Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
CRNA GORA - RASPLET
Procitaj komentar
Autor: Omer Šarkić
Objavljeno: 19. January 2022. 16:01:41
OMER ŠARKIĆ: Stabilna većina je prosto nemoguća sa aktulenim premijerom, kojeg Demokratski front od početka mandata ruši. Bezrezervnu podršku Vladi jedino još daju Demokrate i Prava Crna Gora, što je deset poslanika od 81. Od događaja na Cetinju i pokušaja smjene ministra Sekulovića i direktora policije Brđanina, te pokušaja stvaranja nove većine bez URA-e, Krivokapić je izgubio podršku i Abazovića.


URA je izgleda, najzad, prelomila. Osim onih nacionalno ostrašćenih i crkvom opijenih koji to ne žele da vide, zna se da ova Vlada odavno nema podršku parlamentarne većine, ni većine u javnom mnijenju, što su pokazala sva relevantna istraživanja sprovedena u posljednjih nekoliko mjeseci. Mučenje sa blokadom Vlade traje predugo, ali niko iz parlamentarne većine nije imao petlje da jasno i glasno kaže „car je go“ i pokrene proceduru za izglasavanje njenog nepovjerenje. Očito je da je aktualna Vlada izgubila i podršku međunarodne zajednice, što se vidi iz neubičajeno otvorenih izjava njenih zvaničnika, koji sugerišu da je Crnoj Gori potrebna stabilna većina, koju aktuelna Vlada, očito je, odavno nema.

Stabilna većina je prosto nemoguća sa aktulenim premijerom, kojeg Demokratski front od početka mandata ruši. Bezrezervnu podršku Vladi jedino još daju Demokrate i Prava Crna Gora, što je deset poslanika od 81. Od događaja na Cetinju i pokušaja smjene ministra Sekulovića i direktora policije Brđanina, te pokušaja stvaranja nove većine bez URA-e, Krivokapić je izgubio podršku i Abazovića.

Uglavnom, jedna velika šansa i nada je neslavno propala. Dok čekamo drugu, sve više mladih samo gleda način kako da pobjegne odavde. U borbi za srpsku, odnosno crnogorsku Crnu Goru, a ne demokratsku i prosperitetnu za sve njene građane, ona je postala i sve više će postaje staračka Crna Gora. Tako je u svim državama regiona, čiji je zajednički imenitelj, pored ostalog, taj, što ih sve vode beskompromisni borci za nacionalne interese – staraca, uz nesibičnu pomoć i podršku crkve, ali i džamije.
Međutim, za razliku od DF-a koji je svakodnevno otvoreno rušio Krivokapića od juna mjeseca – na priču, URA je odlučila da za obaranje Vlade najprije stvori kakve-takve preduslove, a to je potpisivanje memoranduma sa strankama nacionalnih manjina i SNP-om, pa tek onda uđe u taj proces. Iako izgleda i predstavlja se naivnim, Krivokapić je, shvativši da se ipak bliži kraj njegove Vlade i njega kao premijera, krenuo sa predizbornim programom „Evropa sad“, koji je osuđen na propast, a za što će biti okrivljena neka nova većina i Vlada.

Na fonu tog nerealnog i populističkog programa, u kome se minimalna cijena rada podiže za skoro 100%, vraćaju naknade za majke sa troje djece, uvode dječiji dodaci za svu djecu, planira povećanje minimalne penzije na 200.00 eura, Krivokapić je napravio dobru marketinšku osnovu za stvaranje buduće partije. Cijena ga očito nije interesovala. A ona će biti, plašim se, ogromna, i platićemo je svi.

Formiranjem nove Vlade ući ćemo u period nove nestabilnost i protesta, a izbori nas čekaju vjerovatno na jesen. Oni su svakako nepohodni i treba ih organizovati što prije, čim se steknu osnovni uslovi. Do tada i očišćeni DPS može postati prihvatljiv koalicioni partner, iako mnogima to trenutno izgleda nezamislivo. Stalne svađe u aktuelno većini i Vlada koja je kao i DPS-ova bila vlada polovine građana – ili čak manje, u protekloj godini se pokazala kao loša alternativa. Toliko loša, da je i DPS postao prihvatljiva opcija čak i dijelu građana koji su se trideset godina borili protiv njega.

Znam da poštovani narod, braća i sestre, ne bi mijenjali ništa, jer su njihovi idoli Krivokapić, Bratić, Mitrović i slični, a Crkva i srpstvo vrhovna demokratska vrijednost. Možda je to dobitna karta na koju igraju Demokrate, do skoro prihvatljiva alternativa za građane svih vjera i nacija, a od izbora uzdinaca poštovanog naroda, braće i sestara, crkve posebno? Vidjećemo uostalom, već na jesen, najvjerovatnije.

Uglavnom, jedna velika šansa i nada je neslavno propala. Dok čekamo drugu, sve više mladih samo gleda način kako da pobjegne odavde. U borbi za srpsku, odnosno crnogorsku Crnu Goru, a ne demokratsku i prosperitetnu za sve njene građane, ona je postala i sve više će postaje staračka Crna Gora. Tako je u svim državama regiona, čiji je zajednički imenitelj, pored ostalog, taj, što ih sve vode beskompromisni borci za nacionalne interese – staraca, uz nesibičnu pomoć i podršku crkve, ali i džamije. (pcnen.com)

VRHOstali prilozi:
» EVROPSKA UNIJA KOD OČIJU SLIJEPA
Zijad Bećirević | 05. July 2022 21:05
» TUŽNO SRPSKO PITANJE IZDAJE U MOSTARU!
Mr. Milan Jovičić | 05. July 2022 03:00
» MOJA AMERIKA
Fatmir S. Bači | 04. July 2022 20:30
» GOLGOTA PRIJEDORSKIH JEVREJA I BOŠNJAKA
Samir Hadzalić | 02. July 2022 18:42
» UKRAJINA PODNOSI HEROJSKU ŽRTVU NA OLTARU EVROPE
Božidar Proročić | 02. July 2022 16:21
» MILORAD DODIK JE DANAJAC
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2022 15:46
» UKRAJINA I PUTINOVE MRAČNE TERITORIJALNE AMBICIJE
Božidar Proročić | 29. June 2022 13:03
» DENIS BEĆIROVIĆ RADI DODIKA I FOTELJE ŽRTVOVAVO BOŠNJAKE I DRŽAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 28. June 2022 17:53
» NI MALO SE NE ŠALIM!
Hazbija Kalač | 28. June 2022 13:45
» BUDIMO SPREMNI ZA OKTOBAR, JER NAM JE TO JEDINI SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 27. June 2022 02:22
» OD ZABRANJENE NACIJE DO CIVILNOG ILI GRAĐANSKOG NACIONALIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2022 22:33
» ČEKA LI BIH KANDIDATSKI STATUS?
Dr. Adamir Jerković | 23. June 2022 19:27
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. June 2022 19:15
» MILOMIRKA MILA MELANK IZ „NJIHOVE STRANKE“ IMA PRAVO: „EZAN ČISTI NEČISTU LJUDSKU DUŠU“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. June 2022 14:38
» ISTRAŽIVAČKI FAŠIZAM MILOMIRKE MILE MELANK
Elmedina Muftić | 22. June 2022 14:12
» JEDNA LASTA NE ČINI PROLJEĆE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2022 17:25
Ostali prilozi istog autora:
» TABU TEMA
24. October 2021 17:14
» NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI
30. March 2021 12:46
» KALJUGA
21. December 2015 15:57
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif