Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari
Saopćenje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
VLASTI U SRBIJI AGRESIVNIM POLITIČKIM I POLICIJSKIM METODAMA BOŠNJACIMA NAMEĆU SRPSKO-PRAVOSLAVNI SVJETONAZOR
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 06. September 2021. 03:09:02


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje podle napade koji su iz Vlade Srbije, te njima bliskih krugova i velikonacionalističkih medija, usmjereni na Adelu Karaahmetović Melajac, učiteljicu u sandžačkoj Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo“ u Novom Pazaru. Svi ti napadi na učiteljicu Karaahmetović Melajac, ustvari su napadi na svijest i nacionalno biće Bošnjaka u Republici Srbiji, kojima prijete asimilacijom ili potpunim istrebljenjem iz regije Sandžak u kojoj su autohton narod, gdje se stoljećima primjenjuju razne metode biološkog uništenja i nestanka sa tog prostora.

Vlasti u Republici Srbiji u kontinuitetu direktno prijete svim manjinskim narodima, kojima se agresivnim političkim i policijskim metodama nameće srpsko-pravoslavni svjetonazor, dok im se istovremeno uskraćuje i zabranjuje zakonsko pravo na korištenje nacionalnih simbola, u ovom slučaju himne koju je pomenuta učiteljica pustila svojim đacima bošnjačke nacionalnosti na nastavi na bosanskom jeziku, čiji je sadržaj školskog programa i udžbenika odobrilo Ministarstvo za prosvjetu i kulturu Vlade Srbije. Sve to potvrđuje privođenje pomenute učiteljice od strane SUP-a Novi Pazar, što Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija oštro osuđuje kao čin prisile, prijetnje ali i iznuđivanja izjave, ali i ne ulazeći u stranačke političke profite. Dok se s razlogom pitamo, da li je krajni čin zlostavljanje bošnjačke djece, da im se pod prijetnjom na vakat pokaže da u Srbiji i Sandžaku nemaju mjesta da žive.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Branko Ružić, imao je obavezu kao ministar da obraduje školarce u Srbiji time i u Sandžaku, da im ponudi bolje uvjete u školama i razredima, građevinski renovira učionice i opremi savremenom tehnologijom i opremom, da prate evropski trend obrazovanja, što bi pomoglo školarcima da postignu veći stepen znanja i obrazovanja. Očito, Branku Ružiću nije dovoljno da bude samo ministar i potpredsjednik Vlade Srbije već mu je zbog namicanja političkih poena u velikonacionalističkim krugovima mnogo značajnije da po zanimanju bude Srbin, poput Vulina, i tako baš nad bošnjačkim školarcima da pokaže svoju političku moć.

Da ima časti i ljudskog dostojanstva u državnom rukovodstvu i Vladi Republike Srbije ministar Branko Ružić bi morao biti smijenjen upravo zbog nepoštivanja zakona kojim se uređuje upotreba himne Republike Srbije, i drugih državnih simbola. Zar nije više nego ponizno što ministar Ružić svojim uredbama u devastiranim školama, zapuštenim učionicama i wc-ima prisiljava djecu da slušaju / pjevaju državnu himnu, i to smatra velikim ministarskim dostignućem sa kojim treba da uđe u historiju srpskog naroda.Nedopustivo je, necivilizacijski i nedržavnički da rukovdstvo Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i njegovim političkim poslušnicima, da manjinskim narodima, prvenstveno Bošnjacima i to nakon genocida, ne samo da nameće volju srpskog naroda, već im otvoreno prijete posrbljavanjem, pokrštavanjem, progonom i potpunim istrebljenjem.

Objava predsjednika Srbije Vučića na Instagram nalogu, citiramo: „Bože pravde je naša himna, bila je to i u vrijeme Kneževine i Kraljevine Srbije. Ujedinimo se pod našom zastavom i himnom...“ . Ovakav stav najbolje govori o predsjedniku Srbije, dok je nama još od '90-tih iz vakta srpskog genocida nad Bošnjacma, kada je uz zločince Šešelja i Aleksića stasavao golobradi Vučić i 'kovao' četnički zanat iznad okupiranog Sarajeva, a sa srbijanske skupštinske govornice pjenio „sto za jednog“. Jasno je dobro Bošnjacima da je Aleksandar Vučić u velikonacionalističkom sljepilu te da mu osim „srpskog sveta“ nisu bitne druge etničke populacije koje bitišu u Srbiji, ali i mimo nje.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) naglašava da u Republici Srbiji ne žive samo Srbi, već i drugi narodi, različitih kultura, tradicija, jezika i vjeroispovjesti. Takav etnički ambijent treba biti bogastvo za jednu državu, time se treba prilagoditi sadržaj himne ali i državni simboli - zastava i grb. Srbima kao narodu niko neće sporiti da „Bože pravde“ bude samo njihova himna, što u biti jeste, citiramo neke stihove iz himne: Složi srpsku braću dragu; najjači srpstvu grad; Nek na srpskoj blista grani; Bože spasi, Bože hrani; srpske zemlje, srpski rod; srpsko vedro čelo; Blagoslovi Srbu selo polje; njivu, grad i dom!
Ovakav sadržaj stihova ne može se kao himna nametati Bošnjacima u Sandžaku i Srbiji, ali i drugim nesrbima u državi Srbiji.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija poziva političke faktore u Srbiji da stanje u državi mijenjaju na bolje, da se svim građanima omoguće jednaka ljudska prava, ujedno da ulože napore da državne simbole, zastavu, grb i himnu, prilagode svim građanima koji će sa ponosom istacati a ne da imaju anomozitet prema istim, te da to bude razlog više za njihov politički progon i istrebljenje.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija ističe da je poznato koje su političke stranke i pojedinci u Sandžaku učestvovali u nametanju svojem narodu aktuelne simbole Srbije, koji jesu samo srpski. Greške se dešavaju i ponavljaju usljed nesaradnje i neinformisanosti, zato pozivamo sve političke predstavnike koji se javno deklarišu da zastupaju interese Bošnjaka, da prevaziđu međusobne podjele, svađe i razmirice; radi svoga bošnjačkoga naroda nad kojim se preko tri stoljeća sistematski vrši genocid i pogrom, da zajednički rade na zaštiti nacionalnih interesa, kao i njegovom nacionalnom, kulturnom i vjerskom uspravljanju. Pozivamo vas da krenete sa ujedinjenem Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji, sa centralnim sjedištem u Sarajevu, koji jeste duhovni i kulturni centar svih Bošnjaka, ali i muslimana Balkana, piše u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» NIHAD CANOVIĆ - OSNAŽENI PLAV U LIDERSKIM RUKAMA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 03. December 2023 13:10
» NLO IZNAD SARAJEVA
Ekrem Čelebić | 27. November 2023 19:38
» BOSNO I HERCEGOVINO, SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI! (1)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. November 2023 23:29
» INTERNACIONALNI KONCERT MELODIJE EVROPE
Samir Hadzalić | 24. November 2023 00:40
» NEOPJEVANI KORČULANSKI KAMENOKLESARI
Selena Seferović | 19. November 2023 21:59
» NIČIJA NIJE DO ZORE GORJELA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. November 2023 14:44
» RIFAT ALIHODŽIĆ - UMJETNOST, ARHITEKTURA I BORBA ZA BOŠNJAČKI IDENTITET
Božidar Proročić, književnik i publicista | 30. October 2023 13:31
» MOSTARSKA NACIONALISTIČKA IGRA GRADONAČELNIKA KORDIĆA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 27. October 2023 21:32
» TEŠKO JE BITI ČOVJEK, A JOŠ TEŽE BITI LJUDINA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 22. October 2023 16:45
» VELOLUČKI KILT, 2022.
Selena Seferović i Drago Batar | 20. October 2023 03:56
» NOVI ROMAN MUHAMEDA MAHMUTOVIĆA O GLADI I PRAVDI
Bošnjaci.Net | 18. October 2023 15:19
» CHICAGO: INTERNACIONALNI KONCERT “MELODIJE EVROPE”
Samir Hadzalić | 16. October 2023 14:12
» IN MEMORIAM HEDIJA GANIĆ-PROFESORICA RAZREDNE NASTAVE (1949-2023)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. October 2023 14:05
» OVODUNJALUČKI ODLAZAK NEJRE HRUSTANBEGOVIĆ EDRENIĆ
Emir Ramić | 11. October 2023 16:21
» POPIS U CRNOJ GORI IZMEĐU STATISTIKE I POLITIKE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 10. October 2023 20:09
Ostali prilozi istog autora:
» EU JE PONIZILA CHRISTIANA SCHMIDTA
05. December 2023 14:30
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif