Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U FOČI OBILJEŽEN DAN BORBE PROTIV SEKSUALNOG NASILJA:
NAJMLAĐA ŽRTVA SILOVANJA IMALA JE 11 GODINA, A NAJSTARIJA 70
Procitaj komentar
Autor: B.net
Objavljeno: 19. June 2022. 20:06:35
Najmlađa žrtva silovanja imala je 11 godina, a najstarija 70. Na nekoliko lokacija u i oko Foče postojali su logori i zatočenički centri gdje su bošnjački civili – žene i djevojčice bile sistematski silovane i seksualno zlostavljane od strane srpskih zlotvora. Govor Dr. Mustafe Cerića. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, seksualno nasilje bilo je dio ratne strategije rukovodstva RS s ciljem da se okupirani prostor u potpunosti ‘očisti’ od bošnjačkog stanovništva. Tokom 1992. godine Srbi su protjerali 22.000 ljudi i ubili 3.000 civila

Pod motom “Pamtimo žene silovane u ratu u BiH” u Foči je danas obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu i 30 godina od počinjenog zločina nad ženama BiH

Događaj je počeo ispred sportske dvorane “Partizan”, nekadašnjeg zloglasnog logora koji je bio najveće mučilište za žene na tlu Evrope, a nastavljen je šetnjom do glavnog trga u Foči, gdje je minutom šutnje odata počast svim ubijenim i silovanim ženama na prostoru BiH.

Kolona u kojoj su, između ostalih, bile i “Žene u crnom” iz Srbije potom se zaustavila na Ćehotinskom mostu, sa kojeg su u rijeku spuštene ruže u znak sjećanja na stradale žene, dok je u zrak simbolično pušteno 30 balona u bojama zastave BiH, u znak minimalne pobjede i pravde za preživjele žene zločina u proteklh 30 godina.

Govor Dr. Mustafe Cerića:

Istraživač genocida i autor knjige “Torture, Humiliate, Kill” dr. Ismet Karčić, govoreći o silovanju kao instrumentu genocida u BiH, naglasio je da je Foča bila svojevrsni centar silovanja i seksualnog nasilja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Na nekoliko lokacija u i oko Foče postojali su logori i zatočenički centri gdje su bošnjački civili – žene i djevojčice bile sistematski silovane i seksualno zlostavljane. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, seksualno nasilje bilo je dio ratne strategije rukovodstva Republike Srpske s ciljem da se okupirani prostor u potpunosti ‘očisti’ od bošnjačkog stanovništva. Tokom agresije na RBiH i genocida nad Bošnjacima, agresorske snage su počinile sistematsko silovanje i seksualno zlostavljanje 20.000 do 50.000 žena, djevojčica i muškaraca, – podsjetio je Karčić.

Napomenuo je da su agresorske snage širom okupiranih teritorija upotrebljavale silovanje i seksualno zlostavljanje kao sredstvo rata i genocida te da se na taj način pokušao uništiti temelji bošnjačke patrijarhalne i tradicionalne porodice.

– Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je kroz predmete Tadić, Mučić i drugi; Furundžija, Kunarac i drugi te u predmetu Krstić uspostavio prekretnice u međunarodnom pravu i omogućio krivično gonjenje seksualnog nasilja kao ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i genocid. Ovim predmetima, silovanje je priznato kao sofisticirano oružje rata, koje se koristi kako bi se žrtva zastrašila, progonila i terorisala – naglasio je on uz napomenu da je današnji odnos prema žrtvama silovanja i seksualnog nasilja neadekvatan, da se nalaze na margini te da je potrebna veća podrška svih nivoa vlasti.

U Foči je početkom agresije, za veoma kratko vrijeme 1992. godine protjerano 22.000 ljudi, ubijeno gotovo 3.000 civila, a za 627 tragaju njihovi najbliži kako bi im mogli klanjati dženazu. Među žrtvama je 586 žena, dok su brojni objekti tokom rata pretvoreni u logore.

Porodice žrtava vjeruju da se i u koritima rijeka nalaze posmrtni ostaci te navode da je izostala reakcija na zabrinutost porodica i udruženja žrtava da se u koritu rijeke Bistrice i Drine grade hidroelektrane.

– Foča je poznata kao najveće mjesto sistematskog silovanja i zlostavljanja žena Bošnjakinja tokom rata. Hrabrost 16 naših sugrađanki koje su smogle snage da svojim izjavama i naporima pokrenu proces pred Haškim tribunalom i da tribunal donese historijsku presudu, bio je vjetar u leđa drugim ženama, element koji je ukazivao da ipak pravda postoji i da će kad-tad biti zadovoljena. Sramotno je da Bosna i Hercegovina, 30 godina nakon prvih zločina, nije uspostavila sistem, agenciju ili instituciju za prava ili probleme s kojima se suočavaju žene žrtve rata, – ističe predstavnica Udruženja žrtava rata “Foča 92-95” Midheta Kaloper-Oruli.

Događaju u Foči prisustvovali su i brojni zvaničnici, između ostalih potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, premijerka BPK Goražde Aida Obuća i drugi.

– Moja dužnost kao žene je da danas budem u Foči i pošaljem poruku da pamtimo žene silovane u ratu u Bosni i Hercegovini. Trebamo pomoći u borbi da se ženama, žrtvama rata omogući dostojan život i sva prava koja im pripadaju. Trebamo im pomoći u naporima da se obilježe sva mjesta stradanja, da se ne zaborave i nikad nikom ne ponove.Koristim ovu priliku da se zahvalim ‘Ženama u crnom’ iz Beograda koje redovno prisustvuju ovakvim obilježavanjima. One su jedino svjetlo iz zemlje koja nažalost još uvijek veliča i štiti murale ratnih zločinaca krivih za genocid i stradanja bosanskohercegovačkog stanovništva, posebno Bošnjaka. One nam ulijevaju nadu da će glas razuma tamo ipak preovladati, kao i ovdje u Foči, čiji sadašnji stanovnici još zatvaraju oči pred neminovnim i dokazanim činjenicama o zločinu i zločincima u ovom gradu – poručila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća, naglasivši da bez suočenja sa istinom, nema ni pravde, objavio je portal izdvojeno.ba.

VRHOstali prilozi:
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
Ostali prilozi istog autora:
» VASPITANA DJECA
07. May 2022 14:39
» BOSANSKI JEZIK NEMA ALTERNATIVU
26. April 2022 16:37
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif