaju u nastavku beskompromisne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala aktualne vlade, koja će definitivno razotkriti ulogu Mila Đukanovića i njegove hobotnice i to se pokušava spriječiti izglasavanjem nepovjerenja aktualnoj vladi.

Ljubljana/Bruxelles/Washington/Podgorica, 15.avgust 2022

Fusnote:
[1] IFIMES - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, nosilac je specijalnog savjetodavnog statusa pri Ekonomsko-socijalnom vijeću ECOSOC/UN, New York, od 2018.godine.
[2] The Global Initiative Against Transnational Organized Crime and Instituto Prensa y Sociedad collaborate to uncover links between criminal networks in Latin America and the Western Balkans. https://globalinitiative.net/analysis/gitoc-ips-latam-balkans/
[3] Despite the prevalence of trade over land, South Eastern Europe (SEE) also contains more than a hundred ports and 12 container terminals, which are important entry and exit points for trade in the Adriatic, Aegean, Black and Ionian Seas, as well as along the Danube. https://globalinitiative.net/analysis/balkans-maritime-routes-ports-crime/
[4] Ceo tekst Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC, https://nova.rs/svet/ceo-tekst-temeljnog-ugovora-izmedju-crne-gore-i-spc/; Vlada Crne Gore - Usklađena radna verzija Temeljnog ugovora, link: https://www.gov.me/dokumenta/16087788-dc89-41f0-a73b-2cc3fbbc224f
[5] Glas Amerike - Podneta inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore nakon potpisivanja Temeljnog ugovora, link: https://www.glasamerike.net/a/6684999.html
[6] Izvor: https://www.bankar.me/2018/07/23/rusi-vlasnici-20-odsto-firmi-u-crnoj-gori/
[7] Tome treba dodati istraživanje Centra za globalni razvoj iz Washingtona, koji je naveo Crnu Goru kao jednu od osam zemalja, koje su zbog projekata povezanih s Kinom pred rizikom da ne mogu servisirati svoj javni dug. Uz Crnu Goru navode se Pakistan, Tadžikistan, Kirgistan, Mongolija, Laos, Maldivi i Džibuti (link: https://www.slobodnaevropa.org/a/kina-crna-gora-auto-put/30144498.html , link: https://www.slobodnaevropa.org/a/bar-boljare-autoput-do-du%C5%BEni%C4%8Dkog-ropstva-/29435614.html ).
[8] AA: Javni dug Crne Gore 83 odsto BDP-a, link https://www.aa.com.tr/ba/ekonomija/javni-dug-crne-gore-83-odsto-bdp-a/2552384
[9] A Proclamation on Religious Freedom Day, 2022, https://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions/2022/01/14/a-proclamation-on-religious-freedom-day-2022/

• Link (BSH): Analiza ● Crna Gora 2022: Temeljni ugovor – temelj unutrašnje stabilnosti https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/crna-gora-2022-temeljni-ugovor-temelj-unutrasnje-stabilnosti/5069?

• Link (BSH): Analiza ● Prof. dr. Anis H. Bajrektarević: De-evolucija Europe (Opasna izjednačavanja komunizma sa nacizmom) 1.dio https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/de-evolucija-europe-opasna-izjednacavanja-komunizma-sa-nacizmom-1dio/5068?

• Link (ENG): Analysis ● George X. Protopapas: Anti-Americanism and Russian propaganda in Greece https://www.ifimes.org/en/researches/anti-americanism-and-russian-propaganda-in-greece/5067?

• Link (ENG): Analysis ● Dr J. Scott Younger: Increase support for the crucial phase of the war https://www.ifimes.org/en/researches/increase-support-for-the-crucial-phase-of-the-war/5066?

• Link (BSH): Analiza ● Srbija 2022: Jačanje vanjske politike i afirmacija njenog međunarodnog položaja https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/srbija-2022-jacanje-vanjske-politike-i-afirmacija-njenog-medunarodnog-polozaja/5063?

• Link (ENG): Analysis ● 2022 Serbia: Strengthening of foreign policy and affirmation of international status https://www.ifimes.org/en/researches/2022-serbia-strengthening-of-foreign-policy-and-affirmation-of-international-status/5065?

• Link (BSH): Analiza ● Bosna i Hercegovina 2022: Christian Schmidt protiv Visokog predstavnika (OHR)? https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/bosna-i-hercegovina-2022-christian-schmidt-protiv-visokog-predstavnika-ohr/5062?

• Link (ENG): Analysis ● 2022 Bosnia and Herzegovina: Christian Schmidt vs. High Representative (OHR)? https://www.ifimes.org/en/researches/2022-bosnia-and-herzegovina-christian-schmidt-vs-high-representative-ohr/5064?

• Link (BSH): Analiza ● Otvoreni Balkan 2022: Budućnost pripada narodima Balkana https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/otvoreni-balkan-2022-buducnost-pripada-narodima-balkana/5058?

• Link (ENG): Analysis ● 2022 Open Balkan: The future belongs to the peoples of the Balkans https://www.ifimes.org/en/researches/2022-open-balkan-the-future-belongs-to-the-peoples-of-the-balkans/5060?

• Link (ENG): Analysis ● Dr Mohamad Zreik: Contemporary Saudi-Egyptian Relations: Challenges and Opportunities https://www.ifimes.org/en/researches/contemporary-saudi-egyptian-relations-challenges-and-opportunities/5061?

• Link (BSH): Analiza ● prof. dr. Mirko Pejanović: Sticanje suverenog i nezavisnog državno-pravnog statusa Bosne i Hercegovine predstavlja istorijski preokret na kraju XX. stoljeća https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/sticanje-suverenog-i-nezavisnog-drzavno-pravnog-statusa-bosne-i-hercegovine-predstavlja-istorijski-preokret-na-kraju-xx-stoljeca/5057?

• Link (ENG): Analysis ● Dr Mohamad Zreik: A Reluctant Chinese Dragon in West Asia: Evidence from Syria https://www.ifimes.org/en/researches/a-reluctant-chinese-dragon-in-west-asia-evidence-from-syria/5056?

• Link (ENG): Analysis ● Prof. Dr. Masahiro Matsumura: Who is a primary winner in the emerging food crisis? https://www.ifimes.org/en/researches/who-is-a-primary-winner-in-the-emerging-food-crisis/5055?

• Video (ENG) ● The lecture by Prof. Dr. Hüseyi̇n Bağcı: Türkiye and The Middle East after Arab Spring /Arap Baharından sonra Türkiye ve Ortadoğu https://www.youtube.com/watch?v=7JlJNmxT814&t=200s

• Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: Putin’s War – 5; etc. https://www.ifimes.org/en/researches/putins-war-5-etc/5054?

• Link (BSH): Analiza ● Prof. dr. Milan Jazbec: Filozofija preambule Bečke konvencije o diplomatskim odnosima https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/filozofija-preambule-becke-konvencije-o-diplomatskim-odnosima/5050?

• Link (ENG): Analysis ● Prof. Dr. Milan Jazbec:The philosophy of the preamble to the Vienna Convention on Diplomatic Relations https://www.ifimes.org/en/researches/the-philosophy-of-the-preamble-to-the-vienna-convention-on-diplomatic-relations/5048?

• Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: China – a political view https://www.ifimes.org/en/researches/china-a-political-view/5047?

• Link (SLO): Sporočilo za javnost ● Diplomacija v prizmi: Izbrani članki 1990-2021 https://www.ifimes.org/sl/sporocila-za-javnost/diplomacija-v-prizmi-izbrani-clanki-1990-2021/5046?

• Link (ENG): Press release ● Diplomacy in Focus: Selected Articles 1990 – 2021 https://www.ifimes.org/en/press-releases/diplomacy-in-focus-selected-articles-1990-2021/5044?

• Link (ENG): Analysis ● Dr Mohamad Zreik ● China's Economic Development: A Successful Model in the Rise of Nations https://www.ifimes.org/en/researches/chinas-economic-development-a-successful-model-in-the-rise-of-nations/5043?

• Link (ENG): Analysis ● Dr Mohamad Zreik ● The Chinese Dragon in the Middle East: More Strategic Partnerships and Cooperation https://www.ifimes.org/en/researches/the-chinese-dragon-in-the-middle-east-more-strategic-partnerships-and-cooperation/5042?

• Link (ENG): Analysis ● 2022 Parliamentary elections: Slovenia between Brussels and Budapest https://www.ifimes.org/en/researches/2022-parliamentary-elections-slovenia-between-brussels-and-budapest/5041?

• Link (ENG): Analysis ● Prof. Dr. Anis H. Bajrektarevic: Recontextualization of Ukraine (Return of the Wir wussten nicht) https://www.ifimes.org/en/researches/recontextualization-of-ukraine-return-of-the-wir-wussten-nicht/5040?

• Link (BSH): Analiza ● Parlamentarni izbori 2022: Slovenija između Brisela i Budimpešte https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/parlamentarni-izbori-2022-slovenija-izmedu-brisela-i-budimpeste/5038?

• Link (ENG): Analysis ● Dr. Alexander G. Savelyev & Olga M. Alexandria: What Factors Affect Strategic Stability? Russian Experts’ Assessments https://www.ifimes.org/en/researches/what-factors-affect-strategic-stability/5036?

• Link (ENG): Analysis ● Branko Perić ● BiH Judiciary: How the politics destroyed independence https://www.ifimes.org/en/researches/bih-judiciary-how-politics-destroyed-independence/5035?

• Link (BSH): Analiza ● Branko Perić ● Pravosuđe u Bosni i Hercegovini: Kako je politika uništavala nezavisnost https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/pravosude-u-bosni-i-hercegovini-kako-je-politika-unistavala-nezavisnost/5028?

• Link (ENG): Analysis ● Leyla Mammadova: Europe: Of Status Qua and (Climate) Change https://www.ifimes.org/en/researches/europe-of-status-qua-and-climate-change/5034?

• Link (ENG): Invitation • Lecture by Josip Juratovic (SPD): New policy of FR Germany in the South East Europe, on Monday, 11 April 2022, at 18.00, https://www.ifimes.org/en/events/lecture-by-josip-juratovic-spd-new-policy-of-fr-germany-in-the-south-east-europe/5031?

• Povezava (SLO): Vabilo • Predavanje Josipa Juratovica (SPD): Nova politika ZR Nemčije v jugovzhodni Evropi, ponedeljek, 11. aprila 2022, ob 18.00 uri, https://www.ifimes.org/sl/dogodki/predavanje-josipa-juratovica-spd-nova-politika-zr-nemcije-v-jugovzhodni-evropi/5033?

• Link (ENG): Analysis ● General (Rtd) Corneliu Pivariu: Ukraine 2022:The war in Ukraine or “the special military operation in Ukraine”? https://www.ifimes.org/en/researches/ukraine-2022-the-war-in-ukraine-or-the-special-military-operation-in-ukraine/5030?

• Link (ENG): Analysis ● 2022 Serbia: Elections in the shadow of pressures, Ukraine crisis and Kosovo https://www.ifimes.org/en/researches/2022-serbia-elections-in-the-shadow-of-pressures-ukraine-crisis-and-kosovo/5029?

• Link (BSH): Analiza ● Srbija 2022: Izbori u znaku pritisaka, ukrajinske krize i Kosova https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/srbija-2022-izbori-u-znaku-pritisaka-ukrajinske-krize-i-kosova/5026?

• Link (BSH): Analiza ● Srbija 2022: Izbori u znaku pritisaka, ukrajinske krize i Kosova https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/srbija-2022-izbori-u-znaku-pritisaka-ukrajinske-krize-i-kosova/5026?

• Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: Putin’s War - 4 https://www.ifimes.org/en/researches/putins-war-4/5027?

• Link (ENG): Analysis ● Emanuel Pietrobon & Juan Martin G. Cabañas: 2022 Ukraine: Ukraine in the third world war in pieces https://www.ifimes.org/en/researches/2022-ukraine-ukraine-in-the-third-world-war-in-pieces/5025?

• Link (BSH): Saopćenje za javnost: Albanski predsjednik Ilir Meta primio direktora IFIMES-a Zijad Bećirovića https://www.ifimes.org/ba/saopstenja-za-javnost/albanski-predsjednik-ilir-meta-primio-direktora-ifimes-a-becirovica/5023?

• Link (ENG): Press release: Albanian President Ilir Meta received Director of IFIMES Zijad Bećirović https://www.ifimes.org/en/press-releases/albanian-president-ilir-meta-received-director-of-ifimes-becirovic/5022?

• Link (BSH): Analiza ● Ukrajina 2022: Stvara li se novi i drugačiji svjetski poredak? https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/ukrajina-2022-stvara-li-se-novi-i-drugaciji-svjetski-poredak/5015?

• Link (ENG): Analysis ● 2022 Ukraine: Is a new and different world order being created? https://www.ifimes.org/en/researches/2022-ukraine-is-a-new-and-different-world-order-being-created/5021?

• Link (BSH): Poziv: Okrugli stol povodom početka projekta “Stoljeće Azije” https://www.ifimes.org/ba/dogadaji/okrugli-stol-povodom-pocetka-projekta-stoljece-azije/5018?

• Link (ENG): Analysis ● Anna Lia Maria Soddu: Environmentally forced migrations in the European policy framework https://www.ifimes.org/en/researches/environmentally-forced-migrations-in-the-european-policy-framework/5020?

• Link (ENG): Invitation: Round Table Discussion and Launch of the “Asia’s Century” project https://www.ifimes.org/en/events/round-table-discussion-and-launch-of-the-asias-century-project/5017?

• Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: Putin’s War - 3 https://www.ifimes.org/en/researches/putins-war-3/5016?

• Link (ENG): Press release • Former Albanian President and Prime Minister Prof. Dr. Sali Berisha Director received Director of IFIMES https://www.ifimes.org/en/press-releases/former-albanian-president-and-prime-minister-prof-dr-sali-berisha-director-received-director-of-ifimes/5013?

• Link (BSH): Saopćenje za javnost • Direktora IFIMES-a primio bivši albanski predsjednik i premijer dr. Sali Berisha https://www.ifimes.org/ba/saopstenja-za-javnost/direktora-ifimes-a-primio-bivsi-albanski-predsjednik-i-premijer-dr-sali-berisha/5012?

• Link (SLO): Sporočilo za javnost • Direktorja IFIMES-a sprejel nekdanji albanski predsednik in premier dr. Sali Berisha https://www.ifimes.org/sl/sporocila-za-javnost/direktorja-ifimes-a-sprejel-nekdanji-albanski-predsednik-in-premier-dr-sali-berisha/5014?

• Link (ENG): Analysis ● Prof. Dr. Masahiro Matsumura: Ukraine as Biden’s Sacrificed Pawn: A Mismanagement under the Declining U.S. Hegemony https://www.ifimes.org/en/researches/ukraine-as-bidens-sacrificed-pawn-a-mismanagement-under-the-declining-us-hegemony/5011?

• Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: Putin’s War - 2 https://www.ifimes.org/en/researches/putins-war-2/5008?

• Link (BSH): Analiza ● Dr J Scott Younger: Putinov rat - 2 https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/putinov-rat-2/5009?

• Link (SLO): Analiza ● Dr J Scott Younger: Putinova vojna - 2 https://www.ifimes.org/sl/raziskave/putinova-vojna-2/5010?

• Link (ENG): Analysis ● Ukraine 2022: A Test for the EU and NATO https://www.ifimes.org/en/researches/ukraine-2022-a-test-for-the-eu-and-nato/5005?

• Link (BSH): Analiza ● Ukrajina 2022: Test za EU i NATO https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/ukrajina-2022-test-za-eu-i-nato/5006?

• Link (SLO): Analiza ● Ukrajina 2022: Test za EU in Nato https://www.ifimes.org/sl/raziskave/ukrajina-2022-test-za-eu-in-nato/5007?

• Link (ENG): Analysis ● 2022 Albania: "House of Freedom" vs. Drug cartel https://www.ifimes.org/en/researches/2022-albania-house-of-freedom-vs-drug-cartel/5003?

• Link (BSH): Analiza ● Albanija 2022: "Kuća slobode" protiv narko kartela https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/albanija-2022-kuca-slobode-protiv-narko-kartela/5004?

• Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: Putin’s War https://www.ifimes.org/en/researches/putins-war/5000?

• Link (ENG): Analysis ● 2022 Elections in Serbia: Yet another attempt of "assassination of Serbia"? https://www.ifimes.org/en/researches/2022-elections-in-serbia-yet-another-attempt-of-assassination-of-serbia/4999?

• Link (BSH): Analiza ● Izbori u Srbiji 2022: Pokušaj ponovnog svojevrsnog "ubijanja Srbije"? https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/izbori-u-srbiji-2022-pokusaj-ponovnog-svojevrsnog-ubijanja-srbije/4997?

• Link (ENG): Analysis ● Prof. Dr. Masahiro Matsumura: Handling the Ukraine Crisis: A Geopolitical Perspective https://www.ifimes.org/en/researches/handling-the-ukraine-crisis-a-geopolitical-perspective/4998?

• Link (ENG): Analysis ● Ambassador Prof. Dr. Milan Jazbec: After Merkel https://www.ifimes.org/en/researches/after-merkel/4996?

• Link (ENG): Analysis ● Dr Mohamad Zreik ● China's Modern Middle East Strategy: Strengthening Partnerships with Iran and Syria https://www.ifimes.org/en/researches/chinas-modern-middle-east-strategy-strengthening-partnerships-with-iran-and-syria/4995?

• Link (ENG): Analysis ● Konstantin Strigunov & Dr. Andrei Manoilo: Color revolution in Kazakhstan 2022 https://www.ifimes.org/en/researches/color-revolution-in-kazakhstan-2022/4994?

• Link (ENG): Analysis ● Prof. Dr. Anis H. Bajrektarevic: Of Health and Nuclear Holocaust (Intentionality, Directionality and Outcome) https://www.ifimes.org/en/researches/of-health-and-nuclear-holocaust-intentionality-directionality-and-outcome/4992?

• Link (BSH): Analiza ● Prof. dr. Anis H. Bajrektarević: Kako izbjeći samouništenje zapada? (Iliti: Doba Isteklih Ljudskih prava) https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/kako-izbjeci-samounistenje-zapada-iliti-doba-isteklih-ljudskih-prava/4993?

• Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: IFIMES II: Population and pollution and urbanisation https://www.ifimes.org/en/researches/ifimes-ii-population-and-pollution-and-urbanisation/4991?

• Link (ENG): Press release ● Donald J. Johnston the new President of IFIMES Advisory Board https://www.ifimes.org/sl/sporocila-za-javnost/donald-j-johnston-novi-predsednik-svetovalnega-odbora-ifimes-a/4990?

• Link (BSH): Saopćenje za javnost ● Donald J. Johnston novi predsjednik Savjetodavnog odbora IFIMES-a https://www.ifimes.org/sl/sporocila-za-javnost/donald-j-johnston-novi-predsednik-svetovalnega-odbora-ifimes-a/4990?

• Link (ENG): Analysis ● 2022 Bosnia and Herzegovina: From ‘non-paper’ to a crawling war https://www.ifimes.org/en/researches/2022-bosnia-and-herzegovina-from-non-paper-to-a-crawling-war/4987?

• Link (BSH): Analiza ● Bosna i Hercegovina 2022: Od 'non-papera' do puzajućeg rata https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/bosna-i-hercegovina-2022-od-non-papera-do-puzajuceg-rata/4986?

• Link (ENG): Analysis ● Dr Mohamad Zreik ● Lebanon 2022: The Geopolitics of Water Series, Part Three: Water: a commodity or a human right? https://www.ifimes.org/en/researches/lebanon-2022-the-geopolitics-of-water-series-part-three-water-a-commodity-or-a-human-right/4985?

• Link (ENG): Analysis ● Dr Maria Smotrytska: Decarbonisation and Maritime Transhipment lines: Congested South vs Strategic North https://www.ifimes.org/en/researches/decarbonisation-and-maritime-transhipment-lines-congested-south-vs-strategic-north/4984?

• Link (ENG): Analysis ● 2022 Serbia: Referendum - Chance for a turning point in judiciary https://www.ifimes.org/en/researches/2022-serbia-referendum-chance-for-a-turning-point-in-judiciary/4983?

• Link (BSH): Analiza ● Srbija 2022: Referendum – šansa za prekretnicu u pravosuđu https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/srbija-2022-referendum-sansa-za-prekretnicu-u-pravosudu/4979?


• Link (ENG): Press release: Director of IFIMES Zijad Bećirović met with Albanian President Ilir Meta https://www.ifimes.org/en/press-releases/director-of-ifimes-met-with-albanian-president-ilir-meta/4981?

• Link (ENG): Analysis ● 2022 Open Balkan: One voice and an opportunity for all https://www.ifimes.org/en/researches/2022-open-balkan-one-voice-and-an-opportunity-for-all/4978?

• Link (BSH): Analiza ● Otvoreni Balkan 2021: Jedan glas i šansa za sve https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/otvoreni-balkan-2021-jedan-glas-i-sansa-za-sve/4973?

• Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: From Delta to Omicron – 2021; year in review https://www.ifimes.org/en/researches/from-delta-to-omicron-2021-year-in-review/4977?

• Link (ENG): Analysis ● Juan Martin Gonzalez Cabañas: The triumph of Boric in Chile and the opportunity for a new regionalism https://www.ifimes.org/en/researches/the-triumph-of-boric-in-chile-and-the-opportunity-for-a-new-regionalism/4972?

• Link (ENG): Analysis ● Prof. Dr. Anis H. Bajrektarevic: Unavoidability of Sino-American Rift: History of Strategic Decoupling https://www.ifimes.org/en/researches/unavoidability-of-sino-american-rift-history-of-strategic-decoupling/4970?

• Link (BSH): Analiza ● Prof. dr. Anis H. Bajrektarević: Post-Corona epilog Sino-Američkog pregrijanog odnosa: Slijedi li promjena igre ili pobjeda? https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/post-corona-epilog-sino-americkog-pregrijanog-odnosa-slijedi-li-promjena-igre-ili-pobjeda/4971?

• Link (ENG): Analysis ● Dr. Mohamad Zreik ● Lebanon 2021: The Geopolitics of Water Series, Part Two: Water Diplomacy to Deal with the Renaissance Dam Crisis https://www.ifimes.org/en/researches/lebanon-2021-the-geopolitics-of-water-series-part-two-water-diplomacy-to-deal-with-the-renaissance-dam-crisis/4969?

• Link (ENG): Analysis ● Hellmut Lagos Koller: The Nuclear Weapons Ban Treaty (TPNW): Wishful daydream or Historic milestone? https://www.ifimes.org/en/researches/the-nuclear-weapons-ban-treaty-tpnw-wishful-daydream-or-historic-milestone/4968?

• Link (ENG): Analysis ● General (Rtd) Corneliu Pivariu: Lebanon – Quo vadis? https://www.ifimes.org/en/researches/lebanon-quo-vadis/4967?

• Link (ENG): Analysis ● 2021 Bosnia and Hercegovina: Most brutal attack on truth about Holocaust in XXI century directed and implemented by Milorad Dodik (SNSD) and Dragan Čović (HDZ) https://www.ifimes.org/en/researches/2021-bosnia-and-hercegovina-most-brutal-attack-on-truth-about-holocaust-in-xxi-century-directed-and-implemented-by-milorad-dodik-snsd-and-dragan-covic-hdz/4966?

• Link (BSH): Analiza ● BiH 2021: Najbrutalniji napad na istinu o Holokaustu u 21. stoljeću u režiji i izvedbi Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ) https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/bih-2021-najbrutalniji-napad-na-istinu-o-holokaustu-u-21-stoljecu-u-reziji-i-izvedbi-milorada-dodika-snsd-i-dragana-covica-hdz/4963?

• Link (ENG): https://www.europeanperspectives.org/en International scientific journal "European Perspectives"

• Link (ENG): https://www.youtube.com/watch?v=645V9eryieI&t=5s (IFIMES presentation film)


IFIMES - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, ima specijalni savjetodavni status pri Ekonomsko-socijalnom vijeću ECOSOC/UN, New York, od 2018.godine.

VRHOstali prilozi:
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
» BOSNO MOJA, DIVNA I NEKADA BILA MILA, PRKOSNA I SRAMOTNA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 26. March 2024 16:38
» BANA DODIJELILA PLAKETU DR. HARUNU HADŽIĆU
Bošnjaci.Net | 24. March 2024 21:18
» SIJANINI STIHOVI
Avdo Metjahić | 21. March 2024 23:54
» KAPIJE SVJETLOSTI UMJETNIČKI I NAUČNI UNIVERZIM DR PUPOVIĆA (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. March 2024 14:46
» ŠTO NE STIGOŠE KAMOM, POSTIŽU GUMICOM!
Esad Krcić | 22. February 2024 01:24
» NE TREBA ODUSTAJATI OD ČINJENJA DOBRIH DIJELA
Mensud Alićušić | 19. February 2024 16:47
» ISMET HADŽIĆ PETODECENIJSKI TRAG U LIKOVNOJ UMJETNOSTI CRNE GORE (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. February 2024 15:40
Ostali prilozi istog autora:
» KO POTKOPAVA KRHAK MIR U BIH?
12. March 2023 14:35
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif