Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sandžak
MREŽE MLADIH PRIJEPOLJE NA OBUCI PRVE POMOĆI MJERENJA KRVNOG PRITISKA I ŠEĆERA U KRV
Autor: Dina Kukuljac
Objavljeno: 20. November 2020. 19:11:24


Danas u prostorijama Kancelarije za mlade opštine Prijepolje održana je obuka za mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Mreža mladih Prijepolje je uzela učešće u ovom projektu koji se odnosi na pomoć starijim licima pod nazivom “Mladi za stare” u organizaciji Kancelarije za mlade opštine Prijepolje uz podršku Fondacije "Ana i Vlade Divac" kroz konkurs “Solidarnost pre svega”.Briga o starijima u doba Korone treba da nam bude prioritet, s toga prva aktivnost projekta „Mladi za stare“ se odnosi na obuku mladih sa korišćenje prve pomoći u slučaju nezgoda, kako da postupe u tim situacijama, koji su najčešći uzroci nastanka kardiovaskularnih bolesti i dijabetisa, da naučimo kako da izmjerimo krvni pritisak i nivo šećera u krvi i tako pomognemo starijim sugrađanima i sugrađankama kojima je ovaj vid pomoći neophodan.

Obuku je sprovelo stručno lice iz Crvenog krsta i volonterka Kancelarije za mlade opštine Prijepolje, Jasna Jaca Hurić, koja je zaposlena kao medicinska sestra u Opštoj bolnici u Prijepolju. One su se potrudile da svoje znanje i vještine prenesu na učesnike obuke.Nakon završene obuke, planiramo da 5. decembra na Međunarodni dan volontera organizujemo drugu aktivnost iz projekta, a to je akcija besplatnog merenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi koju će izvesti učesnici koji su prošli ovu obuku. Akcija će biti namijenjena svim starijim sugrađanima i sugrađankama koji budu željeli da na ovaj način provjere svoje zdravstveno stanje.

Zbog vanredne situacije koja je uvedena u opštini Prijepolje i zbog poštovanja donijetih mjera, obuku smo odradili po grupama (svaka grupa maksimalno petoro mladih učesnika) uz nošenje zaštitnih maski, rukavica i korišćenja dezinfekcionih sredstava.Projekat "Mladi za stare" realizuje Kancelarija za mlade opštine Prijepolje u saradnji sa neformalnom grupom "VoLim Prijepolje", Mrežom mladih Prijepolje i Crvenim krstom iz Prijepolja.

Konkurs "Solidarnost pre svega" raspisala je Fondacija "Ana i Vlade Divac" uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju.

Projekat "Mladi za stare" finansira Fondacija "Ana i Vlade Divac".
Ostali prilozi:
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
» GODIŠNJICA MASAKRA U RAČKU: PEČAT RATA NA KOSOVU
Anadolu Agency (AA) | 15. January 2021 15:33
Ostali prilozi istog autora: