Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DR. IŠERIĆ: PIC OD 1996. BIRA VISOKE PREDSTAVNIKE, NIKADA NIJE BILA NUŽNA SAGLASNOST VS
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 03. June 2021. 20:06:02


Doktor pravnih nauka Enver Išerić oglasio se povodom jučeraš jeg sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima RS.

Išerić poručuje da "nije Vučićevo da tumači Dejtonski mirovski sporazum, već da ga sprovodi i da poštuje suverenitet, integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine".

Njegov stav prenosimo u nastavku:
- Nakon imenovanja Christiana Schmidta za novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini od strane Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini zavladao je neki nemir kod Predsjednika Republike Srbije i kod predsjednika entiteta Republike Srpske, odnosno kod Milorada Dodika-člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pa su počeli na konferencijama za štampu, Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici, držati predavanja o međunarodnom pravu i tumačiti međunarodne ugovore.

O razlozima nemira i panike koju ispoljavaju nije uputno govoriti, oni to najbolje zanaju, ali je potrebno ukazati na nekoliko važnih činjenica zbog izjave Predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koju je prenio DEPO portal, dana 02.06.2021. godine, date nakon sastanka sa predstavnicima Republike Srpske u Beogradu u kojoj „upozorava“:

“Srbija će početi da se ponaša na način kako to nije činila do sada, a u skladu sa onim što je potpisano, što predstavlja pozivitne javnopravne norme. Od sada ima da redovno tražimo izvještaje od visokog predstavnika i uvjereni smo da će visoki predstavnici, ukoliko opstanu na teritoriji BiH, ispunjavati tu obavezu prema Republici Srbiji. Do sada je svaki visoki predstavnik potvrđen u Savjetu bezbjednosti, da tu formulaciju upotrijebim, i razumijem zašto ljudi u RS sa zebnjom gledaju na nepoštovanje ili promjenu pravnih procedura. Zamolio sam sve moje prijatelje iz RS da razumiju i šta je realna politika, ma koliko se mi suočavali sa posljedicama i teškom situacijom.”

Gospodine Vučiću, Visoki predstavnik je uspostavljen Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma radi provedbe civilnih aspekata mirovnog rješenja, odnosno nastavka pružanja humanitarne pomoći dok je god to potrebno, obnovu infrastrukture i ekonomsku obnovu, uspostavu političkih i ustavnih institucija u Bosni i Hercegovini, promociju poštivanja ljudskih prava i povratak prognanika i izbjeglica te održavanje slobodnih i poštenih izbora u skladu sa rokovima što su navedeni u Aneksu 3 Općega okvirnog sporazuma. Zbog toga, navedeno je u Aneksu 10 – Sporazum o civilnoj provedbi, „Strane potpisnice zahtijevaju imenovanje Visokog predstavnika, koji će biti imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, kako bi stranama olakšao napore, pokrenuo i, ako je prikladno, usklađivao aktivnosti organizacija i agencija koje su angažirane u civilnom aspektu mirovnoga rješenja na taj način što će provoditi zadaće povjerene rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kako je navedeno u daljnjem tekstu.“

U članu II istoga Aneksa (tačka f) navedeno je da će Visoki predstavnik „ periodično izvještavati Ujedinjene narode, Europsku uniju, Sjedinjene Države, Rusku Federaciju te druge zainteresirane vlade, Strane i organizacije o napretku provedbe Mirovnoga sporazuma u svezi sa zadaćama postavljenim u ovom Sporazumu;

Znači, gospodine Vučiću, Visoki predstavnik je uspostavljen da obnovi infrastrukturu i institucije Bosne i Hercegovine koje je SRJ razrušila izvršivši agresiju na suverenu i međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu. SRJ, odnosno Republika Srbija, je Dejtonskim mirovnim sporazumo preuzela obaveze gospodine Vučiću i Visoki predstavnik treba da izvještava Vijeće sigurnosti , Europsku uniju, Sjedinjene Države, Rusku Federaciju te druge zainteresirane vlade o tome u kojoj mjeri se potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma pridržavaju preuzetih obaveza. Zar Vam to nije logično? Zar Vam je logično da Visoki predstavnik podnosi izvještaj o svom radu državi Srbiji koja je preuzela obaveze i bosanskohercegovačkom entitetu RS, koji također ima obavezu striktne provedebe svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma. A dvije osnovne obaveze koje je Srbija imala i ima gospodine Vučiću su da povučete svoje vojne snage sa teritorije Republike Bosne i Hercegovine, kako je predviđeno članom III Aneksa 1A - Sporazum o vojnim aspektima mirovnog rješenja i da poštujete suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine, na što ste se obavezali Opštim okvirnim sporazumom i Sporazumom o odnosima između Republike Bosne i Hercegovine i SRJ, kojim je izvršeno njihovo međusobno priznanje kao nezavisnih država.

Što se tiče vaše trvdnje da Visokog predstavnika treba da potvrdi Vijeće sigurnosti, pozivam Vas da informišete javnost kojom Rezolucijom Vijeća sigurnosti je to predviđeno. Naravno da takve rezolucije niti rezolucija nema.

Postoji Vučiću Rezolucija Vijeća sigurnosti broj 1031 od 15.decembra 1995.godine u kojoj se u tački 26. odobrava uspostavljanje visokog predstavnika i kojom se prihvataju zaključci Londonske konferencije održane 08. i 09. decembra 1995. godine (PIC), a jedan od zaključaka londonske konferencije je i imenovanje Visokog predstavnika. Znači prvi Visoki predstavnik imenovan je od strane PIC-a , a ne od strane Vijeća sigurnosti, niti je traženo, a niti potrebno njegovo potvrđivanje od strane Vijeća sigurnosti. Konferencija je uspostavila i Upravni odbor koji je izvršni organ PIC-a, a upravnim odborom predsjedava Visoki predstavnik.

Prema tome gospodinu Vučiću, nemojte nam vi tumačiti Dejtonski mirovni sporazum i njegove anekse, to je zadatak Visokog predstavnika kojeg imenuje Upravni odbor PIC-a o čemu se obavještava Vijeće sigurnosti, a što se tiče bonskih ovlaštenja o tome Srbiju, kao ni Bosnu i Hercegovinu niko ništa neće pitati, već će se koristiti po odluci PIC-a u zavisnosti od toga da li će i koliko pojedini političari u Bosni i Hercegovini kršiti Dejtonski mirovni sporazum i ugrožavati mir i sigurnost.Ostali prilozi:
» SJEĆANJE NA GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Eset Muračević | 29. July 2021 17:57
» BOSS PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MILORADA DODIKA
Bošnjaci.Net | 29. July 2021 13:17
» NUB BIH SE VRAĆA U VIJEĆNICU
Bošnjaci.Net | 29. July 2021 12:59
» OD SUTRA KAŽNJIVO NEGIRANJE GENOCIDA I ZLOČINA
Vijesti.ba | 27. July 2021 17:14
Ostali prilozi istog autora:
» VUČIĆ MISLI, DODIK GOVORI
28. July 2021 21:19