Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Saopćenje za javnost
NARODNI EVROPSKI SAVEZ BIH, STRANKA ZA BIH I SOCIJALDEMOKRATI BIH PODRŽALI PRINCIPE ZA IZMJENE USTAVA BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. January 2022. 16:01:26
Narodni evropski savez BiH, Stranka za BiH i Socijaldemokrati BiH podržali aktivnosti organizacija civilnog društva i predložene Principe za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine

Danas su u Sarajevu nevladine organizacije Vijeće Kongresa Bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće u BiH, Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost i Forum parlamentaraca BiH 1990 nastavili aktivnosti sastanaka sa političkim organizacijama koje imaju svoje zastupnike u PSBiH.

U odvojenim susretima, obavljen je susret sa delegacijom NES-a koju je predvodio zamjenik predsjednika Ibrahim Hadžibajrić, Strankom za BiH koju je predvodio predsjednik Semir Efendić i Socijaldemokratama BiH na čelu sa Enverom Bijedićem. Navedene organizacije imaju zastupnike u ZD PSBIH gosp. Jasmina Emrića i gosp. Envera Bijedića, koji će biti na raspolaganju za sve daljnje aktivnosti i saradnju sa nevladinim organizacijama u PSBiH.

Delegacija NES BiH, SBIH i SDBIH jasno su izrazili podršku usaglašenim Principima za izmjene Ustava BiH koje su usaglasile nevladine organizacije, a koje je putem web aplikacije izmjeneustava.com podržalo više od 62.000 građana Bosne i Hercegovine iz domovine i svijeta, kao i desetine drugih NGO (KBSA, Institut za genocid Kanada, Društvo za ugrožene narode, Centar za promociju civilnog društva, Jevrejsko kulturno društvo La Benevolencija, Udruga Hrvatski dom, Forum građana Tuzle, Mostarski krug i dr.).

Predstavnici i predsjednici stranaka pozvaće zvanično svoje članstvo i simpatizere, koji to do sada nisu učinili, da podrže ponuđene Principe putem web aplikacije izmjeneustava.com.


Politički predstavnici istakli su da ponuđeni Principi mogu biti polazna osnova za okupljanje političkih snaga kojima je prioritetna borba za državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi narodi i građani ostvarivati puna ljudska prava i slobode. Nevladine organizacije ohrabrene su da nastave razgovore i sa drugim političkim organizacijama, prije svih sa onima koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj Skupštini BiH, a koje se jasno suprotstavljaju i ne prihvataju etno-nacionalnu podjelu u BiH.

Tokom susreta posebna pažnja posvećena je i pitanju rješavanja državne imovine BiH gdje je jasno usaglašeno da je osnov za sve razgovore provođenje pravosnažne presude Ustavnog suda BiH kojom je jasno presuđeno da je država BiH vlasnik državne imovine, te da se o pitanju vlasništva ne može pregovarati, a da se kroz proceduru i odlučivanje u PSBIH treba definirati obim i način upravljanja i korištenja državnom imovinom od strane nižih nivoa vlasti.

Predstavnici NGO izrazili su zahvalnost na dolasku rukovodstvima NESBiH, SBiH i SDBIH, otvorenom razgovoru i opredjeljenosti da se domaćim i međunarodnim zvaničnicima pošalje jasna poruka da je Bosni i Hercegovini mjesto u euro-atlanskim integracijama te da BiH ima pravo biti uređena kao i sve demokratske države u Evropi.

VRHOstali prilozi:
» MASAKR NA KAPIJI JE NAJTUŽNIJI DAN TUZLANSKE HISTORIJE
Anadolu Agency (AA) | 25. May 2022 13:11
» POŽAR U FABRICI AUSTROTHERM U BIHAĆU
Anadolu Agency (AA) | 24. May 2022 13:16
» DR. SVEN ALKALAJ NA ČELU DIPLOMATSKOG KLUBA IGES-A
Bošnjaci.Net | 22. May 2022 13:15
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif