Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Nakon novog početka razgovora o izbornoj reformi u BiH
PALMER: OVDJE NISMO DA BI ZASTUPALI BILO KAKAV PLAN
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 29. November 2021. 15:11:45


Ništa u ovom trenutku nije razmatrano u smislu konkretnijih rješenja i detalja kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, rekla je Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove, nakon početka nove runde političkih pregovora o izmjeni izbornog zakonodavstva BiH, javlja Anadolču Agency (AA).

"U naredna tri do četiri dana imat ćemo razgovore sa svim političkim akterima koji su zainteresirani i uključeni u procese. Želimo da se u Bosni i Hercegovini osiguraju pravični i transparentni izbori. Trenutno nažalost u BiH imamo situaciju koja je takva da je ovdje riječ je o dubokoj krizi. Želimo ovim susretima i razgovorima da oni potaknu nadu kod građana u i izvan Bosne i Hercegovine koji žele da pomognu da se dođe do kvalitetnih rješenja", navela je Eichhrost.

Istakla je da su danas u prijepodnevnim satima imali inicijalne sastanke sa predstavnicima Centralne izborne komisije BiH i predstavnicima nevladinog sektora iz Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom“ i Transperency Internationala BiH.

"Razgovarat ćemo u nastavku sa brojnim akterima, cijelim nizom sagovornika. Želimo da Bosna i Hercegovina u oktobru naredne godine ima izbore na način koji je pravičan, transparentan i funkcionalan uz puno učešće svih relevantnih institucija. Vrijeme izmiče i da bi se osigurale kredibilne izmjene u cilju diskusije moramo imati na umu taj element vremena", istakla je Eichhorst.

Specijalni izaslanik SAD-a za izbornu reformu Matthew Palmer istakao je da je nova runda razgovora započela.

"Ovdje nismo da bi zastupali bilo kakav plan, nego da političkim strankama pomognemo se postigne dogovor o izbornoj reformi i djelimičnoj ustavnoj reformi da bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga i Ustavnog suda BiH", poručio je Palmer.Ostali prilozi:
» POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU DANU I BANU
BANU | 23. January 2022 18:38
» MEHMEDOVIĆ: BIH PO HITNOM POSTUPKU TREBA POSTATI ČLANICA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 13:06
» NOVA VLADA ILI NOVI IZBORI RJEŠENJE POLITIČKE KRIZE U CRNOJ GORI
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 12:46
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
Ostali prilozi istog autora: