Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
DA LI JE BIH NEMOGUĆA DRŽAVA ILI JE TO GENOCIDNA RS?
Procitaj komentar

Autor: Zijad Bećirević
Objavljeno: 16. April 2021. 16:04:41
Nije nemoguća država BiH, koja baštini hiljadugodišnju tradiciju; nemogući su entiteti, kako entitet Rs postavljen na genocidu, tako i Herceg Bosna, koju pokušavaju obnoviti i oživjeti


“Složna braća nove dvore grade”

ZIJAD BEĆIREVIĆ: Postaje vidljivo da EU iznova pokušava dijeliti BiH, nagraditi i drugog agresora Hrvatsku sa entitetom Herceg- Bosna, umjesto da pomogne da se u BiH vrate progani, otkriju masovne grobnice sa nestalim, obeštete oštećeni, kazne svi stratezi i počinioci zločina i zločina genocida, zaustavi diskriminacija povratnika, izmjeni Ustav, spriječi miješanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje stvari BiH, jače pomogne ekonomski oporavak zemlje…EU preuzima ulogu saučesnika...
Krajnje je vrijeme da Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Insko ili neko ko je iznad njega odgovori građanima BiH i komšijama u regionu - Da li je nemoguća država BiH ili su nemogući entiteti, prevashodno genocidni entitet Rs?

Nije li vrijeme da se zaustavi Dodik?

Dokle ćemo svi mi koji volimo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu trpiti sve učestalije drske, provokativne i prijeteće poruke Milorada Dodika, aktuelnog Predsjednika Predsjedništva BiH, koji predstavlja i vodi državu, da je država BiH nemoguća, da će se raspasti, pa kada mu to odgovara u tandemu s Čovićem čini sve da se to i dogodi.

Hoće li se iko od odgovornih naći da mu začepi usta i da ga zaustavi? Postoji li igdje u svijetu da prvi čovjek države, koja ga debelo plaća, od koje živi, radi protiv svoje države i sve čini da je uništi i dadne kao dar i miloštu nekoj drugoj državi.

Dodik i Čović idu dalje

U svom destruktivnom pohodu na BiH, uz bezrezervnu podršku Srbije i Hrvatske, Dodik i Čović nisu zaustavljeni ni sankcionisani, pa su napravili više koraka dalje, došli do Janše u Sloveniji i Orbana u Mađarskoj, a uz pomoć njih i do njihovih istomišljenika u EU, od kojih očekuju da podrže njihove planove. A to nisu samo težnje i puste želje srpskih i hrvatskih separatista, već strategija Srbije i Hrvatske za koji se u svijetu lobira i na kojoj se istrajno radi. To potvrđuje i papir koji je ovih dana (pred predsjedavanje Slovenije EU) lansirao u eter premijer Slovenije Janez Janša, kojim se predviđa završiti proces raspada Jugoslavije i to po planu Miloševića i Tuđmana, podjelom BiH između Srbije i Hrvatske, modificiran pripajanjem entiteta Rs Srbiji, kao kompenzacija za odlazeće Kosovo, koje bi se pripojilo Albaniji. A vlasti entiteta Rs bi se odrekle dijela otetog bh teritorija koje gravitira Hrvatskoj, da se zadovolje apetiti Hrvatske i kompletira tzv. Herceg Bosna.

Mutne radnje EU?

Postaje vidljivo da EU iznova pokušava dijeliti BiH, nagraditi i drugog agresora Hrvatsku sa entitetom Herceg- Bosna, umjesto da pomogne da se u BiH vrate progani, otkriju masovne grobnice sa nestalim, obeštete oštećeni, kazne svi stratezi i počinioci zločina i zločina genocida, zaustavi diskriminacija povratnika, izmjeni Ustav, spriječi miješanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje stvari BiH, jače pomogne ekonomski oporavak zemlje…EU preuzima ulogu saučesnika... U kuhinji EU se opet kuha. Nije li to dovoljno jasno prije 40 dana nagovijestio Predsjednik Slovenije Borut Pahor u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH s pitanjem da li bi promjena bh granica izazvala novi rat? Očigledno da mu je mišljenje članova Predsjedništva BiH (iako ga je mogao znati) bilo potrebno radi uloge Slovenije u pripremi materijala za predstojeće predsjedavanje Slovenije EU.

Država BiH je postojana, neodrživi su entiteti

Nije BiH nemoguća država, kakvom je Predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik nekažnjeno predstavlja i najavljuje njen raspad. Neodrživi su entiteti. Država BiH je geopolitička cjelina od Srednjeg vijeka do danas. Između 1180 i 1463. bila je nezavisna kraljevina, od 1580. do 1878. ejalet u Osmanskom carstvu, od 1878. do 1918, u sastavu Austro-ugarske, a od 1945. do 1992. federalna republika SFRJ. Nemoguć je i neodrživ u bilo kom formatu entitet Rs uspostavljen Dejtonskim sporazumom, jer je nakon počinjene agresije iz Srbije instaliran na okupiranom i etnički očišćenom teritoriju od Hrvata i muslimana - Bošnjaka, koji su protjerani sa svojih ognjišta i nad kojima su počinjeni strašni zločini, uključujući priznati zločin genocida u Srebrenici i još nepriznati u više bh gradova.

Članovi Predsjedništva BiH - Džaferović i Komšić nisu javno komentarisali pitanje Boruta Pahora o posljedicama eventualne promjene granica i oglasili su se tek povodom Janšinog papira, koji upućuje na zakulisne radnje Slovenije i Hrvatske sa liderima EU. I jedan i drugi upozoravaju i daju do znanja EU i svijetu da se disolucija BiH ne može vršiti bez rata i prolijevanja krvi.

Rat niko ne želi, ali ga očito prejudiciraju mutnim radnjama, koje se ne mogu provesti bez volje EU i kompromisa sa SAD. Ne želi ga ni Rs, a i zašto bi, kad je u prethodnom ratu sve dobila…Protjerala sve Muslimane i Hrvate, naselila Srbe, opljačkala i prisvojila neprocjenjivo vrijednu pokretnu imovinu, zemljišta, nepokretnosti sa infrastrukturom..I za to od MZ nagrađena sa + 49% bh teritorija...A sada bi mirni razlaz.

Država BiH je postojana, iako je Dejtonsko ustrojstvo čini slabom i nedovoljno funkcionalnom. Nemoguća je Rs jer je nastala agresijom, pljačkom, zločinima, genocidom i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata sa njihovih vjekovnih ognjišta. Ko u svijetu može priznati kao samostalnu državu entitet stvoren na genocidu? Kako zamisliti državu u kojoj na zidovima službenih prostorija, na mjestu gdje je za Jugoslavije bila slika Tita, stoje slike osuđenih ratnih zločinaca, zagovornika i izvršioca genocida, Radovana Karadžića, Ratka Mladića?…A Dodik i Srbija upravo to hoće i zagovaraju. Da li će im pravni sitem ovog civilizacijskog vremena to dopustiti?

BiH treba ustavne promjene

Istina, Dejtonska BiH je nije dovoljno funkcionalna država, ali je takva jer je takva napravljena u Dejtonu. Potrebne su joj ustavne promjene, koje je trebalo pripremiti i provesti već nakon Desetogošnjice Dejtonskog sporazuma, s kojim je trebalo ujediniti teritorij, ukinuti entitete i kantone, smanjiti nivoe vlasti i administraciju. Ovakva BiH, koju su u Dejtonu podijelili, navukli joj luđačku košulju, odredbama Dejtonskog sporazuma vezali ruke i noge, ne može biti efikasna. Takvo stanje Srbija i Hrvatska koriste preko Dodika i Čovića i njihovih separatista da onemoguće rad državnih organa i institucija, državu predstave neodrživom i preko svojih lobija u svijetu obezbjede podrški za njenu podjelu i formiranje separatnih država.

Sa li će MZ konačno nešto preduzeti?

Građani BiH već 20 godina pitaju hoće li i kada OHR i međunarodni predstavnik zaustaviti i sankcionisati Dodika, Ćovića i sve druge koji otvoreno i neometano zagovaraju i pripremaju rušenje BiH. Dali će Međunarodni predstavnik nametnuti Zakon o negiranju genocida? Da li će se ratni zločinci i dalje kititi herojskim kolajnama? Hoće li Međunarodna zajednica konačno nešto učiniti da se Dejtonsko ustrojstvo BiH promjeni i poboljša, da se od države napravi funkcionalna jedinstvena, multietnička i građanska BiH? Hoće li EU konačno shvatiti specifičnosti Dejtonskog uređenja BiH i pomoći joj da uđe u EU i pristupi NATO saavezu?

Prekrajanje granica vodi u sunovrat

Ideje o prekrajanju granica na Balkanu, ma od koga dolazile, nisu dobre i vode u sunovrat. Sve zemlje Balkana treba da se integrišu u EU i što prije se to dogodi, prestaće se sa procesima dezintegracije. Ako se to uskoro ne dogodi, BiH mora tražiti druge solucije. A nije jedina soluucija veza sa Turskom, na koju se stalno aludira i prijeti radikalnim islamom. Rak rana BiH, EU i Evrope je Republika srpska, jer je izvor sukoba, produkt genocida i takva nema i ne može imati budućnosti. Ako to do sad nije shvaćeno u EU, onda moramo biti zabrinuti za sudbinu EU.

VRHOstali prilozi:
» DA LI SE MOŽE ILI TREBA ZABORAVITI?
Mr. Milan Jovičić | 07. February 2023 17:25
» LJUBOMORA
Dr. Mesud A. Ramić | 05. February 2023 15:41
» BOŠNJACI MOJI, JE LI ABJURACIJA NAŠA SUDBINA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. February 2023 13:08
» SLAMANJE NESALOMLJIVIH
Mr. Ekrem Tucaković | 04. February 2023 20:57
» IZVINJENJE DŽELATU SVOM
Muhamed Mahmutović | 04. February 2023 20:42
» RIJEČ PO RIJEČ - REČENICA
Mehmed Meša Delić | 03. February 2023 20:32
» HAFIZ AMIR EF. MAHIĆ - KOZARAČKI IMAM, LAVLJEG SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. February 2023 13:53
» HAFIZ AMIR EF. MAJIĆ - NA ISTINI NE STOJITE SAMI
Elmedina Muftić | 03. February 2023 13:43
» BOSNO I HERCEGOVINO, DOMOVINA MOJA PONOSNA I PRKOSNA!
Mr. Milan Jovičić | 02. February 2023 17:26
» HIDŽAB
Elmedina Muftić | 31. January 2023 15:12
» KO SU OSTALI?
Dr. Mesud A. Ramić | 30. January 2023 20:17
» AVLIJE ZEMLJE BOSNE
Suad Karamustafić | 30. January 2023 12:35
» O OVOME GUS(L)ARI HISTORIJE NE GUSLAJU
Mehmed Meša Delić | 29. January 2023 23:46
» UZ 20 GODINA BOŠNJACI.NET: PORUKA BOŠNJACIMA
Prof. dr. Adamir Jerković | 25. January 2023 06:50
» SRETAN TI ROĐENDAN, BOŠNJAČE MOJ MILI
Mr. Milan Jovičić | 25. January 2023 06:30
» BOŠNJAK BOŠNJACIMA
Said Šteta | 25. January 2023 05:39
» UZ DVADESET GODINA WEB MAGAZINA BOŠNJACI. NET
Mehmed Meša Delić | 25. January 2023 05:03
» JUBILEJ – 20 GODINA RADA BOŠNJACI.NET
Esad Krcić | 25. January 2023 03:48
» POVIJEST KOJA SE PONAVLJA U VIDU NACISTIČKIH APETITA PREMA BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. January 2023 18:59
Ostali prilozi istog autora:
» RUŠENJE SUVERENITETA DRŽAVE BIH
21. January 2023 13:52
» RASPRODAJA BH SOCIJALDEMOKRATIJE
13. January 2023 13:37
» ŠIRENJE EVROPSKE UNIJE
16. December 2022 12:40
» HAJKA NA ALKALAJA
07. November 2022 15:10
» CHRISTIAN SCHMIDT NIJE BOG
06. September 2022 19:13
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif