Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


U BARU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE "TRINAEST MLADOMUSLIMANSKIH ŠEHIDA"
Procitaj komentar
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 28. March 2022. 14:03:17
U Islamskom kulturnom centru u Baru, u Crnoj Gori, u subotu je organizovana promocija knjige "Trinaest mladomuslimanskih šehida", autora Ismeta Kasumagića, prenosi Anadolu Agency (AA).

Promotori knjige su bili prof. dr. Šukrija Bakšić i prof. Amila Fočo Kasumagić, a moderator na promocijibio je Jasmin Imamović.

Saradnja udruženja "Mladi muslimani" i Asocijacije "Mostovi Prijateljstva BiH" se nastavila i kroz organizaciju ove promocije knjige u Crnoj Gori.

Domaćini u Baru bili su Muhudin Melaimi, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Crnoj Gori i glavni imam IZ Bar, i Nedžib Ibrišimović, predsjednik Medžlisa IZ Bar. Na promociji knjige su bili i Suljo Mustafić, predsjednik političkog Savjeta Bošnjačke stranke, i potpredsjednik Skupštine Crne gore u mandatu 2012-2016, dr. Nedžad Drešević, član Glavnog odbora Bošnjačke stranke, dugogodišnji potpredsjednik BS-a i član državnog parlamenta Crne gore u mandatu 2016-2020, Vahid Dizdarević, predsjednik Medžlisa IZ Tuzi, i Mehdi Šabanadžović, istaknuti društveni radnik iz Podgorice.

U prostoru prelijepog Islamskog kulturnog centra u Baru, koji je jedan od najljepših na Balkanu, promovisali smo knjigu o trinaest šehida-mladomuslimana koji su ubijeni od strane komunističkog režima u periodu 1945-1949.


Na početku promocije emitiran je dokumentarni film autorke Rabije Arifović (novinarka RTV BIR), koji govori o liku i djelu autora knjige prof. dr. Ismeta Kasumagića.

"Na promociji knjige posebno smo govorili o mladomuslimanskom šehidu iz knjige, a to je rahmetli Esad Karađozović koji je porijeklom iz Bara. Njegov djed je bio čuveni muftija crnogorskih muslimana Murteza Karađuzović, dok je njegov otac Adem Karađuzović bio jedan od najvećih bošnjačkih intelektualaca toga perioda, koji je između ostalog radio i na prevođenju Rumijeve 'Mesnevije'. Esad Karađozović je rođen 28. novembra 1918. godine u Sarajevu. U svim prilikama borio se za duhovno osvješćenje muslimana sa ovih prostora. Svojim ponašanjem i izgledom postao je poznat i svojim ideološkim protivnicima. Vrlo obrazovan i elokventan, argumentirano je pobijao njihova ubjeđenja te je nerijetko dobijao od njih prijetnje u stilu: 'Kad mi dođemo na vlast, mi ćemo tebe na komadiće!'. Stoga je po završetku rata i dolasku komunista na vlast pokušao otići u inostranstvo. Međutim, nije u tome uspio, jer su ga, nažalost, bez suđenja i presude ubili. Danas jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime", saopćeno je iz Asocijacije "Mostovi prijateljstva BiH".

VRHOstali prilozi:
» ELMINO REZBARENJE DUŠE
Said Šteta | 05. August 2022 08:42
» DECENIJE POSVEĆENE MLADIMA
Božidar Proročić | 28. July 2022 18:37
» OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE ,,OROZ” BOJANE VUŠUROVIĆ
Božidar Proročić | 18. July 2022 13:28
» BIHORSKI DUNJA SPONA KULTURE RAZLIČITOSTI
Božidar Proročić | 30. June 2022 18:22
» KEMAL MUSIĆ - ŽIVOT ISTKAN NITIMA KULTURE I KNJIŽEVNOSTI
Božidar Proročić | 15. June 2022 17:02
» SUSRET SA PJESNIKOM KEMALOM COCO
Zijad Bećirević | 09. April 2022 20:07
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif