Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U MOSTARU OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA FORMIRANJA 4. KORPUSA ARMIJE RBIH
Autor: Fena
Objavljeno: 17. November 2021. 17:11:18
(Foto: Fena)


Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima u srijedu je u Mostaru obilježena 29. godišnjica formiranja 4. korpusa Armije RBiH.

Predsjednik Udruženja dobitnika najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" HNK Suad Muharemović kazao je tom prilikom kako je formiranje 4. korpusa Armije RBiH imalo izuzetno veliki značaj.

- Za nas je formiranje 4. korpusa u to vrijeme bilo od iznimnog značaja jer smo ujedinili sve snage od Ivana, Bjelimića pa do Vranjevića, do zadnjeg južnog dijela naše slobodne teritorije, ne samo vojne snage i jedinice koje su tu boravile, nego i sve ostale snage, a sve u cilju odbrane ovih naših prostora i našeg naroda od dvostruke agresije koja je zadesila ovu Hercegovinu, - kazao je Muharemović.

Naglasio je kako su dolinu Neretve uspjeli učiniti slobodnom, ali da su za to platili i veliku cijenu.

- Mi smo se uistinu uspjeli herojski izboriti i ovu dolinu Neretve učiniti slobodnom, ne samo za sebe, za svoj narod, nego za sve narode koji žele i hoće da žive slobodno na ovoj teritoriji. Naravno, platili smo i veliku cijenu jer je preko 1500 naših saboraca, očeva, prijatelja dalo svoj život, ono najviše što se moglo dati za ovu domovinu, dok ih je preko 2800 teže ranjeno.

Bez obzira na sve, ponosni smo na ono što smo uradili tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata i mislim da smo imali i snage i hrabrosti i mudrosti da ipak danas imamo i jedinstvenu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu, da imamo svoju zastavu, svoj grb, svoje reprezentacije i ostalo, - poručio je Muharemović.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara Sead Salčin naglasio je kako je 4. korpus Armije RBiH bio najčvršći bedem u očuvanju južnog dijela države BiH.- Ako je ikada i u podsvijesti i pri čistoj savjesti bila dilema u opravdanost postojanja jedinica 4. korpusa Armije RBiH onda smo na osnovu svih događanja danas i u prethodnim godinama i u kontinuitetu negativnih događanja uvjereni da je postojanje tog korpusa bila jedna neophodnost jer je to bio najčvršći bedem u očuvanju južnog dijela države BiH i ne samo tog dijela jer su se pripadnici 4. korpusa odazvali na svim dijelovima ratišta BiH, - poručio je Salčin.

U sklopu obilježavanja godišnjice, polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH upriličeno je i na lokalnim mezarjima te na centralnim spomen-obilježjima u Stocu, Čapljini, Jablanici, Prozoru i Konjicu, a odana je počast i brigadnom generalu Arifu Pašaliću na spomen-obilježju u Drežnici (M-17).

Svečana akademija će biti održana u Kino sali Jablanica u 14 sati.

(Foto: Fena)Ostali prilozi:
» 19 GODINA RADA WEB MAGAZINA BOŠNJACI.NET
Bošnjaci.Net | 25. January 2022 07:00
» POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU DANU I BANU
BANU | 23. January 2022 18:38
» MEHMEDOVIĆ: BIH PO HITNOM POSTUPKU TREBA POSTATI ČLANICA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 13:06
» NOVA VLADA ILI NOVI IZBORI RJEŠENJE POLITIČKE KRIZE U CRNOJ GORI
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 12:46
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
» STUTTGART: SKUP PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 15:13
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
Ostali prilozi istog autora: