Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MEHMEDOVIĆ O SRPSKO-RUSKOM NAMJERAMA: DEMILITARIZOVANA RS ELIMINIŠE NATO PUT BIH
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 29. November 2021. 14:11:27


Zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović na FB profilu komenterisao je srpsko-ruske planove koji namjeravaju ostvarti preko Dodika u manjem bh. entitetu sve sa namjerom da se eliminiše put BiH u NATO. Mehmedović piše:

Prije skoro pola decenije (2016.) zalagao sam se za uspostavljanje Kontraobavještajne službe OS BiH, a žestoko protivljenje dolazilo je od RS-a; bili su tada protiv obavještajnog rada OS van kasarni (što uzgred rečeno radi svaka vojska u svijetu), ali sada su naglo promijenili priču zbog novonastale situacije pa bi da pokrivaju OS kontraobavještajno van kasarni.
Podsjećam, zalagao sam se da se zakonom obavežu sve obavještajne službe da pružaju informacije OS, a ne kao što je to do tada bilo na dobrovoljnoj bazi.
Šta je pozadina? Zašto su “promijenili priču?
Namjera RS-a je integrisati metod rada sa vojno-obavještajnom službom Srbije.
Iza “promjene priče” stoji i taktika koju je lansirao Dodik o dva procesa: Zakon o vojsci RS i Zakon o demilitarizaciji RS od vojnih struktura.
RS bi zakonom mogla uvezati vojno-obavještajnu službu Vojske RS i Srbije.
Dodik lansira dva naizgled kontradiktora procesa:

Dodik (citat): - On je pojasnio da je jedan da se donese zakon o vojsci Republike Srpske koja joj po Ustavu pripada, ali je ukinuta nasiljem međunarodnog faktora, i druga, zakon o demilitarizaciji prostora Republike Srpske u pogledu vojnih struktura, ne policijskih.

Dodik (citat): - Koncentracija vojske na prostoru BiH uvijek se kroz istoriju, kako kaže, loše završavala i zato je demilitarizacija najbolja ponuda.

Pravi vojsku RS da bi je demilitarizirao?!!

Zašto Dodik opet plasira “demilitarizaciju” (BiH) i RS
On zna unaprijed da to neće proći, jer želimo u NATO. Plasira priču da bi mogao optužiti “muslimane” da pripremaju rat i da zato ne žele demilitarizaciju." To je priprema terena prikazivanjjem onih koji hoće u NATO kao izazivača rata i destabilizatora regiona. I onda može ići sa konceptom – RS će se demilitarizirati. To je kraj NATO PUTA ZA BIH. NE MOŽE POLA BIH U NATO. ŠAH MAT. ZATO ĆE PLASIRATI JEDNOSTRANU DEMILITARIZACIJU.

A demilitarizacija RS ima dva modela: demilitarizacija od vojske (ne od policije), što bi otvorilo opciju da Dodik sa policijom RS inscenira sukobe, i onda da demilitarizovana RS pozove Vojsku Srbije da interveniše po modelu kojim su Rusi intervenisali u bivšim sovjetskim republikama. “Muslimani napali demilitarizovanu RS” …”Srbija i Vučić će spasiti demilitarizovanu RS od Muslimana” … “Vojska Srbije prešla granični prelaz Bratoljub”.
I zato Dodik ide kod Putina, - napisao je Mehmedović.



Ostali prilozi:
» POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU DANU I BANU
BANU | 23. January 2022 18:38
» MEHMEDOVIĆ: BIH PO HITNOM POSTUPKU TREBA POSTATI ČLANICA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 13:06
» NOVA VLADA ILI NOVI IZBORI RJEŠENJE POLITIČKE KRIZE U CRNOJ GORI
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 12:46
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
Ostali prilozi istog autora:
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
21. January 2022 16:45