Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Mostar – Dan poslije
MOSTARCI SVIH STRANAKA, UJEDINITE SE!
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 22. December 2020. 17:12:23
DR. MUSTAFA CERIĆ: Dakako, najvažnije od svega je da su se Mostarci oslobodili straha od straha od drugoga i straha od bijede. Izbori u Mostaru su protekli u najboljem redu bez ijednog incidenta. Mostarci zaslužuju da im od srca čestitamo. Uistinu, svima su nam razgalili bosansku dušu. Velika im hvala za to!


Ovaj slogan mi se prvo motao u glavi dok sam pratio rezultate „povijesnih“ izbora u Mostaru nakon dvanaest godina. Ne samo da su svi klicali da su pobjednici, već su svi govorili da im je jedinstvo grada Mostara najpreče te da su zbog toga spremni da surađuju sa svima, koji vole Mostar. Posebno mi se dojmila priča Dragana Čovića, koji nije ličio na sebe iz nekih prijašnjih vremena. Ostao je pri svome da je Mostar stolni grad, ali ne samo za Hrvate već za sve Mostarace, koji žele da od Mostara prave europski grad.

I neka Mostar bude „stolni“ grad mira, suživota, tolerancije i napretka kao nijedan drugi grad u Bosni; neka Mostar bude grad u kojem su svi pobjednici, u kojem se svi osjećaju da su prvi i najvažniji, u kojem neće biti diskriminacije ni po vjeri, ni po naciji, ni po stričevima, ni po političkoj opciji osim po mostarskoj provenijenciji i bosanskoj progresiji prema Europskoj uniji i NATO-u; i neka smo doživjeli da se političke stranke u Mostaru natječu u tome tko je kome bolji, a ne tko je kome gori; tko je kome više prijatelj, a ne tko je kome više dušaman; tko će više Mostar graditi, a ne tko će ga više rušiti; tko Mostar više voli kao jedinstven, a ne kao podijeljen grad. To je samo po sebi velika pobjeda za Mostar i velika nada za prosperitetniji i sretniji Mostar, grad koji zaslužuje svu ljubav svijeta.

Od priče da su u Mostaru bili svi gubitnici do priče da su sada svi pobjednici bio je dug put ali se isplatio zato što su svi shvatili da nitko ne može biti sretan dok ne budu svi sretni, dok ne budu svi pobjednici. Nije važno u kojem procentu su pobjednici, već je važno da se nitko ne osjeća gubitnikom, da se nijedna politička opcija ne može a priori odbaciti, već da sve političke opcije treba da sudjeluju u vlasti za bolji i prosperitetniji Mostar. Nema političkog likovanja ni s lijeva ni s desna. Nitko nema monopol na bolji Mostar, već svi imaju pravo i obavezu da od Mostara naprave ono što Mostar zaslužuje da bude, a to je bosanska i europska metropola, kojoj će se svijet diviti i kojeg će svijet rado posjećivati, kao značajnu destinaciju ekonomskog, kulturnog i umjetničkog života.

Dakako, najvažnije od svega je da su se Mostarci oslobodili straha od straha od drugoga i straha od bijede. Izbori u Mostaru su protekli u najboljem redu bez ijednog incidenta. Mostarci zaslužuju da im od srca čestitamo. Uistinu, svima su nam razgalili bosansku dušu. Velika im hvala za to!

Nažalost, jedan neprimjeren detalj je za trenutak ipak pokvario opću primjerenu mostarsku atmosferu tijekom izbora. Riječ je o derneku uz Korona pijanku, gdje se mogao čuti eho: - To treba tući, a ne dat' im da plaču. Čudan je taj osjećaj vlasti, makar što je kao trun, osjećaj što čovjeka nuka da na derneku zapjeva: - Ne može nam ni'ko ništa, jači smo od sudbine. Upravo tako, ovaj dernek u Mostaru u jeku Korone na očigled svih dokaz je da vlast opija jednako sve i nacionaliste i a-nacionaliste, koji se slomiše u borbi za jednakost, očito za jednakost u zloupotrebi vlasti ako im vlast dopadne ruku.

Nasreću, nije to bio dernek Mostaraca jer bi to za njih bila velika sramota, već je to bila drskost Sarajlija, koji su došli u Mostar ne zbog Mostara, već opijeni pobjedom u Sarajevo oni su došli zbog sebe kako bi izvukli koji pojen za naredne opće izbore 2022. god. Vlast je vlast, nikad ju dosta i nikad ju se ne smije ostaviti na čekanju, već ju treba stalno zalijevati dernecima, pa makar i u Koroni, da ne uvehne. Mostar je bio izvrsno mjesto i vrijeme da nadobudna „vlastela“ dernekom proslavi pobjedu protiv nacionalista, koji su dosta dernečili. Došlo je vrijeme da sada a-nacionalisti poderneče. I to baš u Mostaru?

No, sa zadovoljstvom mogu kazati da su nam šest dana dova / molitvi za Mostar uslišane! Nastavit ćemo i dalje doviti / moliti za Mostar, grad ljubavi i dobrote, grad ljepote i ponosa, grda časti i blagoslova!

Imam snažan osjećaj da je grad Mostar na putu da premosti svoje podjele u korist zajedništva i jedinstva za dobrobit svih.

Natjecanje u zlu donosi nesreću i propast za sve!

Natjecanje u dobro donosi sreću, uspjeh i spas svima!

Hvala Svevišnjem Bogu, što se Mostar opredijelio da se natječe u dobru!

Hvala Milostivom Bogu, što su se srca Mostarca omekšala!

Hvala Svemilosivom Bogu, što Mostarci imaju razlog da vjeruju da će im budućnost biti bolja od prošlosti! Amin!Ostali prilozi:
» NEZABORAVNA POSJETA: „BIJEG OD SLOBODE“ U DRETELJU
Avdo Huseinović | 27. February 2021 20:35
» NIJE HIĆE U EUROPU UĆI
Željko Milićević | 27. February 2021 20:01
» OTMICA ŠTRPCI - LICEMJERNO I VIŠE OD TOGA
Velija Murić | 27. February 2021 14:48
» HODŽALIJSKI GENOCID - TRAGEDIJA XX VIJEKA
Božidar Proročić | 26. February 2021 15:28
» MOJ OMAŽ NEDŽIBU ŠAĆIRBEGOVIĆU: BIO JE DOAJEN BOSANSKOG PONOSA I SLOBODE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. February 2021 15:06
» METAMORFOZA LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić | 22. February 2021 14:58
» NIJE GENOCID U PRIJEDORU SAMO HAUSTOR “CRVENOG SOLITERA”
Samir Hadzalić | 21. February 2021 14:33
» ZAPISI O SALIMU ŠABIĆU - UZ 20. GODIŠNJICU PRESELJENJA NA AHIRET
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 20. February 2021 23:49
» NAKON IZDAJE U MOSTARU „PRAVAC POTOČARI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. February 2021 18:42
» SEKULARIZAM SRBIJANSKIH ‘GEOGENETIČARA’
Amir Telibećirović | 19. February 2021 18:10
» KO LI JE POŽELJAN, A KO NEPOŽELJAN U MOSTARSKOM OKRUŽENJU?
Mr. Milan Jovičić | 18. February 2021 18:18
» SMRT FAŠIZMU, SLOBODA IBRAHIMU!
Zaim Čelebić | 18. February 2021 14:33
» ŽIVOT U LEGLU POKVARENOSTI
Željko Milićević | 17. February 2021 17:03
» ASIM TOPALOVIĆ TOPAL - GAZIJA BOSNE KOJI NIJE ZNAO ZA STRAH
Elmedina Muftić | 17. February 2021 16:48
» JASMILA ŽBANIĆ - BOSANSKA HEROINA U MIRU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. February 2021 15:17
» MOSTARSKA IZBORNA CIRKUSIJADA!
Mr. Milan Jovičić | 16. February 2021 14:15
Ostali prilozi istog autora:
» ROTIRAJUĆI MOSTAR – ŠTA JE TO?
15. February 2021 13:07
» POVRATAK U SRPSKI NEUKOMUNIZAM
01. February 2021 20:31