Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


SEKULARIZAM SRBIJANSKIH ‘GEOGENETIČARA’
Procitaj komentar

Autor: Amir Telibećirović
Objavljeno: 19. February 2021. 18:02:05
Da se podsjetimo kako postoji određeni broj Bošnjaka koji podržavaju ili ne osporavaju ovu savremenu manifestaciju najnovije vrste fašizma maskiranog “progresivnim i sekularnim antifašizmom.” Ima ih koji se slažu sa ovom ironičnom slikom, pogotovo kada se povede priča o famoznoj jugonostalgiji u korelaciji sa prisilnim skidanjem zarova i feredža u toj istoj državi.

Dr. Srđa Trifković je jedan od urednika beogradskog časopisa Geopolitika, koji je upadljivo šovinističkog usmjerenja, pa i rasističkog povremeno, i to sa epskim prizvukom.


AMIR TELIBEĆIROVIĆ: Neko se dakle zaista potrudio da na jednostavan način nadmaši i samog Trifkovića u preziru, ne samo prema migrantima nego prema muslimanima općenito, što nije bilo jednostavno. Ili, da rasporedimo po spolovima, Trifković se više usmjerio na muške a ovdje je naglasak na ženama, dok je korijen mržnje isti. Iako je količinski upadljiva, prateća patetika je samo jedan manji dio onoga što nudi ova ilustracija.
“Odnos vlasti u Srbiji pred opasnošću od imigranata je zastrašujuće kratkovid i neodgovoran.” - Ovakvim riječima se javnosti prije nekoliko godina obratio dr. Srđa Trifković, američko-srpski pisac i jedan od urednika beogradskog časopisa Geopolitika. Inače, ovaj časopis je upadljivo šovinističkog usmjerenja, pa i rasističkog povremeno, i to sa epskim prizvukom. U istom časopisu je tada preko cijele naslovnice plasirana njegova još jedna antiemigrantska izjava, a glasila je: “Proklinjaće na pokolenja, ako ih bude.

Izjava je stajala na fotografiji kolone sirijskih i drugih bliskoistočnih imigranata. Trifkovićev rasistički pristup ovdje dakle nije ni sakriven. Vječita priča o “ugroženosti” vaskolikog srpstva preko raznih uljeza, bili oni iz susjedstva (BiH, Kosovo, Hrvatska, Crna Gora) ili sa Bliskog Istoka te donekle i Afrike, kao u slučaju migranata od kojih većina i ne želi ostati u Srbiji, nije nešto neobično, pogotovo ne kod iskusnih manipulatora kao što je Trifković. Inače, njegov indirektni poziv na masovni linč ili na kolektivno protjerivanje emigranata odavno nije prepoznatljiv samo za Srbiju. Ima takvih pojava i među nekim viđenijim, bolje reći poznatijim Bošnjacima. Pritom, ovo nema izravne veze sa pojedinim kriminalcima među emigrantima koji su pravili štete u Bihaću, Sarajevu i Tuzli, ili pljačkali i napadali ljude. Ovdje se više radi o ksenofobnoj vrsti netrpeljivosti.

Možemo zatim govoriti o popularnoj “rodnoj ravnopravnosti,” ili ravnopravnosti spolova na polju trifkovićevske vrste šovinizma, jer ima i toga. Naime, po bespućima internetske zbiljnosti već izvjesno vrijeme kruži, uvjetno rečeno, ženska verzija kulturološkog rasizma poput prethodno opisanog. Izazvala je mnoge reakcije, ali se čini najviše podržavajućih, uglavnom u Srbiji. Neko je napravio mim iliti meem, ironičnu sliku na kojoj se nalazi neka moderna ženska osoba, stilski raščupane plave kose, neopunk asocijacija, odjevena u bijelo, doslovno okružena, skoro pritisnuta bezbrojnim ženama pod crnim nikabima. Neznana plavuša gleda u jednom smjeru, u kojem i stoji, a sve ostale žene (možda su i muškarci pod njima ovdje, ko zna) okrenute su leđima i kao kreću se ili stoje u suprotnom pravcu. U gornjem dijelu slike stoji natpis – “Srbija 2050” (godine, op.a.) a u donjem dijelu stoji – “Deda, zašto ih nisi zaustavio?”

Srbija kao “predziđe” sekularnog rasizma

Neko se dakle zaista potrudio da na jednostavan način nadmaši i samog Trifkovića u preziru, ne samo prema migrantima nego prema muslimanima općenito, što nije bilo jednostavno. Ili, da rasporedimo po spolovima, Trifković se više usmjerio na muške a ovdje je naglasak na ženama, dok je korijen mržnje isti. Iako je količinski upadljiva, prateća patetika je samo jedan manji dio onoga što nudi ova ilustracija. Slično kao u slučaju antologijske manipulacije sa historijskom krivotvorinom zvanom “kosovski boj,” i ovdje se ne govori kako je samo Srbija “ugrožena” silnim ženama pod nikabima, čadorima, hidžabima i abajama, nego cijela Evropa, možda i čitava zapadna (kada se furaju na Rusiju ona i istočna) geopolitička hemisfera. Drugim riječima, ponovo je Srbija na “braniku” evropske civilizacije a Evropa eto ne vidi, spava, tako nekako. Da je žena sa slike odjevena u neku srbijansku narodnu nošnju, onda bi više djelovalo kao da su zabrinuti zbog gubitka etničkog, nacionalnoga ili kulturnog identiteta, ali ne, ona je moderna, plave je kose, dakle “arijevski tip,” i deluje kao da je stigla iz New Yorka, bilo sa modne piste ili iz nekog rockerskog miljea. Znači, ovdje se “brani” savremeni vizuelni trend sadržan u toliko otrcanoj frazi o 21 stoljeću po gregorijanskom kalendaru, odnosno “brani” se valjda zapadnjački sekularizam, preko Srbije dakako. Moguće da ženski lik sa slike i jeste odnekud sa zapada, te da je slika preuzeta sa nekog drugog mima pa računarski prilagođena srbijanskoj ksenofobiji.

Foto: Twitter


U svakom slučaju, do 2050. godine, ako se nešto ne uradi, neznani prognozer najavljuje poplavu burki širom Srbije, na štetu sekularno blajhanih, samim tim “liberalnih” šminkerica. Usput ima tihe simbolike još i u tome što je ona u bijelom, kao neki “anđelak,” okružena mnoštvom “tamnih demona,” ili samo crnih utvara.

Koliko se taj deda samo “trudio” nekada

Drugi dio teksta je možda zanimljiviji. Spominju se preci, jedan od omiljenih pojmova za indoktrinaciju u Srbiji. Konkretno, obraća se neko svom ‘dedi,’ možda baš ova plavka sa slike, ne zna se, jer ovdje valjda treba da nastupi neka nevidljiva gorčina kojom se krivi predak, preciznije nečiji deda koji nije uspio ili nije htio da ovu “najezdu” zaustavi nekoliko decenija ranije, što će reći danas.

Riječ danas je širi pojam u rasponu godina pa se tu mogu uklopiti i ratovi iz 1990-ih godina. Stoga, oni koji ovako nešto poručuju svojim ‘dedama,’ ili fakat ne znaju ili se prave da ne znaju kako je ‘deda’ u svojim mlađim danima temeljito radio na “zaustavljanju” žena sa slike.

Trudio se, protjerivao ih je, silovao, strijeljao, bacao u jame, ali mnoge od njih ipak nekako preživješe, pa se nastaviše množiti. I dedin “deda” se trudio u svoje vrijeme, skidao je feredže i zarove sa mnogih žena kroz nametnute komunističke zakone, i mirno i silom, ali ni on nije uspio da to trajno odradi. Da ne idemo sada u druge krajeve svijeta, druga ratišta, diktature ili čak ranije historijske epohe, našlo bi se još primjera o dedinom trudu u spomenutoj djelatnosti, dovoljan je bliski osvrt na ono što su te dede radile u srbijanskom susjedstvu. I još da se podsjetimo kako postoji određeni broj Bošnjaka koji podržavaju ili ne osporavaju ovu savremenu manifestaciju najnovije vrste fašizma maskiranog “progresivnim i sekularnim antifašizmom.” Ima ih koji se slažu sa ovom ironičnom slikom, pogotovo kada se povede priča o famoznoj jugonostalgiji u korelaciji sa prisilnim skidanjem zarova i feredža u toj istoj državi. Njihovo moralno i duhovno stanje je zaseban fenomen za izučavanje.

VRHOstali prilozi:
» DAN „BIJELIH TRAKA“ I ZAŠTO SE BOSNA MORA BRANITI ISTINOM
Prof. dr. Husein Muratović | 21. May 2024 15:10
» MOŽE LI REZOLUCIJA POSTATI REVOLUCIJA?!
Sead Zubanović | 21. May 2024 14:42
» IZBJEGNUT PAD HELIKOPTERA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 20. May 2024 22:11
» VOJNI I RELIGIJSKI TURIZAM
Dr. Sead Alić | 20. May 2024 17:32
» VELIKOSRPSKA RETORIKA I SREBRENICA - ISTINOM PROTIV POLITIČKIH LAŽI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. May 2024 12:46
» KLJUČ ZA BOSANSKU BRAVU JE U RUKAMA TROJKE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. May 2024 03:26
» ZATIRANJE TRAGOVA
Murat Tahirović | 19. May 2024 03:10
» TREBA ZNATI SLUŠATI
Aziz Hurem | 19. May 2024 02:49
» MAĐARSKI NOŽ U LEĐA NA KOJI DUGO UPOZORAVAM
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18. May 2024 13:09
» DA – ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI, BEZ BILO KAKVIH DALJIH RASPRAVA NA OVU TEMU!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 17. May 2024 19:57
» TRI SJEĆANJA NA GRIŽNJU SVAJESTI ČOVJEČANSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. May 2024 16:48
» DR. MERSIM ZILJKIĆ – PUT OD RODNOG PLAVA, PREKO SARAJEVA DO LIDERA DIJASPORE U SAD
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. May 2024 14:44
» DAN BOŠNJAČKE ZASTAVE SIMBOL VAŠE NEPOKOLEBLJIVE SNAGE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 11. May 2024 12:33
» PRVO BOŠNJACI PA ONDA SRBI PA HRVATI, PA ...
Sead Zubanović | 08. May 2024 21:01
» PROGON SDA CRNE GORE '90-TIH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA
Dr. Harun Hadžić | 06. May 2024 03:00
» KOLIKO BOŠNJACI ZNAJU O SEBI I SVOJOJ ETNOGENEZI?
Mehmed Meša Delić | 06. May 2024 01:56
Ostali prilozi istog autora:
» FUNDAMENTALISTI SEKULARIZMA
18. January 2022 16:24
» IZRAELSKI CJENOVNIK
07. March 2019 20:12
» NA IFTARIMA KOD "SVETOG ANTE"
25. June 2018 14:59
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif