Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Imam Damir Hodžić: Nikšić nije Srebrenica, niti će ikada biti; Mladi URE uklonili šovinističke natpise
NATPIS SREBRENICA, TURCI, KRST SA ČETIRI OCILA: OSKRNAVLJENA DŽAMIJA U NIKŠIĆU
Autor: B.net
Objavljeno: 10. February 2021. 14:02:55


Na ogradi džamije hadži Ismaila u Nikšiću, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika Crne Gore, jutros su osvanuli grafiti “Nikšić biće Srebrenica”, “Turci” i krst sa četiri ocila, objavio je portal CdM.

Čitalac je jutros poslao CdM-u fotografije oskrnavljenog kulturnog spomenika.

Nakon što je CdM dobio fotografije, kontaktirali smo policiju, kojoj događaj nije do tada bio prijavljen. Oni su odmah izašli na lice mjesta.

“U toku je izviđaj”, kazali su CdM-u iz policije.

Uvjeravaju da će učiniti sve da pronađu počinioca ovog čina.

“Na lice mjesta izašao je načelnik policije Centra bezbjednosti Tihomir Goranović i sastao se sa Mirsadom Agovićem te razgovarao sa njim i predočio da će policija uraditi sve da se identifikuje i procesuira lice koje je ispisalo grafite. Policija će obezbjediti da se svi građani Nikšića osjećaju bezbjedno i preduzeće sve da se ne naruši multentnički i multivjerski sklad u ovom gradu”, kazali su za CdM iz policije.

Ova džamija se nalazi u Grudskoj Mahali u Nikšiću, gradu sa većinskim pravoslavnim stanovništvom. Jednostavne je građe, sa minaretom visokim 15 metara.

Obnovljena je 1804. godine,a obnovio je hadži Ismail Lekić. On je iste godine napravio i most na Dukli, koji se zove Hadži Ismailov most, pa se tako i ova džamija zove Hadži Ismailova džamija.Radojević: Osuđujemo skrnavljenje Hadži Ismailove džamije, jednog od simbola Nikšića

Socijaldemokrate Nikšića najoštrije su osudile skrnavljenje Hadži Ismailove džamije, jednog od simbola grada, sramnim nacionalističkim grafitima upućenim nikšićkim muslimanima, poručio je Marko Radojević, predsjednik OO SD Nikšić.

“Konstantno podgrijavanje tenzija u našem gradu, kakvo ne pamtimo još od devedesetih godina, najbolje govori o karakteru nove, nacionalističke vlasti na državnom nivou. Mi, Nikšićanke i Nikšićani, ne smijemo dozvoliti da nam oduzmu one vrijednosti koje nas grad vijekovima baštini. Naši rodjaci, kumovi, prijatelji, komšije muslimani uvijek su se u Nikšiću osjećali svoji na svome, jer ovo jeste i njihov grad, jednako kao nas. Tako mora i ostati”, ističe u saopštenju.

On dodaje, da Socijaldemokrate su i devedesetih godina čvrsto stajale na braniku vrijednosti građanske, multinacionalne, multivjerske, antifašističke Crne Gore.

“Od tog ideala nikad nijesmo i nikad nećemo odstupiti. Naše sugrađanke i sugrađane pozivamo da ne nasijedaju na ovakve jeftine provokacije, jer je mir ono najvrednije što imamo i što moramo očuvati. Od nadlježnih, prvenstveno Uprave policije, očekujemo da u što kraćem vremenskom periodu rasvijetli ovaj slučaj i pronađe počinioce, a od nadlježnog tužilaštva da ih adekvatno sankcioniše”, zaključuje Radojević.
Imam Damir Hodžić: Nikšić nije Srebrenica, niti će ikada biti

Komentarišući skrnavljenje džamije u Nikšiću, imam Damir Hodžić kazao je Televiziji Crne Gore (TVCG) da ovo nije uradio grad Nikšić.
Podsjetio je na susret sa predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem, kojem su rekli da su oni zadovoljni kad je u pitanju suživot muslimana u gradu pod Trebjesom, te da ovakve probleme nijesu mogli da osjete do danas.

“Ovo je sraman čin koji se desio, desio se od bolesnih umova. Ne želim reći da su to građani našeg grada, jer ovdje ima većina čestitih ljudi. Svim silama, kad smo napadnuti od bolesnih umora, pokušati da se borimo protiv njih. Svi koji nam uđu u džamiju, pokušaćem da je zaštitimo”, rekao je Hodžić.

Dužnost im je, kaže, da zaštite vjerski objekat, a nadležne poziva da stvar preuzmu u svoje ruke i da se vidi pomak, jer su se slični incidenti desili u Podgorici i Pljevljima.

“Nikšić nije Srebrenica, niti će ikada biti. Srebrenica nam je teška i bolna tema, i mnogo nam se često spočitava. Apelujem na Upravu policije da odradi posao kako treba”, rekao je Hodžić, napominjući da ih ovakve stvari neće zastrašiti.

Starosjedilac dijela grada u blizini džamije Slobodan Vujović kazao je da su živjeli i dan danas žive kao braća.

“Živjeli smo složno, ovo je za mene, ali i za svakog poštenog Crnogorca, velika sramota i bruka. Ovo neko stvara mržnju”, navodi on.

Vujović kaže da su ovo podvale, te da se nikako ne može pomiriti sa ovakvim incidentima.

“Nikad ovako ništa nije bilo. Jes 90-ih, kad je fukara neka htjela da napravi diverziju na ovaj objekat. Tada i nikad više. Ovo ne može da dozvoli nijedan pošteni građanin. Ko ne poštuje ovu, ne može da poštuje ni svoju svetinju”, rekao je Vujović, objavio je portal cdm.me.

MLADI URE UKLONILI ŠOVINISTIČKE NATPISE: SVAKO KO ŽELI DA NARUŠI VJERSKI SKLAD I UNESE MRŽNJU, RADI PROTIV CRNE GORE I NJENOG NAPRETKA❗️

Mladi koalicije "Crno na bijelo" uklonili su šovinističke i fašističke grafite koji su jutros osvanuli na zidu oko Hadži Ismailove džamije u Nikšiću, objavili su na Faceboook profilu.
NE DAMO GRAĐANSKU CRNU GORU, - oni su poručili inspiratorima i realizatorima ove šovinističke akcije da se sa građanskim karakterom Crne Gore niko neće i ne može igrati.


Ostali prilozi:
» U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA
Eset Muračević | 15. May 2021 01:02
» IMALI SU HRABROST STATI NA BRANIK DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 14. May 2021 13:47
Ostali prilozi istog autora:
» DAN GRADA SARAJEVA
06. April 2021 13:39