Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


IGK: Kultura sjećanja
30. GODIŠNJICA POČETKA RASPUŠTANJA KONCENTRACIONOG LOGORA SMRTI “OMARSKA“
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 07. August 2022. 07:08:59
Permanentna borba protiv zla ne obavezuje samo poslije Aušvica, nego i poslije Omarske. Nema ljudskog spasenja bez istine, pravade i na istini i pravdi zasnovanog mira među ljudima. Mi čemo vjećno pamtiti žrtve iz koncentracionog logora smrti Omarska.

Čuvajmo kulturu sjećanja na logor smrti Omarska. Odajimo dužnu počast svim žrtvama logora Omarske. Sjećajmo se patnji i stradanja kroz koje su prošle žrtve torture logora Omarska. Prenesemo poruku misije da je naša obaveza da činimo sve da zlo koje se desilo u Omarskoj, Prijedoru i BiH više nikada nikome ne ponovi. Koncentracioni logor smrti Omarska ostaje trajni simbol genocida u Prijedoru i BiH, genocida koji je bio i sredstvo i cilj velikosrpskog fašizma u anticivilizacijskom kidisanju na državu BiH i njene građane, posebno Bošnjake.

Želimo još jednom ponoviti da je otvaranje logora Omarska, kao i drugih logora, predstavljalo po ocjeni Pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u predmetu Predrag Banović, “jednu od ključnih karakteristika udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s teritorije planirane srpske države unutar BiH …”.

Raspoloživi validni, vjerodostojni i autentični izvori saznanja i potpuno nepobitni dokazi nauke o genocidu potvrđuju da su nad logorašima u logoru Omarska s namjerom izvršeni svi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Na taj način su ispunjeni svi uslovi koji se tiču materijalnog elementa genocida: svi akti genocida (actus reus), definirani u članu II (a-e) Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Svi zločini u koncentracionom logoru smrti Omarska izvršeni su s namjerom da se unište Bošnjaci i Hrvati, pripadnici nacionalne, etničke i vjerske grupe kao takve, što potvrđuje i dokazuje da je riječ o zločinu genocida.

IGK se već godinama zalaže da se logora Omarska, simbol patnji, mućenja i ubistava svih koncentracionih logora smrti u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu proglasi zaštićenim nacionalnim, državnim spomenikom. To je bitna garancija da nikada nećemo zaboraviti genocid u Prijedoru u ime onih koji su protjerani iz voljenog grada, u ime silovanih Prijedorčanki, u ime ubijene djece Prijedora, u ime onih koji su čekali smaknuće svake sekunde u koncentracionim logorima smrti, u ime onih koji su bespomoćno gledali zločin nad svojim najbližim, u ime prijedorskih mrtvih, u ime grada koji je izgubio obrise grada.

Institut za istraživanje genocida Kanada

VRHOstali prilozi:
» YUSUF AL-QARADAWI U 96. GODINI PRESELIO NA AHIRET
Anadolu Agency (AA) | 26. September 2022 17:09
» KAKO SE NOSE PORODICE 30 GODINA NAKON NESTANKA SVOJIH NAJMILIJIH
Eset Muračević | 26. September 2022 14:53
» TRIDESETA GODIŠNJICA ZATVARANJA LOGORA SUŠICA
Bošnjaci.Net | 26. September 2022 14:04
» DR. ENVER HALILOVIĆ: IDEJA GRAĐANSKE DRŽAVE NE PROIZVODI SUKOBE
Anadolu Agency (AA) | 25. September 2022 12:56
» KLANJANA DŽENAZA IBRI DŽAFIĆU, POZNATOM TRIBUNU IZ TREBINJA
Prof. dr. Adamir Jerković | 24. September 2022 23:26
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif