Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


DRŽAVA I NERIJEŠEN STATUS BIBLIOTEKE ZA SLIJEPA LICA
Procitaj komentar
Autor: Dr. Mesud A. Ramić
Objavljeno: 08. March 2022. 18:03:35
DR. MESUD A. RAMIĆ: U traženju načina kako da pomognemo vidjeli smo mogućnost da to bibliotečko blago koje je prvobitno namijenjeno slijepim licima stavimo u funkcije cijelom društvu a da društvo zauzvrat prilozima vrati instituciji i korisnicima. Međutim postoje ograničenja zbog autorskih prava kao i nemogućnosti naplaćivanja bilo kakvih usluga od strane biblioteke. Jedna pozicija koja frustrira i korisnike ali i zaposlene u toj instituciji. Zaposleni na čelu sa direktorom čak nemaju kome da se žale i sve je svedeno na životarenje od donacije do donacije i od optužbe do optužbe.
Prije nešto više od mjesec dana na jednom sarajevskom web portalu objavljen je tekst o navodnom bogaćenju direktora na račun iskorištavanja neriješenog statusa institucije od državnog značaja, gdje je u izrazito tendenciozan, nemalo neprofesionalan tekst i negativan kontekst bila stavljena i Fondacija „Rijeka dobrote“ na čijem se čelu nalazim zajedno sa doktorom historijskih nauka Jasminom Medićem i magistrom Harisom Hojkurićem. Može se tvrditi da je Fondacija imala potpuno druge planove u odnosu na ono što nam je autor tog teksta nakačio.

Fondacija je na osnovu potpisanog Ugovora od 08/2021 sa Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica čiji je osnivač Republika Bosna i Hercegovina, dobila mogućnost da napravi online istureno odjeljenje i olakša pristup audio sadržaja korisnicima po osnovu prava iz Sporazuma iz Marakeša. Implementacija tog sporazuma treba osigurati poboljšanje dostupnosti znanja i literature u pristupačnim formatima. Po uzoru na Ugovore ostalih isturenih odjeljenja Biblioteke, i ovaj Ugovor je podrazumijevao uspostavu odjeljenja Biblioteke. Ovaj put to odjeljenje je trebalo biti na bazi naprednih tehnologija i web platforme, za potrebe korisnika. To je ujedno bila prva inicirana aktivnost novoregistrovane Fondacije na državnom nivou, koja je nastala kao porodična inicijativa za činjenje dobra, a podrazumijevalo je da Fondacija od eventualno prikupljenih sredstava slušalaca donira za potrebe Biblioteke i njenih korisnika. U dva navrata smo iz Biblioteke sa odobrenjem bibliotekarke i Pomoćnika direktora, uz pisanu potvrdu transparentno preuzeli odredjeni broj knjiga koje je trebalo digitalizirati i postaviti na novoizgrađenu web platformu. Web platforma nažalost nije uspostavljena u okviru Fondacije jer je jedan od inicijatora ovog projekta uvidio mogućnost da se projekat realizira na neki drugi način. Volio bih da je uspio i da to funkcioniše. Nakon toga je naš prvobitni entuzijazam splasnuo, i Fondacija je tog trenutka, zbog izostanka ljudskih a svakako i bez finansijskih resursa obezbjeđenih za ovaj projekat u nastanku, obustavila sve aktivnosti i nije bilo nikakvih ni finansijskih ni poslovnih transakcija po osnovu tog „Projekta“. I sada svjedočimo da je dio tadašnjeg teksta, koji se odnosio na odnos gosp. Pleha sa našom Fondacijom notorna laž osim u dijelu da je potpisan Ugovor.

Sporazum iz Marakeša je predivna i plemenita olakšica jer dovodi knjigu i znanje do svake osobe koja to treba, i dokazuje da je pravo na znanje i liteteraturu nedodirivo. Sa druge strane autorska prava i registrovana djelatnost biblioteke ograničavaju bilo kakvo prihodovanje, dok sa treće strane ne postoji na državnom, federalnom, kantonalnom nivou niko ko brine o održivosti ove institucije sa plemenitom misijom, koja ima i svoje korisnike i potreban lanac snabdijevanja. Fondacija je imala zamisao nominacije korisnika od strane donatora, kao mehanizma da dođemo do eventualnog prihodovanja koje bi na kraju dijelom usmjerili za poboljšanje poslovanja biblioteke. Ali eto ispali smo lopovi prije ičega drugog. Nije to ni bitno, problem i dalje nije riješen niti se nazire nekakvo rješenje. Ova rana koja se zove nesistematsko rješenje je i dalje otvorena i čeka sposobne da to riješe. Nama u Fondaciji je to bio prevelik poduhvat pa se nadam da će neko naći volju i rješenje.

Danas sam ponovo posjetio Biblioteku da vratim knjige koje sam preuzeo i razgovarao sam sa zaposlenicima i Direktorom te institucije. Zamolio sam ga da mi odobri da napišem jedan tekst u nadi da će nekog možda dirnuti njihova situacija. Kada kažem njihova onda podjednako mislim i na korisnike i zaposlene u toj biblioteci. Ovdje više nisu samo osobe sa posebnim potrebama u fokusu, zajedno sa njima su i zaposleni te institucije koja je po svom statusu „ni na nebu ni na zemlji“. Sa jedne strane postoje potrebe određene populacije za kvalitetnim sadržajima u audio formatu a sa druge strane stoji isprekidan i labav lanac snabdijevanja kako bi se došlo do kvalitetnih i iskoristivih sadržaja. Već prvi put kad sam se upoznao sa direktorom ove institucije i kad sam vidio čime i kako se bave, vidio sam blago koje svakom čovjeku može dodati vrijednost a ne samo slijepima. Sagledavajući situaciju vidjelo se da ne postoji sistemsko rješenje finansiranja institucije. I korisnici i svi u lancu pravljenja vrijednosti su svoju kontribuciju sveli na princip sadake ili učestvuju na principu dobrovoljnih priloga tj. nesistematskog rješenja. U traženju načina kako da pomognemo vidjeli smo mogućnost da to bibliotečko blago koje je prvobitno namijenjeno slijepim licima stavimo u funkcije cijelom društvu a da društvo zauzvrat prilozima vrati instituciji i korisnicima. Međutim postoje ograničenja zbog autorskih prava kao i nemogućnosti naplaćivanja bilo kakvih usluga od strane biblioteke. Jedna pozicija koja frustrira i korisnike ali i zaposlene u toj instituciji. Zaposleni na čelu sa direktorom čak nemaju kome da se žale i sve je svedeno na životarenje od donacije do donacije i od optužbe do optužbe.

Smatram da je ova institucija od značaja za naše društvo zato što reflektira naš odnos prema održivosti. A naš odnos prema održivosti je ustvari pokazatelj naše sposobnosti da beizlazne situacije rješavamo u našu korist. Ova institucija je korisna samo ako su njeni primarni korisnici zadovoljni i opskrbljeni na najbolji mogući način sa najbolje mogućim materijalima i sadržajima koje su pripremili saradnici plaćeni za svoj dio posla i usluge. Sada kada sagledam veličinu tog izazova ne znam zašto sam se uopšte uplitao da nešto pomognem. Kad nisu sposobni da to srede Bakir i Dino, šta ja tu imam tražiti. Milorad i Dragan Čović vjerovatno nemaju ni interes da nešto sređuju na nivou države, ali pored toga sumnjam da su i oni sposobni to završiti. Možda sam zbog ovog teksta trebao sve ovo da prođem, jer sad mogu reći ko riješi status ove institucije riješiće status svoje vladavine u Bosni i Hercegovini. Neko će reći nije sad situacija pogodna da se to rješava, kriza je, inflacija, zveckanje oružjem pa nije prikladno, a ja ću reći baš je sad situacija da se riješi status ove institucije jer na taj način onaj ko je riješi pokazaće dobru volju i značaj dobre volje u ovako usijanom stanju. Ovo je model koji će se reflektirati na mnoge segmente u našem društvu. Pa ko hoće da ovlada našom budućnosti neka sistematski riješi situaciju u instituciji Biblioteke za slijepa lica BiH i u drugim nerješenim institucijama koje je sa pravom i smislom osnovala Republika Bosna i Hercegovina.

VRHOstali prilozi:
» EVROPSKA UNIJA KOD OČIJU SLIJEPA
Zijad Bećirević | 05. July 2022 21:05
» TUŽNO SRPSKO PITANJE IZDAJE U MOSTARU!
Mr. Milan Jovičić | 05. July 2022 03:00
» MOJA AMERIKA
Fatmir S. Bači | 04. July 2022 20:30
» GOLGOTA PRIJEDORSKIH JEVREJA I BOŠNJAKA
Samir Hadzalić | 02. July 2022 18:42
» UKRAJINA PODNOSI HEROJSKU ŽRTVU NA OLTARU EVROPE
Božidar Proročić | 02. July 2022 16:21
» MILORAD DODIK JE DANAJAC
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2022 15:46
» UKRAJINA I PUTINOVE MRAČNE TERITORIJALNE AMBICIJE
Božidar Proročić | 29. June 2022 13:03
» DENIS BEĆIROVIĆ RADI DODIKA I FOTELJE ŽRTVOVAVO BOŠNJAKE I DRŽAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 28. June 2022 17:53
» NI MALO SE NE ŠALIM!
Hazbija Kalač | 28. June 2022 13:45
» BUDIMO SPREMNI ZA OKTOBAR, JER NAM JE TO JEDINI SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 27. June 2022 02:22
» OD ZABRANJENE NACIJE DO CIVILNOG ILI GRAĐANSKOG NACIONALIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2022 22:33
» ČEKA LI BIH KANDIDATSKI STATUS?
Dr. Adamir Jerković | 23. June 2022 19:27
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. June 2022 19:15
» MILOMIRKA MILA MELANK IZ „NJIHOVE STRANKE“ IMA PRAVO: „EZAN ČISTI NEČISTU LJUDSKU DUŠU“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. June 2022 14:38
» ISTRAŽIVAČKI FAŠIZAM MILOMIRKE MILE MELANK
Elmedina Muftić | 22. June 2022 14:12
» JEDNA LASTA NE ČINI PROLJEĆE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2022 17:25
Ostali prilozi istog autora:
» KONSTITUTIVNOST GRAĐANA
25. May 2022 15:29
» INŽENJERING (NE)POVJERENJA
27. April 2022 13:59
» BOSANSKI KAPITALIZAM
10. April 2022 15:59
» MALO ISPRAVNIJI IZBOR
28. March 2022 02:59
» JURIŠ U PROŠLOST
12. October 2021 14:48
» PREDNOSTI DIJALOGA
07. June 2021 20:13
» JER ME SE TIČE
31. May 2021 15:02
» MARKALE
04. February 2021 15:46
» HAIRLI NOVI POČETAK
29. November 2020 16:32
» PROMJENE ILI TRANSFORMACIJA?
09. November 2020 21:30
» UDRUŽENI KOMŠIJSKI PODUHVAT
14. October 2020 14:57
» SARAJEVO LUČONOŠO!
17. September 2020 17:42
» VRIJEDNOSTI KOMPROMISA
01. September 2020 15:25
» BOSANSKI DID
22. August 2020 13:30
» KORONA ĆE PROĆI!
26. March 2020 19:49
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif