Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


POTPISNICI DEKLARACIJE ZA USTAVNE REFORME BOSNE I HERCEGOVINE ODGOVORILI NA ULIČNI VOKABULAR ZORANA MILANOVIĆA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. July 2022. 22:07:32
Povodom posljednje izjave Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, u kojoj učesnike protesta ispred OHR-a naziva „unitarističkom ruljom“, potpisnici Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO javno osuđuju I sadržaj i ton poruke. Obzirom da Milanović malo ili nikako ne čita, što se uočava kroz njegov ulični vokabular, treba istaknuti da su oko Deklaracije okupljene 45 organizacije civilng društva, akademske zajednice i političke organizacije. Tu su predstavnici Bošnjaka, Srba, Hrvata, Jevreja, Roma i svih drugih građana BiH, iz oba entiteta i Brčko Distrikta. To je BiH koju predsjednik Hrvatske na njegovu žalost izgleda ne poznaje.

Dok se sadržaj zvaničnih politika može razumjeti kao rezultat internih političkih procesa unutar države, ton i način na koji Milanović pristupa osjetljivom pitanju Ustava i Izbornog zakona BiH, nespojivo je sa diplomatskom praksom i ulogom Republike Hrvatske u okviru zakona i Ustava obje države.
Pitanje ustavnog uređenja je isključivo unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine. Način na koji Milanović “brine” za pripadnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ne opravdava, a što je još važnije i ne doprinosi unutrašnjoj političkoj stabilnost, kao ni bilateralnim odnosima dvije zemlje. Izjavu Milanovića treba posmatrati u kontinuitetu politike koja u zbiru sa inicijativama i izjavama Premijera Republike Hrvatske A. Plenkovića predstavlja ozbiljnu diplomatsku kampanju usmjerenu protiv političke stabilnosti, suvereniteta i međunarodno-pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima.


Zvanična politika Republike Hrvatske, bilo u formi izjava i istupa Predsjednika ili Premijera, kao i principi djelovanja suprotni su temeljnim principima i idejama Evropske unije i Vijeće Evrope.
Postupanjem na način direktnog miješanja u unutrašnje odnose i pitanje prava i pozicije naroda, pa tako i hrvatskog, u okvirima Bosne i Hercegovine, usložnjavate procese, šteteći prvenstveno hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Napominjemo Milanovića da, u skladu sa Deklaracijom o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO (www.deklaracijabih.com), sve aktivnosti koje vode dodatnim etno-nacionalnim i teritorijalnim podjelama bh društva i države BiH su neprihvatljive. Sve promjene u BiH trebaju se odvijati u pravcu ostvarivanja punih ljudskih prava i sloboda svih građana i naroda na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Sretni smo da u Republici Hrvatskoj ima jako mnogo ljudi, organizacija i ustanova koje Bosnu i Hercegovinu vide kao jednakopravnu, prijateljsku i dobrosusjedsku državu. Sa njima nastavljamo saradnju, piše u otvorenom odgovoru.

VRHOstali prilozi:
» DR. ENVER HALILOVIĆ: IDEJA GRAĐANSKE DRŽAVE NE PROIZVODI SUKOBE
Anadolu Agency (AA) | 25. September 2022 12:56
» KLANJANA DŽENAZA IBRI DŽAFIĆU, POZNATOM TRIBUNU IZ TREBINJA
Prof. dr. Adamir Jerković | 24. September 2022 23:26
» DŽAFEROVIĆ: NAKON EMBARGA DOŠAO JE GENOCID
Anadolu Agency (AA) | 22. September 2022 13:57
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif