Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
APELACIJA U SLUČAJU GENERALA MAHMULJINA: OD 293 DOKAZA ODBRANE VIJEĆE U PRESUDI CIJENILO SAMO ČETIRI
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 21. September 2021. 17:09:27
General Sakib Mahmuljin još je jednom izrazio žaljenje i uputio izvinjenje porodicama žrtava pri tome potcrtavajući da pripadnici Trećeg korpusa koji su slijedili njegova naređenja nisu nikada nečovječno postupali s ratnim zarobljenicima.
- „To tvrdim i govorim podatak da je prema 284 ratna zarobljenika postupano u skladu s humanitarnim pravom i oni su razmijenjeni“!


Pred Apelacionom vijećem Suda BiH održano je ročište na kojem su Tužilaštvo BiH i odbrana iznijeli žalbe na prvostepenu presudu kojom je komandant Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od deset godina za zločine nad zarobljenim srpskim vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

I general Sakib Mahmuljin još je jednom izrazio žaljenje i uputio izvinjenje porodicama žrtava pri tome potcrtavajući da pripadnici Trećeg korpusa koji su slijedili njegova naređenja nisu nikada nečovječno postupali s ratnim zarobljenicima.

„To tvrdim i govorim podatak da je prema 284 ratna zarobljenika postupano u skladu s humanitarnim pravom i oni su razmijenjeni“, kazao je Mahmuljin.

Žalbu su na prvostepenu presudu uložili i Tužilaštvo BiH koje traži maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina, dok se odbrana žalila po svim osnovama.

„Odbrana se se žalila po svim osnovama zbog brojnih vrlo teških povreda krivičnog postupka. Mogli ste čuti, da su zanemareni pri ocjeni dokaza svi dokazi odbrane. Ja sam navela broj od 293 dokaza odbrane, materijalnih dokaza, Vijeće je pomenulo samo četiri dokaza. To je ono što sam iznijela.

To su eklatantna kršenja prava odbrane, Sud je dužan pri donošenju bilo kakve presude cijeniti sve dokaze. On naravno može zanemariti dokaze, međutim mora reći zašto te dokaze ne smatra relevantnim ili zašto ti dokazi po njemu nemaju vrijednost“, kazala je advokatica Sakiba Mahmuljina Vasvija Vidović.

Ona je tokom izlaganja žalbe također napomenula da je od 26 svjedoka odbrane u osporenoj presudi prvostepeno Vijeće pomenulo svega četiri svjedoka odbrane.

Odbrana je u žalbi navela i da prvostepeno vijeće je paušalno ocjenjivalo određene dokaze u ovom, vrlo osjetljivom predmetu te nije cijenila dokumente, ali svjedočenja svjedoka koji su bili i pripadnici odreda El-Mudžahid, a koji su eksplicite govorili o uređenju ovog odreda, te i činjenicama da nisu izvještaji iz odreda El-Mudžahid slani prema Mahmuljinu nego institucijama u Saudijskog Arabiji.

Odbrana je iznijela stav i da je prvostepeno vijeće pogrešno utvrdilo činjenično stanje u vezi sa efektivnom kontrolom, opet propuštajući da cijeni dokaze koje je odbrana iznijela u postupku pri tome ne davajući razloge zašto isti nisu uzeti u obzir.

„Odbrana se se žalila po svim osnovama zbog brojnih vrlo teških povreda krivičnog postupka. Mogli ste čuti, da su zanemareni pri ocjeni dokaza svi dokazi odbrane. Ja sam navela broj od 293 dokaza odbrane, materijalnih dokaza, Vijeće je pomenulo samo četiri dokaza. To je ono što sam iznijela.
To su eklatantna kršenja prava odbrane, Sud je dužan pri donošenju bilo kakve presude cijeniti sve dokaze. On naravno može zanemariti dokaze, međutim mora reći zašto te dokaze ne smatra relevantnim ili zašto ti dokazi po njemu nemaju vrijednost“, kazala je advokatica Sakiba Mahmuljina Vasvija Vidović.
„Jednostavno je nevjerovatno da su prećutali postojanje takvih dokaza, to su dokumenti, materijalni dokazi i značajni dokazi. Vidjet ćemo šta će drugostepeni sud u vezi s tim reći“, kazala je Vidović.

Također se čulo da je u vrijeme izvršenja zločina Odred El-Mudžahid bio potčinjen 35. Diviziji, te da je komandant te Divizije bio zadužen za izvršavanje zadataka.

S druge strane Tužilaštvo BiH je u žalbi navelo da se porodična tragedija nikako nije mogla uzeti kao olakotna okolnost pri izricanju kazne, te je tužilac Vladimir Simović ponovno komentirao navode o masakriranju tijela.

„Mene su ti navodi žalbe Tužilaštva BiH iznenadili, obzirom da nemaju uopće nikakvog uporišta. Ni jedan jedini svjedok niti oštećeni nije rekao ništa slično onome što je tužilac govori. Prema tome, nemam šta, mi smo sve u vezi toga kazali“, dodala je Vidović.

Odbrana i advokat Nermin Mulalić također su napomenuli da se nije bavilo samim izvršiocima, pa su oni na neki način amnestirani, a da se nije činjenično utvrdila stvarna potčinjenost pripadnika Trećem korpusu.

„Tužilaštvo BiH želi da uvede nove standarde da se olakotne okolnosti mogu koristiti samo ako se desi priznanje krivice. Tužilaštvo u svojoj žalbi na oslobađajući dio presude relativizira činjenicu da je Mahmuljin izrazio žaljenje“, kazao je Mulalić.

Istakao je i da je svjedok Fadil Hasanagić, a na koga se često u prvostepenoj presudi poziva Vijeće, svjedočio u Hagu, ali dijametralno suprotno od onoga što je govorio na Sudu BiH.

Napomenuo je i da su svjedoci govorili o tome kako je odred El-Mudžahid bio spreman i silom se obračunati ukoliko bi im neko izdavao naredbe koje oni nisu željeli u tom momentu ispoštovati.

Podsjetili su i da je svjedok S-8 decidno kazao da ni Šejh Šaban, formalno nadređeni pripadnicima El-Mudžahid nije mogao uvesti red niti sankcionirati ih.

Drugostepena presuda, prema riječima predsjedavajućeg sudije Staniše Gluhajića, bit će u zakonskom roku dostavljena u pisanom obliku stranama u postupku.

VRHOstali prilozi:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Bošnjaci.Net | 28. September 2023 16:43
» ODRŽANA 31. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA SARAJEVA
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 18:36
» U KRAGUJEVCU DOKTORIRAO MEDO Š. GUTIĆ
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 15:43
» VJEČNO NAM IME, BOŠNJACI!
Akademik dr. Ferid Muhić | 27. September 2023 15:13
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif