Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

SALKIĆ: UKINITE ASIMETRIČNA RJEŠENJA U USTAVIMA ENTITETA I DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 01. October 2021. 14:10:19
RAMIZ SALKIĆ: Bošnjaci, ali i Hrvati, izloženi su najgrubljem obliku sistemske diskriminacije u entitetu RS u Bosni i Hercegovini. Diskriminacija koja se provodi, ostavlja drastične posljedice na broj Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu. Zbog nemogućnosti zapošljavanja u javnom sektoru entitetskim i lokalnim organima, te nepostojanja adekvatnog obrazovnog procesa, broj Hrvata i Bošnjaka zadnjih godina se gotovo prepolovio u ovom entitetu. Temelj diskriminacije je Ustav entiteta, u kojem ne postoje adekvatni mehanizmi, putem kojih Bošnjaci i Hrvati mogu zaštititi svoje interese i spriječiti diskriminaciju u ovom entitetu.


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, u petak 1. oktobra 2021. godine, uputio je saopćenje za javnost, u povodu najavljenih razgovora o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine. Potpredsjednik Salkić je istakao da oni koji razgovaraju o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini i promjenama Ustava ne bi trebali ponavljati greške iz Dejtona, te greške iz 2002. godine, kada je provedena implementacija Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. U saopćenju između ostaloga stoji:

- Bošnjaci, ali i Hrvati, izloženi su najgrubljem obliku sistemske diskriminacije u entitetu RS u Bosni i Hercegovini. Diskriminacija koja se provodi, ostavlja drastične posljedice na broj Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu. Zbog nemogućnosti zapošljavanja u javnom sektoru entitetskim i lokalnim organima, te nepostojanja adekvatnog obrazovnog procesa, broj Hrvata i Bošnjaka zadnjih godina se gotovo prepolovio u ovom entitetu. Temelj diskriminacije je Ustav entiteta, u kojem ne postoje adekvatni mehanizmi, putem kojih Bošnjaci i Hrvati mogu zaštititi svoje interese i spriječiti diskriminaciju u ovom entitetu.

Zbog toga pozivam domaće i međunarodne učesnike u razgovorima o predstojećim ustavnim promjenama, da učine sve građane Bosne i Hercegovine potpuno ravnopravnima, tako što će ukloniti asimetrična rješenja u Ustavu Bosne i Hercegovine i entiteta u Bosni i Hercegovini, koja se tiču nadležnosti i procesa odlučivanja u domovima naroda i Vijeću naroda. Svaki građanin, kao i svaka etnička grupa, treba biti ravnopravna sa drugima, a ovo je jedan od prvih koraka ka ravnopravnosti. Teško je naći smisao u činjenici da su u Ustav ugrađena asimetrična rješenja u nadležnostima predsjednika i potpredsjednika entiteta u Bosni i Hercegovini. Jesu li entiteti ravnopravni? Jesu li narodi i pojedinci ravnopravni? Zašto je jednom entitetu dato toliko prava i mogućnosti? Da li ste svjesni da su tolika prava data jednima, a uskraćena drugima, dovela do opasne situacije da su političke snage jednoga entiteta prepoznale šansu da ruše Dejtonski ugovor i traže disoluciju zemlje. Da su na vrijeme postavljeni principi kontrole, kroz oba doma entitetskog parlamenta, ne bismo danas imali osnažene radikalne elemente u bh. entitetu RS. Sve te ideje bi pale na nižem nivou vlasti.

Eliminacijom asimetričnih rješenja izjednačili bi mogućnosti svih naroda i građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine da zaštite svoja prava, a u isto vrijeme oduzeli bi mogućnost drugima da provode diskriminaciju. Iz ustavne neravnopravnosti i asimetričnih rješenja izvire, na njoj živi i razvija se sistemska diskriminacija kao moderni alat za mirnodopsko etničko čišćenje.

Zbog toga treba iskoristiti trenutne razgovore za uklanjanje asimetričnih rješenja u Ustavu države i ustavima entiteta, te izjednačiti mehanizme i mogućnosti na zaštiti interesa građana i naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Ova ustavna neravnopravnost izvor je svih problema Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu.

Asimetrična rješenja u ustavima entiteta, postavljanje stvari da je entitet RS srpski entitet i da se tu ništa ne može uraditi na demokratizaciji je pogubno po budućnost Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Posebno zbog činjenice da je političko i vojno vodstvo, te vojska i dijelovi policije RS-a osuđeni za počinjeni genocid nad Bošnjacima stanovnicima „sigurne zone“ UN Srebrenica, to je etički i moralno neprihvatljivo.

Zbog svega ovoga oni koji danas razgovaraju o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini i promjenama Ustava ne bi trebali ponavljati greške iz Dejtona i 2002. godine kada se implementirala odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. U najmanju ruku oni kojima je na srcu i jeziku Bosna i Hercegovina i oni koji zagovaraju demokratiju, ljudska prava i slobode ovo pitanje trebaju staviti u ravan nadležnosti i funkcioniranja domova naroda na nivou države i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, naveo je u svojoj izjavi potpredsjednik Ramiz Salkić.Ostali prilozi:
» JEZIK I KULTURA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. October 2021 14:43
» DR. CERIĆ: EUFOR - VOJSKA MIRA I SIGURNOSTI U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. October 2021 02:12
» NA EMISIJI „HEJ SLOVENI“ DOKONI SENAD PEĆANIN SE SAMOZAPOSLIO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. October 2021 15:35
» AZEMA BEGANOVIĆ: NAŠI MRTVI NAM NEĆE HALALITI AKO BUDEMO ŠUTJELI O GENOCIDU
Almasa Hadžić, politicki.ba | 14. October 2021 18:34
» OTVORENA RUKA LJEVICI, POZIV JE ŽELJKA KOMŠIĆA!
Mr. Milan Jovičić | 13. October 2021 21:54
» MANIFEST DOBROG BOŠNJANINA
B.net | 11. October 2021 15:10
» DOĐOH DOMA IZ GROZNIJA GRADA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. October 2021 22:43
» ABJURACIJA BIVŠEG AMBASADORA RAZIMA ČOLIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. October 2021 01:50
» POVODOM DANA BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. September 2021 13:52
» BOSNO I HERCEGOVINO, NAŠA SI PONOSNA I UZORITA, VOLIMO TE!
Mr. Milan Jovičić | 26. September 2021 17:51
» DA LI MILORAD DODIK U SJEVERNOJ BOSNI ŽELI NAPRAVITI "SJEVERNI KIPAR"?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. September 2021 17:25
» ZAGREBAČKI MIKA
Aldina Kardum | 26. September 2021 16:28
» ЋЕРИЛИЦА ЈЕ БОСАНСКО ПИСМО
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. September 2021 12:53
Ostali prilozi istog autora: