Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA: POZIV KRIVOKAPIĆU, ABAZOVIĆU I LEPOSAVIĆU DA PROČITAJU TRANSKRIPTE GENOCIDA
Autor: Fena
Objavljeno: 01. April 2021. 14:04:53


Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. pozvao je premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da dođu u Srebrenicu i upoznaju se s činjenicama o genocidu.

Ističu da je Crna Gora u posljednjih 25 godina učinila izuzetan napredak na putu suočavanja s prošlošću, tranzicijske pravde, te borbe protiv negiranja utvrđenih zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

Iz Centra poručuju da posljednje izjave premijera Krivokapića, potpredsjednika vlade Abazovića i ministra Leposavića kojima se genocid negira, relativizira ili se relativiziraju druge izjave o dovođenju u pitanje sudskih utvrđenih činjenica, predstavljaju udar na vladavinu prava i proces pomirenja u regiji.

- Prije svega predlažemo i pozivamo članove Vlade Crne Gore da posjete Memorijalni centar u Potočarima, da prije svega odaju počast ukopanim žrtvama u kompleksu Memorijalnog centra, gdje imaju direktni uvid u lične predmete i lične priče preživjelih svjedoka genocida. Konačno, neka onda posjete identifikacijski centar ICMP-a, te se suoče s kostima onih koji su pronađeni u primarnim, sekundarnim i tercijarnim masovnim grobnicama. Presude sudova su posljednja tačka do koje pojedinac treba posegnuti da bi shvatio da je u Srebrenici počinjen genocid, tek ako mu to samom već nije jasno iz svjedočenja i dokaza o razmjerama ubijanja iz jula 1995. - navedeno je.

Memorijalni centar Srebrenica izrazio je spremnost da članovima Vlade Crne Gore stavi na uvid nedavno objavljene stenograme Narodne skupštine RS-a koji su predstavljeni kroz projekat "Transkripti genocida" kako bi se spoznale razmjere dehumanizacije i planiranja genocida nad Bošnjacima od vojnog i političkog režima samoproglašene Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

- Memorijalni centar Srebrenica zahvaljuje liderima međunarodne zajednice i zdravim dijelovima crnogorske javnosti na pravovremenoj reakciji i brizi za dostojanstvo žrtava te zaštitu činjenica o genocidu - saopćeno je iz Centra.Ostali prilozi:
» APEL DA JERUZALEM BUDE SVETI GRAD MIRA UMJESTO GRAD SVETOG RATA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. May 2021 18:34
» VELIKI LIDERI HEJDAR ALIJEV UZ 98. GODIŠNJICU ROĐENJA
Božidar Proročić | 10. May 2021 16:22
» BRATUNAC: OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA BOSNE I HERCEGOVINE
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:44
» DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM, DAN EUROPE I DAN ZLATNIH LJILJANA
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:37
Ostali prilozi istog autora: