Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KOALICIJA „POD LUPOM“: IZBORNI DAN UGLAVNOM PROTEKAO U SKLADU S IZBORNIM ZAKONOM BIH
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 16. November 2020. 15:11:58


Preliminarna ocjena izbornog dana za lokalne izbore 2020. godine Koalicije „Pod lupom“ je da je izborni dan na najvećem broju biračkih mjesta protekao u skladu s Izbornim zakonom BiH i provedbenim aktima, uz nepravilnosti koje se već tradicionalno ponavljaju iz izbornog ciklusa u izborni ciklus, javlja Anadolu Agency (AA).

Na oko četiri posto biračkih mjesta primijećena je kombinacija različitih izbornih nepravilnosti što može upućivati na ciljane manipulacije izbornim procesom. Koalicija „Pod lupom“ će tražiti ponovna brojanja sa najkritičnijih biračkih mjesta, a ukoliko se potvrde teže povrede izbornih pravila. Očekuje se da se sve nepravilnosti, posebno one koje imaju elemente krivičnog djela, što hitnije istraže kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa i glasovi birača.

Kao društvo, pokazali smo zrelost u novonastalim epidemiološkim okolnostima, ali u političkom i demokratskom smislu, poručuju iz Koalicije "Pod lupom".

"Nije zabilježeno likovanje političkih subjekata koji su ostvarili uspjeh na izborima u pojedinim lokalnim zajednicama niti proslave uz kršenje mjera, a značajan demokratski iskorak predstavlja priznavanje neuspjeha u toku izborne noći od strane političkih subjekata koji su izgubili izborne utrke na lokalnom nivou."

Organizaciju i provođenje lokalnih izbora 2020. godine obilježila je pandemija virusa COVID-19, što je rezultiralo brojnim izazovima za izbornu administraciju u organizaciji i provedbi izbora. Epidemiološke mjere su poštovane na većini biračkih mjesta. Najveći problem zabilježen je sa onemogućavanjem Ustavom zagarantovanog prava glasa osobama oboljelim od koronavirusa ili osobama kojima je izrečena mjera izolacije, što predstavlja kršenje osnovnih demokratskih principa.

Organizovani pokušaji sprečavanja nestranačkog posmatranja izbora i kontrole izbornog procesa od strane posmatrača Koalicije „Pod lupom“ zabilježeni su u Doboju i Banjoj Luci. Koalicija „Pod lupom“ će uložiti prigovore protiv članova biračkog odbora na biračkim mjestima na kojima je pristup posmatračima bio zabranjen zbog samovolje članova biračkog odbora.

Zabilježene nepravilnosti ukazuju na potrebu hitnog unapređenja izbornog procesa u kvalitativnom smislu, a na čemu će Koalicija „Pod lupom“ aktivno raditi u narednom periodu.

Koalicija „Pod lupom“ prvi put pratila je i informacije o izlaznosti na izborima.

Zabilježena izlaznost na Lokalnim izborima 2020. godine je 51 posto (sa marginom statističke greške od +/- 1, 35 posto na intervalu tačnosti od 95 posto).

Koaliciji „Pod lupom“ prijavljeno je oko 200 kritičnih situacija, a 75 posto njih je riješeno u toku izbornog dana u saradnji sa lokalnim izbornim komisijama i CIK-om čime je spriječen nastavak potencijalnih nepravilnosti na biračkim mjestima. Najviše prijavljenih kritičnih situacija odnosi se na zabranu posmatranja (59), nepravilnosti pri glasanju (45) i nedostatak izbornog materijala (18).

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ unijeli su 39 primjedbi u zapisnike o radu biračkih odbora.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su pratili i rad lokalnih izbornih komisija (LIK), odnosno procedure prijema izbornog materijala te unosa rezultata sa biračkih mjesta.

U 98 posto slučajeva, posmatračima je omogućen nesmetan pristup u prostorije LIK-a. U 8 posto slučajeva zabilježeno je stvaranje velikih gužvi pri primopredaji glasačkog materijala. U 93 posto slučajeva u prostorijama LIK-a su se primjenjivale i poštivale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Zatvaranje biračkih mjesta uglavnom je izvršeno u skladu sa propisima. Tako je 98,9 posto biračkih mjesta je zatvoreno do 19,15 sati, a preostalih 0,8 posto je zatvoreno sa kašnjenjem do sat vremena. Na 2,3 post biračkih mjesta koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19 sati nije omogućeno glasanje iako bi prema propisima moralo biti. Na skoro svim biračkim mjestima, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora.

Nepravilnosti pri procesu glasanja (jednoj osobi se izdaje više glasačkih listića, jedna osoba glasa više puta ili jedna osoba glasa u ime druge osobe koje se nisu pojavile na biračkom mjestu) su zabilježene na 36 biračka mjesta, navode iz Koalicije "Pod lupom". Fotografisanje glasačkih listića je zabilježeno na biračkim mjestima u Novom Gradu, Novom Sarajevu, Brčko distriktu, Ilidži i Sanskom Mostu.

Bugarski voz, odnosno dolazak birača na biračko mjesto sa popunjenim glasačkim listićima i odlazak sa setom praznih glasačkih listića je zabilježen na 6 biračkih mjesta u Prijedoru, Varešu, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Novom Sarajevu, Starom Gradu u Sarajevu i Brčko distriktu BiH.

Na 76 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta ili vršenja pritisaka na birače.

Najmanje jedan slučaj glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata desio se na 2,9 posto biračkih mjesta, a na jednom biračkom mjestu u Odžaku se dogodilo čak više od deset ovakvih slučajeva.

Na 48 posto biračkih mjesta zabilježeno je vraćanje birača jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska u rasponu od jednog do deset slučajeva, a na 27 biračkih mjesta u više od 10 slučajeva.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično glasanje na skoro dvije trećine biračkih mjesta gdje je uočeno do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti. Više od deset slučajeva porodičnog glasanja je zabilježeno na 28 biračkih mjesta.

Na 26,5 posto biračkih mjesta zabilježeni su slučajevi gdje jedna osoba pomaže većem broju birača da glasaju u kabini, a na 4 biračka mjesta u Bijeljini, Srebreniku, Stocu i Živinicama više od deset ovakvih slučajeva.

Na 15 biračkih mjesta je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U 3,2 posto slučajeva tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Na 24 biračka mjesta u državi posmatračima nije bilo omogućeno da nesmetano prate proces glasanja, a na 156 biračkih mjesta zabilježene su primjedbe ili prigovori od stranačkih posmatrača izbora.

U Živinicima, dva posmatrača su imala naročito neugodna iskustva sa izbornom administracijom, uključujući članove biračkih odbora, ali i predstavnike Gradske izborne komisije Živinice. U Čeliću su zabilježeni slučajevi lažnog predstavljanja osoba kao posmatrača Koalicije „Pod lupom“.

Za 98 posto posmatrača omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu biračkim mjestima posmatrači su imali na 59 biračkih mjesta, od čega većina u Doboju i Banjoj Luci. U 51 slučaju problem pristupa je riješen, dok u 8 slučajeva posmatrači Koalicije „Pod lupom“ na kraju nisu nastavili posmatranje.Ostali prilozi:
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
» GODIŠNJICA MASAKRA U RAČKU: PEČAT RATA NA KOSOVU
Anadolu Agency (AA) | 15. January 2021 15:33
Ostali prilozi istog autora: