Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Dr. Ferid-ef. DAUTOVIĆ, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB)
BEJTULLAH POVEZUJE VJERNIČKA SRCA U JEDNU NISKU
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 25. June 2022. 12:06:28
SARAJEVO, 25. JUNI 2022. (MINA) - Bejtullah je duboko usađen u svim vjerničkim srcima, i ta u srcu izgrađena Kaba poput magneta žudi za susretom sa stvarnom Kabom da je „prigrli“, dotakne i zaplače od radosti – izjavio je direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB) dr. Ferid-ef. Dautović.

Odlaskom na hadž i izravnim susretom sa Bejtullahom hadžija postiže puninu imana, te su stoga, kako je podsjetio direktor Dautović, Bošnjaci u svojoj tradiciji ovom putovanju posvećivali posebnu pažnju, nastojeći da obave hadž, petu islamsku dužnost, kako bi iz svojih skromnih primanja priuštili jedno takvo putovanje. Tom putovanju su Bošnjaci znali podrediti cijeli svoj život, prikupljajući halal zaradu.

- „Putovanja su sastavni dio ljudskog života. Sam čovjekov dolazak na ovaj svijet je početak putovanja. Šejh Kišk život ljudski dijeli na kratko i dugo putovanje. Kratko je sve ono što je u okviru dunjalučkih kretanja i putovanja, a dugo ono kojim se zakorači u vječnost. Najznačajnije vjerničko životno putovanje je hodočašće Meke i Medine - hadž, putovanje Allahu i Poslaniku, odnosno simboličko putovanje u vječnost“, naveo je Dautović.

Da bi bar jednom u životu vidjeli Kabu, kubbetul-hadra i selamili voljenog Poslanika, Muhameda, a.s, pripremajući se za hadžsko putovanje Bošnjaci nisu žalili truda i žrtve.
Direktor Dautović je istakao da Bošnjaci imaju svoj specifikum i tokom pripremanja za ovo posebno putovanje.

- „Imaju posebnost ikrar dove, koja se po tradiciji uči u kući, džamiji ili musalli, na koju se pozivaju rodbina, prijatelji i komšije. Imami prouče po nekoliko ajeta iz Kur'ana, prouči se mevlud ili nekoliko kasida primjerenih tom trenutku. U Sarajevu su se hadžije nekada ispraćale iz Hadžijske džamije i pratile do Kozije ćuprije. Poslije je to bilo ispred Careve džamije, a danas se ispraćaju ispred Džamije kralja Fahda“, kazao je Dautović.

Istaknuo je da je ispraćaj hadžija uvijek bio svečan, ali i emotivan čin, posebno u nestabilnim sigurnosnim uvjetima, dugim putovanjima kopnem i morem koji bi trajali po nekoliko mjeseci.

- „Hadžijama se dolazilo na mubareć, donosile hedije kao znak pažnje, a od hadžija se očekivala hajr dova pored Kabe, pored mezara Poslanika, a.s., na Arefatu, te neka simbolička hedija kao uspomena na to putovanje. Hadžiji se obično čestita na jedan od sljedećih načina: Allah mubarekola; Hadži mebrur ili na bosanskom 'Nek' Allah blagoslovi tvoje putovanje i primi tvoj hadž'“, objasnio je direktor Dautović.

Bejtullah je u srcima svih vjernika, ma gdje živjeli, dodao je on, kazavši, da Bejtullah povezuje vjernička srca u jednu nisku.

- „Činjenica da se svaki dan okrećemo prema Bejtullahu, našoj kibli, mnogo govori o mjestu Bejtullaha u našim srcima. U našim džamijama, kućama, stanovima, radnim prostorima često vidimo sliku Bejtullaha koja i na taj način podsjeća na obavezu hadža, na obavljeni hadž, na namaz, na dostojanstven vjernički život“, naglasio je Dautović.

Naveo je i da se u islamskoj tradiciji Bošnjaka posebno poštovanje iskazivalo muderrisima, hafizima, hodžama-efendijama, mulama, šejhovima, ali i hadžijama.

- „Hadžija je osoba koja je obavila hadž, koja se očistila od grijeha i zaslužila džennet. Kada se hadžija vrati sa hadža, oni koji su ga zijaretili, dolaze mu na mubareć zbog obavljenog hadža da podijele s njim radost, da čuju sve šta je vidio, da saslušaju utiske, ali i gledaju u lice koje je gledalo Kabu-Bejtullah“, kazao je direktor Dautović.

VRHOstali prilozi:
» VLAST U REPUBLICI SRPSKOJ JE FAŠISTIČKA
Federalna.ba | 15. September 2023 15:09
» SEVDALINKA SE PJEVA IZ DUŠE I SRCA
Eset Muračević | 03. September 2023 20:17
» LIJEPA RIJEČ GVOZDENA VRATA OTVARA
Eset Muračević | 29. August 2023 15:22
» UBIJAJU NAM DJECU DRUGI PUT, AKO IH NE ZAUSTAVIMO, NEĆE STATI
Anadolu Agency (AA) | 10. August 2023 14:32
» NIKAD U ŽIVOTU NISAM BIO SRETNIJI KAO TOG DANA KAD JE PROKOPAN
Anadolu Agency (AA) | 30. July 2023 12:55
» JEVMUL-AŠURA JE DAN PUN BEREKETA
MINA | 28. July 2023 13:41
» NACIONALI PARKOVI SU DRAGULJ CRNE GORE
Božidar Proročić | 26. July 2023 14:26
» PREPOZNATLJIVI ZNAK PLAVA JE PLAVSKO JEZERO
Božidar Proročić | 19. July 2023 15:09
» NEBRUŠENI DRAGULJ PLAVSKO-GUSINJSKOG KRAJA
Božidar Proročić | 18. July 2023 03:32
» SREBRENICA JE ZA SVAKOG BOŠNJAKA CRVENA LINIJA
Anadolu Agency (AA) | 13. July 2023 14:07
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif