Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

MURAT TAHIROVIĆ, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida
VIŠE OD 60 SUDIJA U HAGU JE PRESUDILO GENOCID U SREBRENICI
Objavljeno: 12. June 2021. 14:06:13
MURAT TAHIROVIĆ: Pojedinaca će uvijek biti koji negiraju genocid, ali je bitno da se spriječe zloupotrebe institucija u svrhu negiranja genocida, kao što je slučaj i s ovakvim komisijama. Nažalost, Inzko i OHR pobijeđeni su od strane negatora. Mi ćemo se nastaviti boriti bez obzira na njih i njihovu katastrofalnu šutnju


Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović smatra da je izvještaj tzv. Komisije za istraživanje stradanja u Srebrenici u periodu 1992-1995. godine, koji je danas predstavljen u Banjaluci, najobičniji pamflet koji će se vjerovatno opet baviti historijom Srebrenice, kao i komisija za Sarajevo, a najmanje stvarnim žrtvama.

U razgovoru za Vijesti.ba, Tahirović podsjeća da je Komisija za Srebrenicu, koju je imenovala Vlada entiteta RS, svoj posao završila još 2004. godine.

- Komisija na komisiju nema svrhe, osim nastavka negiranja utvrđenih činjenica. Konačna presuda Ratku Mladiću je pečat koji se nikada neće izbrisati i zaokružila je jedan politički i vojni projekat sa nadrastičnijim kaznama koje svijet poznaje.

Nikada nikome i vjerovatno više nikada neće biti presuđen cijeli politički i vojni vrh jednog projekta. To je nešto što ostaje zapisano u historiji, - jasan je Tahirović.

Od predstavnika Vlade RS-a, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Komisije Gideona Grajfa tokom današnje prezentacije izvještaja mogli smo čuti tvrdnje da je on zasnovan na činjenicama i usmjeren ka pomirenju i istini.

- Koje činjenice, ko ih je utvrdio? Smiješno i žalosno, ali do njih je, neka se nastave baviti sami sa sobom i trčati u Beograd po uputstva. A ja im savjetujem da se manu Beograda, trčali su i 90-ih pa su sa Slobodanom Miloševićem svi završili u Hagu, - izričit je Tahirović.

Naš sagovornik, koji je prije tri dana u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za kaznene sudove u Hagu prisustvovao izricanju pravomoćne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, kojom je bivši komandant Glavnog štaba vojske RS-a osuđen na doživotnu kaznu zatvora, ističe kako je sve u potpunosti utvrđeno pred sudovima, uključujući i broj ubijenih.

- Kada pogledate izdvojeno mišljenje predsjedavajuće sutkinje Prisce Matimbe Nyambe, mislite da je Srebrenica bila banjsko ljetovalište u kojem je došlo do nekog kafanskog sukoba, a ne da je počinjen genocid. Zato su važne presude, odbrana je tvrdila isto što i Nyambe i ona je jedna od osam sudija u dva vijeća i preglasana je 7:1, - govori Tahirović.

Više od 60 sudija, nastavlja naš sagovornik, osim sutkinje Nyambe i sudije Antonettija, misle da je počinjen genocid i bez dileme su o broju ubijenih.

- Srbijanske komisije osnovane od strane RS-a za Srebrenicu i Sarajevo trebaju odmah biti ukinute od strane OHR-a i njihovi izvještaji zato što podrivaju Dayton i Haški tribunal (ICTY) kao međunarodnu instituciju koja se nalazi u daytonskom Ustavu. Pozivam visokog predstavnika da to odmah uradi sada na kraju mandata, - poručio je Tahirović.

Ocjenjuje da je zakon o zabrani negiranja genocida najvažnije zakonsko rješenje u BiH, a njegovim donošenjem na nivou BiH bi se spriječilo da se institucije zloupotrebljavaju u svrhu negiranja genocida i dovelo u red ponašanje velikog broja političkih lidera.

- Pojedinaca će uvijek biti koji negiraju genocid, ali je bitno da se spriječe zloupotrebe institucija u svrhu negiranja genocida, kao što je slučaj i s ovakvim komisijama. Nažalost, Inzko i OHR pobijeđeni su od strane negatora. Mi ćemo se nastaviti boriti bez obzira na njih i njihovu katastrofalnu šutnju, - zaključuje Tahirović u razgovoru za Vijesti.ba.Ostali prilozi:
» ALIJA IZETBEGOVIĆ IMAO VJERU DA SUTRA MOŽE BITI BOLJE
Anadolu Agency (AA) | 18. October 2021 13:28
» VUČIĆ ZABORAVIO TITA, A DODIK U ANALIMA SVJETSKIH SKANDALA
Anadolu Agency (AA) | 14. October 2021 13:48
» OVO JE NAJDIREKTNIJI UDAR NA DEJTONSKI SPORAZUM
Vijesti.ba | 13. October 2021 14:40
» PRONALAZAK NESTALIH VAŽAN ZA PROCES POMIRENJA U REGIONU
Anadolu Agency (AA) | 09. October 2021 15:01
» BIH ĆE OSTATI FAKTOR U RJEŠAVANJU REGIONALNIH PITANJA
Anadolu Agency (AA) | 22. September 2021 13:27
» NAZIVATI ENTITET RS REPUBLIKOM POTPUNO JE POGREŠNO
Anadolu Agency (AA) | 19. September 2021 14:40
» IKC U RIJECI JE RASADNIK ZNANJA I OČUVANJA ISLAMSKOG IDENTITETA
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 08. September 2021 16:17
» NIGDJE NISAM SREO PUBLIKU POPUT OVE U SARAJEVU
Anadolu Agency (AA) | 19. August 2021 13:30
» ONI KOJI BLOKIRAJU RAD INSTITUCIJA BIH SAMO SEBI NANOSE ŠTETU
Anadolu Agency (AA) | 11. August 2021 05:33
» VUČIĆ MISLI, DODIK GOVORI
Vijesti.ba | 28. July 2021 21:19
» U SRBIJI NA VLASTI UČENICI MILOŠEVIĆEVE ŠKOLE
slobodna-bosna.ba | 21. July 2021 14:15