Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


MJESEC JULI - SVOĐENJE RAČUNA NACIONALNE SVIJESTI BOŠNJAKA
Procitaj komentar

Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 03. July 2022. 17:07:24
ELMEDINA MUFTIĆ: Kad nastupi juli, Bošnjaci bi morali svesti račune stanja svijesti i savjesti, sagledati stanje u kojem su, te vidjeti prema čemu idu i šta su njihovi prioriteti, a kako stvari stoje naš biološki opstanak je još uvijek ugrožen.
U julu se priča o žrtvama i pravu na istinu i pravdu, u julu se bori za pravo žrtve da se čuje ubijeni joj glas, u julu se ne protestuje ni za šta drugo nego za istinu i pravdu žrtava genocida.
Juli je mjesec kad bi Bošnjaci morali svoditi račune, nacionalne svijesti, crvenih linija koje niko ne bi smio nagaziti, a ne ih preći. Juli je mjesec genocida koji se u kontinuitetu stoljećima vrši nad Bošnjacima. Juli je mjesec, završne faze genocida kojeg je velikosrpski državni aparat, njihovi sljedbenici, odnosno mahom srpski narod, izvršio nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992.-1995.godine, posebno ističemo cijelo Podrinje, koji su svoj spas tražili u Srebrenici „Zaštićenoj enklavi UN“. Ustvari su došli u čekaonicu smrti iz koje će tek rijetki uspjeti preživjeti, da bi svjedočili, da bi Bošnjaci imali pouku i pouku, da bi spoznali uzrok i tako u budućnosti spriječili posljedicu.

Svaki mjesec u sebi nosi neko stratište, zločin najčešće bez kazne, ali juli se od 1995.godine piše krvavim slovima nevinih Bošnjaka Podrinja (Bijeljine, Zvornika, Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Foče, Foče, Višegrada), Bosanske Krajine, sanske regije, gradova Prijedora, Sanskog Mosta, te Ključa, Vrcar Vakufa, Banja Luke, Brčkog, kao i Sarajeva, Mostara, Nevesinja, Stoca, Trebinja...

Ako zapamtimo pravopis istine, onda ćemo se suočiti sa zločinom kojeg je Međunarodni krivični sud za ratne zločine, Međunarodni sud pravde, Kongres SAD, Parlament Europe, Kanade... čak i zemalja u balkanskom regionu prepoznali i rezolucijama prihvatili i izglasali da je nad Bošnjacima počinjen genocid tj. namjera biološkog uništenja jednog naroda, a nakon toga premještanja kostiju žrtava u više masovnih grobnica s namjerom prikrivanja i potpunog uništenja materijalnih dokaza o zločinu genocidu i uopće postojanja jednog plemenitog evropskog naroda. Istina nam kazuje samo u Srebrenici u nekoliko dana 8372... brutalno ubijenih, i naravno taj broj nije konačan. U genocidu su ubijene čitave porodice pa niko nije imao prijaviti nestanak ili dati DNK na analizu, tek rođenu djecu su ubijali, ubili su budućnost, tako što su ubili buduće očeve, ubijali su da zatru trag postojanja.

Kad nastupi juli, Bošnjaci bi morali svesti račune stanja svijesti i savjesti, sagledati stanje u kojem su, te vidjeti prema čemu idu i šta su njihovi prioriteti, a kako stvari stoje naš biološki opstanak je još uvijek ugrožen.

U julu se priča o žrtvama i pravu na istinu i pravdu, u julu se bori za pravo žrtve da se čuje ubijeni joj glas, u julu se ne protestuje ni za šta drugo nego za istinu i pravdu žrtava genocida.

Neshvatljivo je da ljudi u danima genocida prave proteste politički motivisane, taman i da su protesti opravdani, nisu primjereni u ovim danima kada Bošnjaci u tabutima ispraćaju posmrtne ostatke žrtava genocida, iskopane iz primarnih, sekundarnih, tercijarnih masovnih grobnica i to samo po nekoliko kostiju. Praviti proteste u vremenu mubarek dana, kad ummet obavlja obred hadža, je unošenje fitne i nemira u ljudska srca.

Bilo čime zasjeniti sjećanje na završnu fazu genocida u Srebrenici jednako je negiranju istog, u julu se baviti politikantstvom je udar na interpretaciju istine o agresiji i genocidu. Izvoditi narod na ulice u danima hadza je uznemiravanje vjerskih osjećanja, posebno kad znamo da su ashabi Allahovog Poslanika s.a.v.s. prekidali ratne sukobe u vremenu obreda hodočašća časnoj Kabi.

Ako znamo da su u julu mjesecu majci Havi Tatarević iz sela Zecovi kod Prijedora, rah. Naziji Beganović i drugim majkama, u jednom danu ubili po šest sinova i muža, onda nam je jasno da bilo šta osim borbe za istinu u genocidu u mjesecu julu postaje suvišno, zlonamjerno, sebično, politično, nehumano i osuđeno na prokletstvo.

Da se protestuje da bi se otkrile masovne grobnice u kojima se skrivaju posmrtni ostaci žrtava genocida to bi imalo svrhu, ovako ostaje gorak okus spoznaje da neko želi skrenuti pozornost s genocida koji je biološki nestanak naroda, na poskupljenja koja su uzrokovana ratom u Ukrajini i sa kojima je suočen cijeli Svijet.

Naime, pitanje nezadovoljstva ili zadovoljstva postojećom vlasti rješava se na izborima koji nas očekuju u oktobru , kad građani BiH biraju one koji će u njihovo ime donositi odluke, a ne na ulici i ne nemirima u danima tuge, genocida i smiraja duše.

Narod zna kome vjeruje, a koga manipuliše.

VRHOstali prilozi:
» ČETNIČKO ORGIJANJE MARKA KOVAČEVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. June 2024 19:50
» NACIONALISTIČKO SRBOVANJE I SABORAVANJE, LAŽI POSTAJU ISTINA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 20. June 2024 16:57
» VIZIONAR IZ BIJELOG POLJA - FARUK MEĐEDOVIĆ I NJEGOVA IDENTITESKA I KULTURNA PRIZMA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 17. June 2024 19:23
» MARROVA NAJAVA OSVAJANJA PALESTINE IZ 1879. GODINE
Dr. Sead Alić | 15. June 2024 17:46
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
» ŠTA ĆE NAMA NJIHOVE AKADEMIJE NAUKA
Šemso Agović | 06. June 2024 19:04
» IZBORI U EU I UN REZOLUCIJA ZA SREBRENICU
Murat Tahirović | 06. June 2024 18:19
» PLAČI ROĐENA MOJA DOMOVINO, BOSNO I HERCEGOVINO!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 06. June 2024 17:26
» MOSTOVI KULTURE - DANI BOŠNJAKA U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 03. June 2024 16:16
Ostali prilozi istog autora:
» MULJ U KOJEM PLIVAJU GMIZAVCI
29. November 2023 14:08
» PONOS I TUGA MAJKE ŠEHIDA
01. September 2023 14:06
» DOSTA TE JE, VOJINE!
20. August 2023 15:57
» SNOBOVI
18. August 2023 15:12
» IGOR I DŽAMIJE
04. March 2023 12:43
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif