Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

DA LI JE BIH NEMOGUĆA DRŽAVA ILI JE TO GENOCIDNA RS?
Autor: Zijad Bećirević
Objavljeno: 16. April 2021. 16:04:41
Nije nemoguća država BiH, koja baštini hiljadugodišnju tradiciju; nemogući su entiteti, kako entitet Rs postavljen na genocidu, tako i Herceg Bosna, koju pokušavaju obnoviti i oživjeti


“Složna braća nove dvore grade”

ZIJAD BEĆIREVIĆ: Postaje vidljivo da EU iznova pokušava dijeliti BiH, nagraditi i drugog agresora Hrvatsku sa entitetom Herceg- Bosna, umjesto da pomogne da se u BiH vrate progani, otkriju masovne grobnice sa nestalim, obeštete oštećeni, kazne svi stratezi i počinioci zločina i zločina genocida, zaustavi diskriminacija povratnika, izmjeni Ustav, spriječi miješanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje stvari BiH, jače pomogne ekonomski oporavak zemlje…EU preuzima ulogu saučesnika...
Krajnje je vrijeme da Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Insko ili neko ko je iznad njega odgovori građanima BiH i komšijama u regionu - Da li je nemoguća država BiH ili su nemogući entiteti, prevashodno genocidni entitet Rs?

Nije li vrijeme da se zaustavi Dodik?

Dokle ćemo svi mi koji volimo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu trpiti sve učestalije drske, provokativne i prijeteće poruke Milorada Dodika, aktuelnog Predsjednika Predsjedništva BiH, koji predstavlja i vodi državu, da je država BiH nemoguća, da će se raspasti, pa kada mu to odgovara u tandemu s Čovićem čini sve da se to i dogodi.

Hoće li se iko od odgovornih naći da mu začepi usta i da ga zaustavi? Postoji li igdje u svijetu da prvi čovjek države, koja ga debelo plaća, od koje živi, radi protiv svoje države i sve čini da je uništi i dadne kao dar i miloštu nekoj drugoj državi.

Dodik i Čović idu dalje

U svom destruktivnom pohodu na BiH, uz bezrezervnu podršku Srbije i Hrvatske, Dodik i Čović nisu zaustavljeni ni sankcionisani, pa su napravili više koraka dalje, došli do Janše u Sloveniji i Orbana u Mađarskoj, a uz pomoć njih i do njihovih istomišljenika u EU, od kojih očekuju da podrže njihove planove. A to nisu samo težnje i puste želje srpskih i hrvatskih separatista, već strategija Srbije i Hrvatske za koji se u svijetu lobira i na kojoj se istrajno radi. To potvrđuje i papir koji je ovih dana (pred predsjedavanje Slovenije EU) lansirao u eter premijer Slovenije Janez Janša, kojim se predviđa završiti proces raspada Jugoslavije i to po planu Miloševića i Tuđmana, podjelom BiH između Srbije i Hrvatske, modificiran pripajanjem entiteta Rs Srbiji, kao kompenzacija za odlazeće Kosovo, koje bi se pripojilo Albaniji. A vlasti entiteta Rs bi se odrekle dijela otetog bh teritorija koje gravitira Hrvatskoj, da se zadovolje apetiti Hrvatske i kompletira tzv. Herceg Bosna.

Mutne radnje EU?

Postaje vidljivo da EU iznova pokušava dijeliti BiH, nagraditi i drugog agresora Hrvatsku sa entitetom Herceg- Bosna, umjesto da pomogne da se u BiH vrate progani, otkriju masovne grobnice sa nestalim, obeštete oštećeni, kazne svi stratezi i počinioci zločina i zločina genocida, zaustavi diskriminacija povratnika, izmjeni Ustav, spriječi miješanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje stvari BiH, jače pomogne ekonomski oporavak zemlje…EU preuzima ulogu saučesnika... U kuhinji EU se opet kuha. Nije li to dovoljno jasno prije 40 dana nagovijestio Predsjednik Slovenije Borut Pahor u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH s pitanjem da li bi promjena bh granica izazvala novi rat? Očigledno da mu je mišljenje članova Predsjedništva BiH (iako ga je mogao znati) bilo potrebno radi uloge Slovenije u pripremi materijala za predstojeće predsjedavanje Slovenije EU.

Država BiH je postojana, neodrživi su entiteti

Nije BiH nemoguća država, kakvom je Predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik nekažnjeno predstavlja i najavljuje njen raspad. Neodrživi su entiteti. Država BiH je geopolitička cjelina od Srednjeg vijeka do danas. Između 1180 i 1463. bila je nezavisna kraljevina, od 1580. do 1878. ejalet u Osmanskom carstvu, od 1878. do 1918, u sastavu Austro-ugarske, a od 1945. do 1992. federalna republika SFRJ. Nemoguć je i neodrživ u bilo kom formatu entitet Rs uspostavljen Dejtonskim sporazumom, jer je nakon počinjene agresije iz Srbije instaliran na okupiranom i etnički očišćenom teritoriju od Hrvata i muslimana - Bošnjaka, koji su protjerani sa svojih ognjišta i nad kojima su počinjeni strašni zločini, uključujući priznati zločin genocida u Srebrenici i još nepriznati u više bh gradova.

Članovi Predsjedništva BiH - Džaferović i Komšić nisu javno komentarisali pitanje Boruta Pahora o posljedicama eventualne promjene granica i oglasili su se tek povodom Janšinog papira, koji upućuje na zakulisne radnje Slovenije i Hrvatske sa liderima EU. I jedan i drugi upozoravaju i daju do znanja EU i svijetu da se disolucija BiH ne može vršiti bez rata i prolijevanja krvi.

Rat niko ne želi, ali ga očito prejudiciraju mutnim radnjama, koje se ne mogu provesti bez volje EU i kompromisa sa SAD. Ne želi ga ni Rs, a i zašto bi, kad je u prethodnom ratu sve dobila…Protjerala sve Muslimane i Hrvate, naselila Srbe, opljačkala i prisvojila neprocjenjivo vrijednu pokretnu imovinu, zemljišta, nepokretnosti sa infrastrukturom..I za to od MZ nagrađena sa + 49% bh teritorija...A sada bi mirni razlaz.

Država BiH je postojana, iako je Dejtonsko ustrojstvo čini slabom i nedovoljno funkcionalnom. Nemoguća je Rs jer je nastala agresijom, pljačkom, zločinima, genocidom i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata sa njihovih vjekovnih ognjišta. Ko u svijetu može priznati kao samostalnu državu entitet stvoren na genocidu? Kako zamisliti državu u kojoj na zidovima službenih prostorija, na mjestu gdje je za Jugoslavije bila slika Tita, stoje slike osuđenih ratnih zločinaca, zagovornika i izvršioca genocida, Radovana Karadžića, Ratka Mladića?…A Dodik i Srbija upravo to hoće i zagovaraju. Da li će im pravni sitem ovog civilizacijskog vremena to dopustiti?

BiH treba ustavne promjene

Istina, Dejtonska BiH je nije dovoljno funkcionalna država, ali je takva jer je takva napravljena u Dejtonu. Potrebne su joj ustavne promjene, koje je trebalo pripremiti i provesti već nakon Desetogošnjice Dejtonskog sporazuma, s kojim je trebalo ujediniti teritorij, ukinuti entitete i kantone, smanjiti nivoe vlasti i administraciju. Ovakva BiH, koju su u Dejtonu podijelili, navukli joj luđačku košulju, odredbama Dejtonskog sporazuma vezali ruke i noge, ne može biti efikasna. Takvo stanje Srbija i Hrvatska koriste preko Dodika i Čovića i njihovih separatista da onemoguće rad državnih organa i institucija, državu predstave neodrživom i preko svojih lobija u svijetu obezbjede podrški za njenu podjelu i formiranje separatnih država.

Sa li će MZ konačno nešto preduzeti?

Građani BiH već 20 godina pitaju hoće li i kada OHR i međunarodni predstavnik zaustaviti i sankcionisati Dodika, Ćovića i sve druge koji otvoreno i neometano zagovaraju i pripremaju rušenje BiH. Dali će Međunarodni predstavnik nametnuti Zakon o negiranju genocida? Da li će se ratni zločinci i dalje kititi herojskim kolajnama? Hoće li Međunarodna zajednica konačno nešto učiniti da se Dejtonsko ustrojstvo BiH promjeni i poboljša, da se od države napravi funkcionalna jedinstvena, multietnička i građanska BiH? Hoće li EU konačno shvatiti specifičnosti Dejtonskog uređenja BiH i pomoći joj da uđe u EU i pristupi NATO saavezu?

Prekrajanje granica vodi u sunovrat

Ideje o prekrajanju granica na Balkanu, ma od koga dolazile, nisu dobre i vode u sunovrat. Sve zemlje Balkana treba da se integrišu u EU i što prije se to dogodi, prestaće se sa procesima dezintegracije. Ako se to uskoro ne dogodi, BiH mora tražiti druge solucije. A nije jedina soluucija veza sa Turskom, na koju se stalno aludira i prijeti radikalnim islamom. Rak rana BiH, EU i Evrope je Republika srpska, jer je izvor sukoba, produkt genocida i takva nema i ne može imati budućnosti. Ako to do sad nije shvaćeno u EU, onda moramo biti zabrinuti za sudbinu EU.Ostali prilozi:
» ŠTA ZNAČI ZAKON O ZABRANI PORICANJA GENOCIDA U BIH
Hamza Karčić | 30. July 2021 13:02
» AMBASADOR RUSKE FEDERACIJE IGOR KALABUHOV OPET JE U ANTIBOSNSKOM POKRETU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2021 20:49
» ”KVALITETNA OPTUŽNICA“ PROTIV MENE
Murat Tahirović | 29. July 2021 19:08
» TRI OMČE OKO DODIKOVOG VRATA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2021 14:25
» ZA SVE NEGATORE GENOCIDA!
Elmedina Muftić | 24. July 2021 23:07
» SLUČAJ LEPOSAVIĆ – PRAVDA JE SPORA ILI DOSTIŽNA
Nebojša Mrvaljević | 24. July 2021 22:19
» ZALOŽIMO SE ZA DOMOVINU JEDNAKIH LJUDI
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 20. July 2021 07:20
» TREBA LI KOSOVO DA PRIZNA SRBIJU?
Čedomir Petrović | 20. July 2021 04:50
» UDRUŽENI PRIVREDNI KRIMINALNI PODUHVAT
Mr. Milan Jovičić | 15. July 2021 13:55
» VELIKOSRPSKE DVORSKE LUDE
Avdo Metjahić | 13. July 2021 18:47
» I KAMEN BI ZAPLAK’O
Aziz Hurem | 13. July 2021 16:32
» BRATSKO PISMO BOŠNJACIMA I BOŠNJAKINAMA MA GDJE BILI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. July 2021 12:42
» BOJKOT ZA NEGATORE GENOCIDA
Eset Muračević | 11. July 2021 12:33
» UZ SREBRENIČKI 11. JULI: NIKAD VIŠE GENOCID!!!
Šukrija Meholjić | 10. July 2021 17:32
» GENOCID U SREBRENICI SLIKA JE SVIJETA NA KRAJU DVADESETOG STOLJEĆA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 09. July 2021 17:44
Ostali prilozi istog autora:
» AFERA TEGELTIJA
14. December 2020 02:44
» KORUMPIRANO I TUĐE BH PRAVOSUĐE
11. December 2020 22:42
» MAJČIN ZOV MAJKE BOSNE
16. September 2020 16:02
» 31. MAJ - DAN ŽIGOSANIH
31. May 2020 20:24
» ZA SVE JE KRIV NAROD
22. May 2020 19:54
» BLAGODATI MJESECA RAMAZANA
12. May 2020 00:56