Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Margit Tomik-Levy uputila otvoreno pismo Noah Gal Gendle
AKO VAŠA NASTOJANJA URODE PLODOM, POSTAĆETE NAJVEĆI IZDAJNIK JEVREJSKOG NARODA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 14. August 2022. 08:08:45
U povodu nedavno objavljenog izraelskog memoranduma za izmjenu Izbornog zakona u BiH, u kojem se Izrael drirektno miješa u unutarnja pitanje države Bosne i Hercegovine, a otvorenom podrškom hrvatsko-srpskim političkim velikonacionalističkim opcijama koje su najveći svjetski sudovi osudili za genocid i UZP u BiH nad Bošnjacima. Tim povodom poznata mezzosopran operska umjetnica Margit Tomik-Levy uputila je otvoreno pismo Noah Gal Gendle, ambasadoru Izrael za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Tirani. Pismo objavljujemo u nastavku.

Poštovani g. Noah Gal Gendler,
Obraćam Vam se u svojstvu BiH i izraelskog građana koji je skoro cijeli radni vijek proveo u Bosni i Hercegovini. Obraćam Vam se kao BiH ali i izraelski umjetnik sa zavidnom međunarodnom karijerom. Obraćam Vam se i kao čovjek, humanista kojeg ste duboko povrijedili svojom nepromišljenom izjavom kojom se direktno miješate u unutrašnje stvari BiH.

G. Noah Gal Gendler, stavili ste se na jednu stranu u predizborno vrijeme, što nikako nije dobro. Stavili ste se na stranu aveti mraka, što je užasno, zastrašujuće. Ako nemate potpune informacije onda je mudro ne miješati se. Ako imate a opet se miješate onda ste saučesnik i Vi lično i onaj ko je pisao taj sramotni Memorandum, u pokušaju da se BiH vrati u srednji vijek.

G. Noah Gal Gendler, Vi ste zauzeli stranu HDZ-a i njenog pravomoćno osuđivanog šefa Dragana Čovića (za kriminal, korupciju, zloupotrebu položaja...). HDZ i Dragan Čović su nastavljaći ideologije NDH, oni negiraju ratne zločine, slave ustaške ideologe... Ako ne znate ko je to, objasniću Vam. NDH je fašistička tvorevina u kojoj su postojali koncentracioni logori i u kojima je stradalo više desetina hiljada Jevreja... JASENOVAC, ĐAKOVO, STARA GRADIŠKA, LEPOGLAVA... Bilo bi dobro da stavite kipa na glavu i pažljivo obiđete Yad Vašem. Puno ćete toga naučiti o NDH a i o baštinicima njegove ideologije na čiju stranu ste se svrstali.

G. Noah Gal Gendler,
U WW2 je u SS komandi važilo pravilo „ZA JEDNOG UBIJENOG NEMAČKOG VOJNIKA STRIJELJACEMO 100 TAOCA (PO MOGUĆNOSTI JEVREJA)“. To znaci da jedan fašistički život vrijedi kao sto ostalih, pa i jevrejskih. Grozno, jel`da?... Ovo isto je govorio i Aleksandar Vučić tokom agresije Srbije na mađunarodno priznatu državu BiH... E, vi se sada stavljate na stranu onih koji rade po nemačkom šnitu. 1 naš kao 100 vaših. Glas jednog Hrvata vrijedi kao 20, 30, 50 ili ne znam koliko ostalih, pa i jevrejskih. I Vama je to normalno? Pljunuli ste u lice svim građanski orjentisanim državljanima BiH pa i Jevrejima za čija se prava ne borite... Pljunuli ste i na presudu Sejdić – Finci, međunarodnog tribunala za ljudska prava.

G. Noah Gal Gendler, svojevremeno sam u Jerusalemu predsjedniku Izraela g. Ezeru Weizmanu i g. Šimon Perezu potanko objasnila ko je ko u ratu u BiH. Oni su iskreno cijenili moje svedočenje i mudro su postupali ne miješajući se u sukob. Sa Vašim kolegama sa rezidencijom u Budimpešti sam imala dobre kontakte i objektivno sam ih informisala o situaciji u BiH… Od koga, za Boga miloga Vi dobijate informacije? Zašto se miješate u unutrašnje stvari BiH kad ništa ne razumijete? Je li ikada BiH pisala memorandum o unutrašnjim stvarima Izraela? Nije!... Nije g. Noah Gal Gendle! Neću da se sklanjam iza države i bosanskog naroda, pitaću Vas u svoje ime: – “Zašto ubijate palestinsku djecu”? Ja puno volim Izrael, živjela sam sa vama pa razumijem i položaj u kojem se nalazi Izrael, svjesna sam svih opasnosti od terorističke organizacije Hamas, svjesna sam da morate da se branite… ali zar je opravdano granatiranje, taman bili i vojni ciljevi, ako postoji opasnost da ijedno dijete strada? Bilo čije… To ostavljam Vašoj savjesti. Moja je mirna.

Ako Vaša nastojanja urode plodom, ako se izborite za “ravnopravnost” naroda u BiH, postaćete najveći izdajnik jevrejskog naroda na Balkanu od postanka svijeta. Jevreji u BiH nemaju nikakva prava od kad su nacionalne stranke, koje Vi podržavate, došle na vlast prije 32 godine. Ovom izmjenom izbornog zakona za koji se Vi zalažete, neće je više nikada ni imati, a svi Jevreji koji žive u kantonima pod kontrolom HDZ-a i SNSD-a (REPUBLIKA SRPSKA I HERCEG BOSNA KOJU ĆETE OZVANIČITI), mogu odmah staviti žute trake oko ruke na kojima je izvezen Magen David i natpis “JUDE”, spakovati kofer i čekati da im po noći fašisti zakucaju na vrata. Deportacija i likvidacija u Hrvatskoj ili Srbiji, svejedno… je li Vam takav ishod poznat?

Vašom zaslugom i pisaca tog Memorandum.

Sa gnušanjem i prezirom,
Margit Tomik-Levy

Margit Tomik Levy je rođena u Bačkoj Topoli, a cijelu svoju karijeru je djelovala u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Izraelu.

(Napomena: Pismo je preuzeto sa socijalnih mreža)

VRHOstali prilozi:
» ŽELJELI SU DA UBIJU ŠTO VIŠE LJUDI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2023 13:09
» SJEĆANJE NA ŠEHIDSKU PORODICU EFENDIJE RAMIĆ
Preporod.info | 26. May 2023 15:59
Ostali prilozi istog autora:
» SPOT KASIDE ARNAUDIJA
08. May 2023 15:53
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif