Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
ALKALAJ: DODIK JE PONOVO PISAO VIJEĆU SIGURNOSTI DA MI NE DOZVOLE DA SE OBRATIM, ALI TA NJEGOVA PISMA VIŠE NIKO NE BENDA
Procitaj komentar
Autor: Hayat
Objavljeno: 04. November 2021. 20:11:10


Ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj kazao je povodom rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a koje je održano sinoć da je imao potrebu da pročita barem sažetak izvještaja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Osjećao sam potrebu da barem sažetak izvještaja Christiana Schmidta javno predstavim i ne samo zemljama članicama, već i da dam glas visokom predstavniku koji je na taj način onemogućen prijetnjom veta oko produžavanja misije EUFOR-a. Želio sam dati svoj mali doprinos da se čuje glas razuma i da se prava situacija koja je prezentirana u izvještaju dostavi van i Vijeća sigurnosti, – kazao je Alkalaj na početku.

Pojasnio je da je izražena bojazan za daljnju eskalaciju stanja, te mogućnost dodatnog pogoršanja.

Sve je to potencirano u 13 izlaganja predstavnika članica Vijeća sigurnosti. Izražena je bojazan daljnje eskalacije i mogućnosti pogoršanja stanja nego što je sad. Samo u dva izlaganja je bila drugačija retorika i narativ koji su bili izloženi na Vijeću sigurnosti. Inače, Vijeće sigurnosti s velikom brigom posmatra situaciju i kao takvu je ocijenila da je jedna od najtežih od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i to od velike većine zemalja, – govori nam Alkalaj.

Kako nam je poručio, očekuje da će u daljnjim postupcima doći do određenih koraka, odnosno alata i svega što stoji na raspolaganju.

One odluke koje Vijeće sigurnosti donese oko situacije u nekoj zemlji su obavezujuće za sve zemlje članice UN-a. Ovaj put nije bilo predviđeno usvajanje ovog izvještaja, ali ukoliko dođe do pogoršanja situacije, da će se razmatrati i određene mjere i postupci prema zemlji, – dodaje.

Pojašnjava da ovdje nije bilo pobjede ili poraza, jer se radi o razumnoj odluci Vijeća sigurnosti UN-a da se nastavi mandat EUFOR-a u BiH, a sve u cilju popravljanja situacije.

Najgore bi bilo da se mandat EUFOR-u nije nastavio i da imamo situaciju koja bi nas dovela u još teže stanje, ako bi slučajno došlo do nekih incidenata ili aktivnosti koje su neprimjerene. To ne bih smatrao ni porazom međunarodne zajednice niti pobjedu Dodika. Ciljano se išlo da se donese odluka o produženju mandata EUFOR-a. Ono što je bitno da je Dodik pisao zemljama članicama i predsjedniku Vijeća sigurnosti da mi ne dozvole da se obratim, ponovo, ali normalno da to niko ne benda, ta njegova nesuvisla pisanja, jer je jasno da sam ja stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u i kao takav normalno je da govorim.

VRHOstali prilozi:
» SAMO SE JAKIH I SLOŽNIH NEPRIJATELJ BOJI
Eset Muračević | 04. July 2022 15:23
» U SARAJEVU SE ODRŽAVA 11. KONGRES DIJASPORE BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. July 2022 15:08
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif