Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U okviru manifestacije “Dani otpora”
GORAŽDE: OTVORENO CENTRALNO SPOMEN-OBILJEŽJE POGINULIM BRANIOCIMA
Procitaj komentar
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 04. May 2022. 15:05:20
U okviru manifestacije “Dani otpora”, kojom se obilježava 30. godišnjica početka opsade, u Goraždu je otvoreno centralno spomen-obilježje poginulim braniteljima. Spomen-obilježje smješteno je na platou ispred zgrade BPK Goražde i na njemu su uklesana imena 2.115 poginulih branilaca Goražda tokom rata 1992-1995, javlja Anaolu Agency.

“Danas svjedočimo otvaranju spomen-obilježja poginulim braniteljima, šehidima. Na tom spomeniku su uklesana imena više od 2.100 šehida, koji nisu oklijevali u odbrani ovih prostora i dali su svoje živote za našu slobodu”, kazao je Nedim Kunovac, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde.

Izgradnja spomen-obilježja započeta je 2019. godine, ali je usporavala pandemija koronavirusa, kao i činjenica da su finalni kamenorezački radovi morali čekati ljepše vrijeme. Uz podršku drugih nivoa vlasti, kao i pojedinih preduzeća, u izgradnju je uloženo oko 240.000 KM.

Davno je bilo vrijeme da ovakvo spomen-obilježje bude izgrađeno, izjavio je ratni komandant Istočnobosanske operativne grupe (IBOG) Armije RBiH Ferid Buljubašić.

“Svi moji su bili na ovim prostorima od 1992. do 1995. godine, znamo da je na ovim prostorima svaki kamen spomenik, svaka gruda zemlje ovdje je krvlju zalivena”, naglasio je Buljubašić.

Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda i sin slavnog ratnog komandanta i heroja Zaima Imamovića, izrazio je očekivanje da bude obnovljen i objekat komande IBOG-a u neposrednoj blizini spomenika. Kada je o njegovoj gradnji riječ, osim vladama FBiH, BPK i KS, on je zahvalan i tvorcu idejnog rješenja Harisu Šalu, djetetu šehida.

“Iznad nas se nalazi i crkva Drinskih mučenica. To pokazuje širinu ovog grada, a lično za mene šta znači spomenik… Mislim da sve ono što grad Goražde ima ispričati ne može stati ni na hiljadu spomenika. Ovaj spomenik mogu doći i pogledati naši prijatelji sa strane, koji nas nazivaju gradom herojem, što istinski i jesmo. Jedan je od ljepših spomenika koje sam vidio u BiH”, rekao je Imamović.

Trideset godina od početka opsade Goražda obilježava se nizom sadržaja.

Jutros je položeno cvijeće na mezarju Kolijevke i spomen-obilježju djeci Goražda. Udruženje za kreativni razvoj „Djeca Evrope“i “Sunčani razred” organizovali su performans u kojem je veliki hor sa više od 100 Goraždana i Goraždanki pjevao nezvaničnu himnu ovog grada “Snivaj Goražde”.

Opsada Goražda počela je 4. maja 1992. godine u 7,45 sati i trajala je 1.336 dana. (Anadolija)

Foto: V. Bešić/AA

VRHOstali prilozi:
» SAMO SE JAKIH I SLOŽNIH NEPRIJATELJ BOJI
Eset Muračević | 04. July 2022 15:23
» U SARAJEVU SE ODRŽAVA 11. KONGRES DIJASPORE BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. July 2022 15:08
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif