Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramazanske poruke i čestitke
REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: NEKA RAMAZAN DOTAKNE SVAKU PORU NAŠEGA BIĆA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 12. April 2021. 13:04:46


Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.
Poruku reisu-l-uleme povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana 1422. hidžretske godine Agencija MINA prenosi u cijelosti:

„U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.
Večeras, s akšam-namazom, nastupa ramazan. To je blagoslovljeno vrijeme, koje je Allah, dž.š., posebno odabrao. Sjećamo se, u njemu je počela objava posljednje Allahove Riječi, tog velikog poziva dobru, sreći i miru ljudskog roda.

Ramazan je velika prilika za vjernike. To je vrijeme u kojem na najljepši način možemo odgovoriti na poziv našeg Stvoritelja. Zato, dijelimo dobro i upinjimo se da ono dominira našim životima i našim djelima.

Budimo darežljivi i plemeniti. U jednom hadisu se navodi da je Božiji Poslanik, a.s., bio najdarežljiviji čovjek, a da je posebno bio darežljiv u ramazanu. I Allah je najdarežljiviji u ovom mjesecu. Neka svi osjete blagodat našeg posta. Sve što se dadne drugom neka bude sadaka. „Ako neko od vas može da se zakloni od vatre makar i s pola datule, neka to učini!“, rekao je Poslanik, a.s.

Budimo strpljivi i pribrani. Post je ibadet odricanja i budimo spremni da, onako kako se odričemo hrane, pića i brojnih užitaka tokom dana, tako se odreknemo i velikih zajedničkih iftara, zajedničkih namaza i svega ostalog zajedničkog što krasi našu lijepu ramazansku atmosferu. Neka naša vjernička dosljednost u poštivanju higijenskih i epidemioloških mjera bude naš dodatni ramazanski ibadet i mali doprinos u spašavanju ljudskih života.

Oživimo vjeru u svojim srcima i u svojim domovima.

S velikom tugom gledamo prazne džamijske prostore, kako vape za svojim klanjačima. Ali, pandemija je iskušenje od Allaha i valja nam ga prihvatiti i tragati za najboljim načinom njegovog prevazilaženja. Poduzeli smo mjere koje smo smatrali najefikasnijim.

Večeras ulazimo u divni ramazan. Neka i on uđe u nas i neka dotakne svaku poru našega bića. Njegov dodir je blagoslovljen, unosi život u sve što takne.

Bože, uvedi nas blago u mjesec Tvoje milosti, otvori naša srca i primi od nas svako dobro koje učinimo.

Svima vama, u domovini Bosni i Hercegovini i dijaspori, želim Ramazan šerif mubarek olsun! I neka vas Uzvišeni čuva“, kaže se u ramazanskoj poruci reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazović.


Muftija dr. Mevlud-ef. Dudić: Neka našu radost povodom dolaska mjeseca Ramazana prati oprez, odgovorno ponašanje i poštovanje svih odluka i preporuka nadležnih državnih i organa Islamske zajednice


Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je salavat i selam na Poslanika Islama Muhammeda, s.a.v.s.
Gospodaru moj, u Tvoje ime nijetimo da postimo mjesec Ramazan, od imsaka do iftara.
Gospodaru naš, u Tvoje ime postimo, Tebe vjerujemo, na Tebe se oslanjamo, i s Tvojim blagodatima iftarimo.
AMIN.

Poštovana braćo i sestre
U utorak, 13.04.2021. godine, je 1. Ramazan 1442. h.g., to jest prvi dan mjeseca posta, ibadeta koji kod Uzvišenog Allaha zauzima posebno mjesto, za koji je iskrenim vjernicima obećao posebnu nagradu.
Pred nama je mjesec odricanja od hrane i pića, mjesec zekata, sadake i dove, mjesec Kur'ana i noćnog-teravih namaza, mjesec sehura i iftara, mjesec međusobne solidarnosti i natjecanja u činjenju dobra.
Iza nas je teška godina, koja će ostati duboko urezana u sjećanjima svakoga od nas itrajno upisana kao godina zatvorenih džamija, otkazivanja hadža i godina pandemije korona virusa, koji je odnio stotine života naših prijatelja i članova rodbine, naših sugrađana, više od pet i po hiljada građana države u kojoj živimo i blizu tri miliona u svijetu, koji nas je natjerao da drugačije gledamo na život i više cijenimo Allahove blagodati zdravlja, vjere, slobode kretanja, porodice, namaza u džematu, zajednice itd.
Strah od bolesti i zaraze natjerao nas je da sve naše svakodnevne obaveze, naše navike i običaje ostavimo po strani, da ih se odreknemo ili prilagodimo aktuelnoj situaciji.
Organizirali smo se kao zajednica, pokazali snagu džemata, a kroz međusobnu solidarnost i spremnost da pomognemo ugroženima potvrdili da smo braća u vjeri i osjetili da nas je virus, iako se potencirala fizička distanca, ipak približio i učinio da suosjećamo jedni sa drugima.
Islamska zajednica i svi njeni članovi mogu se ponositi onim što smo zajedno učinili: više od 12.000 podijeljenih humanitarnih paketa muftačnima, velike količine zaštitne opreme i medicinskih uređaja, desetina ambulantnih vozila doniranih bolnicama u Sandžaku, ozbiljna količina lijekova koja je podijeljena bolesnima na terenu, materijalna pomoć dostavljena onima koji su se liječili u kućnim uslovima.

Poštovani vjernici,
Uspjeli smo, uz Allahovu pomoć, da u tako teškim okolnostima nastavimo naše funkcioniranje i pored svih izazova da u godini iza nas završimo nekoliko važnih projekata izgradnje i obnove džamija. Otvorili smo odjeljenje Ženske medrese u Tutinu, završili obnovu Arap džamije - dragulja naše čaršije i simbola Novog Pazara, izgradili i otvorili veleljepni Islamski centar na Gazilaru, koji je objedinio tradicionalno i moderno, završili i otvorili džamiju u Ribariću, džamiju na Ćerimidžinici i još nekoliko džamija na prostoru Sandžačkog i Novosadskog muftijstva, a istovremeno smo krenuli u projekat izgradnje nove zgrade Muške medrese u Novom Pazaru.
Sve pomenuto plod je neizmjerne Allahove milosti koju je spustio na ovaj kraj, na našu zajednicu i vjernike, na kojoj trebamo neprestano zahvaljivati Plemenitom Gospodaru.
Pred nama je mjesec radosti stanovnika Zemlje u kojem je ponovo na ispitu snaga našeg imana, u kojem ćemo imati priliku pokazati našu iskrenu vjeru i nadmetati se u ibadetima posta, namaza, zekata, sadekatu-l-fitra,te spremnost da pomažemo onima kojima je pomoć potrebna, da jačamo našu zajednicu i čuvamo jedinstvo i slobodu vjernika.
Mjesec Ramazan i post u njemu prilika je da našu vezu sa Gospodarom ojačamo, da naše umorne duše ibadetom odmorimo, da se jedni drugima približimo, da sklad tijela i duše postignemo, da Allahovu milost, pomoć i zaštitu zaslužimo. Stoga, ovu jedinstvenu priliku iskoristimo, muftačnima pomozimo i akciju obezbjeđivanja iftara za siromašne podržimo, koju organizira Centar za humanitarni rad Hajrat kroz sedam vakufskih kuhinja u Sandžaku i dijeljenjem iftarskih obroka na prostoru Muftijstva beogradsko-novosadskog.
Cijenjena braćo i sestre, dragi postači,
Ulazimo u Ramazan sa strahom i neizvjesnošću šta će sutra donijeti. Korona virus je i dalje sa nama - uzima svoj danak. Svakodnevno slušamo o velikom broju novozaraženih i umrlih, ali i svjedočimo nastojanju nadležnih organa da se kroz program imunizacije suzbije njegovo dalje širenje, što zahtijeva našu podršku. Naša vjera nas uči da spasiti život jednog nedužnog čovjeka jednako je spasu čitavog čovječanstva.
Zbog toga, neka našu radost povodom dolaska mjeseca Ramazana prati oprez, odgovorno ponašanje i poštovanje svih odluka i preporuka nadležnih državnih i organa Islamske zajednice, koje imaju za cilj da sačuvaju živote i zdravlje nas, naših porodica i svih naših sugrađana.
Uz dovu Uzvišenom Allahu da u Ramazanu spusti na nas Svoju milost i daruje obećanu nagradu, Njega Uzvišenog molimo da nam olakša post u Ramazanu i ukabuli ga, kao i sve druge naše ibadete, da nas zaštiti od bolesti, da bolesnima podari izlječenje, a onima koji su preselili oprosti grijehe i uvede u Džennet.
U to ime, svim pripadnicima Islama na prostoru Srbije, svim Sandžaklijama razasutim po svijetu, Ramazan mubarek olsun!, - rekao je u ramazanskoj poruci i čestitci Muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji.

Potpredsjednik manjeg bh. entiteta Ramiz Salkić: Kao muslimani smo odgovorni prema sebi, svojoj porodici i domovini


Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić uputio je danas, 12.04.2021. godine ramazansku čestitku muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori.
- Ramazan je mjesec kada se muslimani vlastitom voljom odvajaju od hrane, vode, nedozvoljenih pogleda, od loših misli i ružnoga govora. Radost dolaska i suočavanja sa ramazanom utemeljena je u neupitnoj predanosti vjeri, koja nas na ovaj jedinstven način dovodi do spoznaje naše vlastite snage, naše odlučnosti i naše odgovornosti.
Kao muslimani smo odgovorni prema sebi, prema svojoj porodici i domovini. Odgovorni smo prema Bogu, kao Stvoritelju svega živog i neživog. Zbog svega toga je ovaj mjesec prilika da svaki muslimanski vjernik, ojača svoju vjeru, da ojača veze sa svojom porodicom, sa svojim komšijama, prijateljima, rođacima.
Ovaj mubarek mjesec je prilika da se podsjetimo da je borba za domovinu farz, ma gdje se nalazili. Neko tu borbu vodi knjigom, neko radom u fabrici, neko poštivanjem njenih različitosti. Na sreću, iza nas je vrijeme kada smo tu borbu vodili puškom. U najtežim vremenima, čak i onda kada smo preživljavali zločine, protjerivanja, genocid, islam nam je pomogao da ne posegnemo za osvetom, za zločinima kao odgovorom na zločine, za izjednačavanjem sa onim što naša vjera ne odobrava.
Ramazan je prilika da ojačamo odnose sa komšijama drugih vjera, da im pokažemo ljepote ramazana, kojima smo nagrađeni u ovom svetom mjesecu. Ramazanske radosti podijelimo sa našim komšijama katolicima, pravoslavcima, ali i svim drugima koji žive u našoj domovini.
Ovaj ramazan, kao i prethodne godine, dočekujemo u drugačijem ambijentu. Zajednički iftari, namazi u džematu, ali i druge vjerske aktivnosti koje upotpunjuju ramazan, bit će svedene na minimum. To je dodatno iskušenje, ali je i jedinstvena prilika da učinimo u ovom mjesecu mnogo dobra za one koji su u potrebi, za svoju porodicu i druge ljude.
Svim muslimankama i muslimanima u našoj domovini i dijaspori, od srca želim da najdražeg gosta dočekaju u dobrom zdravlju i da mjesec posta i ibadeta provedu uz sve blagodati koje nosi. Neka nam svima ovaj mjesec donese zdravlje, mir i sreću.
Ramazan Šerif Mubarek Olsun!Ostali prilozi:
» IMALI SU HRABROST STATI NA BRANIK DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 14. May 2021 13:47
Ostali prilozi istog autora: