Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Podrška Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO
UNAPRIJEDITI KRIVIČNI ZAKON BOSNE I HERCEGOVINE PO INICIJATIVI ALEKSANDRA VUKOVIĆA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 03. August 2022. 10:08:05
Puna podrška prijedlogu izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje je uputio član našeg Vijeća Aleksandar Vuković iz Banja Luke:

- U kontekstu javno upućenog prijedloga člana našeg Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO Aleksandra Vukovića iz Banja Luke o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u cilju unapređenja zakonskog okvira kojima se dorađuju postojeće i uvode nove zakonske odredbe u dijelu koji se odnose na napad na ustavni poredak i ugrožavanje teritorijalne cjeline države Bosne i Hercegovine, upućujemo i izražavamo punu podršku iznesenim prijedlozima.

Izjave visokih funkcionera koji obavljaju državne i javne funkcije kojima se negira država Bosna i Hercegovina ili kojima se na jasan način poziva na njen nestanak moraju biti predmetom Krivičnog zakona BiH a kreatori takvih izjava zakonski sankcionisani.

Odredbe postojećeg Zakona o krivičnom postupku u dijelu koji se odnosi na napad na ustavni poredak i ugrožavanje teritorijalne cjeline Bosne i Hercegovine su nedorečene, neprecizne i primjenjive tek kada bi određene snage otpočele direktan udar na ustavni poredak ili silom otpočele secesiju određenih teritorija BiH. Tada je već kasno za primjenu postojećih sankcija, odnosno procesno utvrđivanje krivične odgovornosti. Smatramo, zbog nedvosmislenih izjava neodgovornih političkih lidera u BiH kao i zbog preventivnog djelovanja protiv onih koji idu u ovom pravcu, a što je direktno ugrožavanje mira i stabilnosti u BiH i regionu, neophodnim unaprijediti Krivični zakon Bosne i Hercegovine po inicijativi Aleksandra Vukovića.

Pozivamo gosp. Vukovića da svoj prijedlog uputi predsjedavajućem i zamjenicima u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine, a od uvaženog Viskog predstavnika zahtjevamo da prati parlamentarnu proceduru u ovom konkretnom predmetu te da u slučaju ignorisanja ili neargumentovanog odbijanja ovog značajnog prijedloga iskoristi svoje ovlasti i donese predložene izmjene i dopune Krivičnog zakona. Bez ikakve dileme ovim potezom unaprijedio bi očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, što jeste temeljna zadaća OHR-a.

Želimo podcrtati da podrška Vijeća predstavlja podršku više od 45 organizacija civilnog društva, akademske zajednice i određenih političkih organizacija, iz svih naroda, nacionalnih manjina i ostalih, iz oba entiteta i Brčko Distrikta, te da u Bosni i Hercegovini ne postoji organizovaniji ni brojniji društveni pokret, koji odražava volju preko 450.000 građana BiH. Nadamo se da će nas zastupnici i delegati u Parlamentarnoj Skupštini BiH jasno čuti, kao i uvaženi Visoki predstavnik gospodin Šmidt.

VRHOstali prilozi:
» DR. ENVER HALILOVIĆ: IDEJA GRAĐANSKE DRŽAVE NE PROIZVODI SUKOBE
Anadolu Agency (AA) | 25. September 2022 12:56
» KLANJANA DŽENAZA IBRI DŽAFIĆU, POZNATOM TRIBUNU IZ TREBINJA
Prof. dr. Adamir Jerković | 24. September 2022 23:26
» DŽAFEROVIĆ: NAKON EMBARGA DOŠAO JE GENOCID
Anadolu Agency (AA) | 22. September 2022 13:57
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif