Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


VOGOŠĆA: ZAPOČELA NOVA REEKSHUMACIJA U MEZARJU TIHOVIĆI
Procitaj komentar

Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 21. June 2022. 15:06:39
U Šehidskom mezarju Tihovići u Vogošći, prije dvije godine, izvršeno je nekoliko reekshumacija žrtava koje su identificirane klasičnom metodom, a s ciljem provjere njihovog identiteta DNK metodom, te kompletiranja tijela.Tada su, po nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, u Šehidskom mezarju Tihovići otvorena ukupno četiri mezara iz kojih su reekshumirani posmrtni ostaci žrtava koje su ukopane pod imenima Bešir Halač, Fehim Halač, Sead Kahriman te Kasim Hadžić. Te žrtve su, ranije, njihove porodice identificirale klasičnom metodom - metodom prepoznavanja nakon čega su i ukopane pod tim imenima.Dodatni posmrtni ostaci tih žrtava pronađeni su pregledom stanja i uzimanjem uzorka za DNK analizu posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici JKP „Gradska groblja Visoko“, a ekshumirani su kasnije na lokalitetu sela Ravne, općina Ilijaš.

spacing=0 align=center>

Kako bi se utvrdilo da li ukopani posmrtni ostaci i pripadaju žrtvama pod čijim imenima su ukopani, te im se dodali naknadno pronađeni posmrtni ostaci, izvršena je antropološka i sudsko - medicinska obrada ekshumiranih posmrtnih ostataka kao i uzimanje rezervnih uzoraka u cilju vršenja DNK analize.


Mujo Hadžiomerović
- Nakon uzimanja uzoraka krvi od porodica koje su svoje najmilije identifikovali klasčnom metodom, pristigli nalazi DNK kontrole pokazali su to da se među dijelovima posmrtnh ostataka reekshumiranih soba nalze dijelovi ostataka nekih drugih lica, a da se dijelovi njihovih ostataka nalaze među do sada neidentifikovanim osobama čiji se posmrtni ostaci nalaze u prosekturi Gradskg groblja u Visokom, rekao je Mujo Hadžiomerović, direktor kolegija direktora Instituta za traženje nestalih Bosne i Hercegovine. To je iziskivalo potrebu reekshumacije ostalih mezara u Tihovićima kako bi se kompletirali ostaci onih koji su u njima sahranjni. Obzrom da se novim reekshmacijma, porodice nestalih izlažu dodatnm traumama, u cilju rješavanja ovg problema, Državna komisija za traženje nestalih osoba, održala je sastanak sa porodicama nestalih iz Tihovića. Nakon sagledavanja svih segmenata vezanih za konačnu identifikaciju, zaključeno je, da se priđe dodatnim reekshumacikama kako bi se izvršilo kompletiranje tijela svih lica te tako otklnile sve nedoumice vezane za njihovu identifikaciju.Ema Čekić
Reksuhmacija ukopanih lica koji su ranije identifikovani klasičnom metodom prepoznavanja započela je danas (20.06. 2022.) na Šehidskom mezarju u Tihovićima i trajat će do 24. juna ove godine.

Po rijerčima Eme Čekić, predsjednice Udruženja „Porodice nestalih Općine Vogošća“, nakon ovog postupoka bit će kompletirani posmrtni ostastci do sada pronađenih i ukopanih lica ubijenih tokom odbrambeno-oslobodiulačkog rata u BiH 1992.-1995. godine i otklonjene sve nedomice vezane za to da da li je ispod nekog nišana sa imenom i prezimenom uistinu ukopana ta osoba.

VRHOstali prilozi:
» PREMINUO POZNATI BH. GLUMAC ALEKSANDAR SAŠA PETROVIĆ
Anadolu Agency (AA) | 28. January 2023 15:17
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 13:42
Ostali prilozi istog autora:
» NAJBOLJA EKIPA NK „JEDINSTVO“
16. January 2023 14:41
» STANJE NA ESTRADI LIČI NA TITANIK
04. January 2023 15:00
» ISTINA JE NAŠE NAJJAČE ORUŽJE
27. December 2022 19:11
» DOBRA PJESMA UVIJEK OSTAJE DOBRA
19. December 2022 20:44
» DODIK OPET POLUPAO LONČIĆE
26. November 2022 13:22
» SARAJKA DJEVOJKA
17. November 2022 13:31
» ALIJA I RAMAELA: SAD SE KAJEŠ
15. November 2022 16:08
» SA ČIME DA RIMUJEM LJUBAV
16. October 2022 18:29
» REKLA MI JE, BUREK ILI JA!?
09. October 2022 19:18
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif